שתף קטע נבחר
 

שפעת: לחסן או לא לחסן את הילדים?

בעקבות נתונים חדשים החליטו רופאי ילדים אמריקנים להמליץ להורים לחסן את כל הילדים עד גיל חמש נגד שפעת. משרד הבריאות בארץ עדיין ממליץ לחסן רק תינוקות בני חצי שנה עד שנתיים. האם הגיע הזמן לשנות את ההמלצה?

להחלטה האם לחסן את הילדים נגד שפעת לקראת החורף ישנן הרבה דעות לכאן ולכאן. משרד הבריאות ממליץ לחסן רק תינוקות בני חצי שנה עד שנתיים וכן את כל מי ששייך לקבוצות סיכון מסויימות, כגון קשישים, חולים כרוניים (בני כל הגילים), עובדי מערכת הבריאות ועובדי הלולים.

 

לפני מספר חודשים החליטו במרכז האמריקני לבקרת מחלות ובארגון רופאי הילדים האמריקני להרחיב את ההמלצות ולכלול בקבוצת המתחסנים גם ילדים בני שנתיים עד חמש. בנוסף המליצו האמריקנים על חיסון בני המשפחה של אותם ילדים.

 

בישראל יתארגנו לקראת מתן חיסונים לבני השנתיים ומעלה בחורף הבא, אולם לא מתכוונים לאמץ בינתיים את ההמלצה על חיסון בני המשפחה, כך עולה מחוזר של המחלקה לאפידימיולוגיה במשרד הבריאות.

 

יעילות של 80% 

אז איך צריכים לנהוג בינתיים ההורים בישראל? לדברי פרופסור שי אשכנזי, מומחה למחלות זיהומיות ומנהל מחלקת ילדים במרכז "שניידר" לרפואת ילדים יעילות החיסון עומדת על כ-80 אחוז. "החיסון עוזר לכל אחד ומומלץ לכל מי שמעוניין להתחסן, גם ילד בן 8 או צעיר בן 18".

 

לדברי פרופסור אשכנזי ההמלצה האמריקנית להגדיר את הילדים בני השנתיים ומעלה כקבוצת יעד לחיסון נובעת מיכולתם להדביק את המבוגרים. "למדנו בארץ ובעולם שילדים מאופיינים בשכיחות גבוהה של תחלואה בשפעת, אם כי לא בסיבוכים או בתמותה. כשבדקו את לוחות הזמנים של התפשטות המחלה מצאו שהתחלואה הופיעה בגני הילדים ולאחר מספר שבועות במבוגרים. אצל ילדים אין סיבוכים או פטירות מהמחלה, אבל הם לא מקפידים על הגיינה ומדביקים את המבוגרים".

 

גם ד"ר צחי גרוסמן, יו"ר רשת המחקר של רופאי הילדים ממליץ לילדי הגן להתחסן "לילדים שבאים אלי אני ממליץ כמו שהאמריקנים ממליצים. יש בכך הרבה היגיון".

 

הילדים הם החולייה החלשה 

ד"ר גרוסמן מסביר שהשיקולים לחסן בני שנתיים ומעלה שונים מהשיקולים הנוגעים לחיסון תינוקות: "לפני כשלוש שנים פירסמו האמריקנים שורה של עבודות שהראו שהסיכון של תינוקות בני חצי שנה עד שנה להתאשפז מסיבוכי שפעת זהה לזה של קשישים ולכן הוחלט לחסן גם אותם. כעת הוחלט לחסן גם את הילדים, מאינטרס של בריאות הציבור. הילדים הם החולייה החלשה מבחינת העברת השפעת לכלל האוכלוסייה. הם אלו שמביאים את השפעת הביתה מגן הילדים והמבוגרים שנדבקים בבית מביאים את השפעת למקומות העבודה. זהו כלי ההפצה הכי יעיל. חיסון של הילדים יוריד את הנפיצות של השפעת עבור כלל האוכלוסייה. צריך להביא בחשבון את ההמלצה של האמריקנים בעונת השפעת הבאה".

 

כך או כך, חלק גדול מההורים לתינוקות לא רצים ממילא להתחסן. להערכת פרופסור אשכנזי פחות מעשרה אחוזים מהתינוקות בני חצי שנה עד שנתיים חוסנו נגד שפעת. מנתוני "מכבי" שירותי בריאות עולה שבחורף 2004 חוסנו כשלושת אלפים תינוקות בלבד, מתוך 50 אלף בני חצי שנה עד שנתיים המבוטחים ב"מכבי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
החוליה החלשה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים