ילד made in אפריקה, יד שנייה, מסלב
אימוץ יתומים מתוצרת העולם השלישי הפך בשנים האחרונות לטרנד הוליוודי לוהט. אבל בעוד ילדיהם הלא-ביולוגיים של הזוג בראדג'לינה, מג ראיין ויואן מקרגור זוכים לחיבוקי עולמי, תינוק המריבה שמדונה "שאלה" מאביו במלאווי מעורר את חמתם של ארגוני זכויות אדם. "מספרם הקטן של תינוקות לאימוץ במערב מגדיל את הביקוש לילדים ממדינות מתפתחות. אנחנו רק תוהים אם הסלבז מאמצים מהסיבות הנכונות", אומרים פעילים באפריקה
"אחרי שבעלי ואני גילינו שיש יותר ממיליון יתומים במלאווי, החלטנו לפתוח את ביתנו ולעזור לילד אחד להימלט מחיים קשים של עוני וממוות אפשרי", הודיעה מדונה במכתב רשמי שפורסם השבוע, בניסיון לשכך את הסערה הבינלאומית שחולל אימוץ הילד דיוויד בנדה. "התחלנו את התהליך חודשים רבים לפני שנסענו למלאווי, ועברנו אותו על-פי החוק כמו כל אדם אחר שמאמץ ילד".
כמו כל אדם אחר? לא ממש. כמו אנג'לינה ג'ולי, שרון סטון, יואן מקרגור, מג ראיין ומיה פארו, האמא הרוחנית של הסלבז המאמצים - דווקא כן. שכן בשנים האחרונות הופך אימוץ ילדים מתוצרת העולם השלישי לטרנד הוליוודי לוהט: אנג'לינה ג'ולי מגדלת יחד עם בראד פיט את בנה הקמבודי בן החמש מדוקס ובתה האתיופית זהרה; יואן מקרגור ואשתו חובקים ילדה בת ארבע ממונגוליה; מג ראיין מטופלת בתינוקת סינית ("אין לעולם טעויות באימוץ - זה פשוט מושלם", היא
התמוגגה); שרון סטון אימצה השנה את ילדה השלישי ("מעולם לא הרגישה כל-כך מלאת סיפוק", התפייטה); ועל הדרך ג'סיקה סימפסון וברוס וויליס משתעשעים לעיני המצלמות במחשבה לאזרח בביתם פעוטות מאומצים.
כשלושה עשורים עברו מאז שמיה פארו, הביג מאמא של התופעה, אימצה בשנות השבעים עשרה ילדים שנולדו לחיים מרים במדינות נחשלות, כמה מהם פגועים ונכים. 'אספנית' או 'מוזרה', הכינויים המנומסים יחסית בהם הוכתר ניסיונה הכנה להעניק לילדיה המאומצים חיים טובים יותר, שונים מאוד מההתפעמות הבינלאומית ממועדון האימהות הלא-ביולוגיות של ראשית המילניום.
אלא שמדונה ובעלה גאי ריצ'י, המצטרפים החדשים למועדון, זוכים כמו פארו לקיתונות של בוז. אימוצו של דיוויד בנדה במלאווי, בתוספת התנגדותו של אביו שהודיע כי לא היה מודע לכך שבנו לא ישוב אליו לעולם, נתפס כגחמה יחצנית ותו לא. עוד תעלול שיווקי מבית היוצר של הנערה הכי חומרנית בעולם. נתינה אולטימטיבית פלוס מענק בן שלושה מיליון דולר להקמת בית יתומים? הצחקתם אותנו - והעלתם את חמתם של פעילי זכויות אדם במולדתו של תינוק המריבה.
ממששת את הסחורה? מדונה מבקרת במלאווי (צילום: איי פי)
מדונה, תעשי לי ילד מאומץ
תינוק המריבה שמדונה אימצה ב-11 באוקטובר במהלך שליחות הומניטרית במלאווי מוכת האיידס, התייתם מאמו זמן קצר לאחר לידתו וכשמלא לו חודש הועבר לבית יתומים. בתסריט שהפמלייה של מדונה מתארת, מככב יתום חסר מזל שזכה לחיים חדשים במשפחה שאת עושרה ופרסומה קשה כמעט לדמיין. אלא שהתנגדותם הנחרצת של ארגוני ילדים מקומיים פוגמת בתסריט הוורדרד. "החוק אינו מאפשר לאמץ תינוקות על-ידי זרים ולהוציא אותם מהמדינה", הם מתקוממים נגד השלטונות שכבר אישרו זמנית את האימוץ.
פעילי "עיני הילד", ארגון לזכויות הילד במלאווי, שיגרו שלח מכתב ל"מאדאם מדונה" בו הם מעודדים אותה למצוא דרכים אחרות לסייע ילדים במצוקה בתוך המדינה עצמה, זאת כחלק משאיפתן של קהילות מתפתחות לחנך את הילדים בסביבתם המקורית. הארגון אמנם שיבח את מאמציה ותמיכתה בהקמת מרכז טיפול ביתומים, אבל יחד עם עשרות ארגוני זכויות אדם אחרים הגיש תביעה משפטית שמטרתה לעצור את הליך האימוץ.
"הארגון אינו מתנגד באופן מיוחד למדונה או לאימוץ בינלאומי", הסביר אחד מפעילי "עיני הילד". "החוק במלאווי מתנה אימוץ בשהות של שנה אחת לפחות במדינה, במהלכה נבדקים ההורים המאמצים. אין לבית המשפט שום מידע לגבי המסוגלות
ההורית של מדונה, ומתן אישור בפרק זמן קצר כל-כך מעורר חשש שבית המשפט חיפש קיצור דרך ועקף את חוק האימוץ".
התביעה מצטרפת לקולות רבים שנשמעים לאחרונה, ומתקוממים על הקלות הבלתי נסבלת של אימוץ ילדים על-ידי סלבריטאים לעומת מסכת התלאות שנאלצים לעבור בני תמותה רגילים. "ילד אינו סחורה או חפץ שניתן לאסוף", טוענים חלק מהמוסדות וגורמי הרווחה. "הציבור עשוי לראות באימוץ המקוצר הזה הליך זמין ומהיר, בעוד שבפועל זהו תהליך מורכב בעיקר כשמדובר בילדים עם עבר". "אני חושש לגבי אופנת האימוץ הבינלאומי, הדבר גורם לאנשים לחשוב שסוג כזה של אימוץ נפוץ וזה בהחלט אינו המקרה", מוסיף מנכ"ל האגודה הבריטית לאימוץ ואומנה.
"על-פי הערכת האום, עד שנת 2010 כ-18 מיליון ילדים יהפכו ליתומי איידס", אומרים בשירות למען הילד ביוהנסבורג, דרום אפריקה. "בעבר היו יתומים כאלו נקלטים במשפחה המורחבת אך כיום, בגלל היקף הפגיעה של המחלה ביבשת, אין מי שיספק את התמיכה המסורתית הזו והיתומים מוצאים עצמם ברחובות ובבתי יתומים". עוד הם מוסיפים כי בשל מספרם המועט יחסית של תינוקות בריאים לאימוץ בעולם המערבי, והפיכת האִמהוּת החד-הורית לנפוצה יותר ויותר, הביקוש לתינוקות ממדינות מתפתחות גדל. "עם זאת אנחנו עדיין תוהים אם הכוכבים אכן מאמצים מהסיבות הנכונות", הם מסכמים.
המלכה האם. אנג'לינה ג'ולי ובנה המאומץ מדוקס (צילום: רויטרס)
מה יקרה כשהזרקורים יכבו?
על-פניו מלאווי נדמית כגן עדן אפריקני, מדינה יפהפיה בת 12 מיליון תושבים השוכנת לחופו של אגם המהווה כ-20% משטחה. למרות שהיא ממוקמת עשירית במדד העוני העולמי, עריה הגדולות מודרניות, שיעור הפשיעה בה נמוך יחסית ואתרי התיירות שלה מרהיבים. אלא שהנופים מעוררי ההשתאות מכסים על הטרגדיה של מלאווי: מגיפת האיידס בה לוקים כ-15% מכלל המבוגרים, 80,000 איש המתים מהמחלה מדי שנה, וכמיליון יתומים שהנגיף קטל את הוריהם ומרביתם נושאים אותו בגופם.
תוחלת החיים במלאווי, הניצבת במקום ה-163 במדד איכות החיים של האום, עומדת על כ-37 שנים. בנוסף למגפת האיידס, הסיבות לכך נובעות ממקורות המים המזוהמים, מהמחסור הכרוני בתרופות ובטיפול רפואי הולם ומתמותה שנתית של 140 תינוקות מתוך 1,000. דיוויד הקטן, שהוטס ב-16 לאוקטובר ללונדון מלווה בשומרי ראש ואומנת, נחלץ מהגורל הזה. מדונה הצהירה שתגדלו בלונדון יחד עם שני ילדיה הביולוגיים עד שהאימוץ יאושר סופית בעוד כשנה וחצי.
ומה עם משפחתו של הילד? אביו יוהאן בנדה סיפר שמסר את בנו לבית היתומים מחשש שהוא חולה במחלת המלריה, שכבר גבתה את חייהם של אמו ושניים מאחיו. למרות שהסכים לאימוץ, השבוע הלה חזר בו וסיפר כי בשיחותיו עם מדונה הבין שהיא מעוניינת לגדל את הילד עבורו - אך לא לאמצו. "מדונה הבטיחה שתגדל את דיוויד עד שיגיע לעצמאות ואז היא תחזיר אותו למשפחה", הוא טען.
עד שתידון תביעתם של ארגוני זכויות האדם, לעזרתה של מדונה נחלצים ארגונים אמריקניים שמסבירים שהסיבה היחידה להיטפלות אליה היא עובדת היותה מפורסמת. "היא לא עשתה שום דבר יוצא דופן, וממילא יותר ויותר אמריקנים מאמצים ילדים ממדינות מתפתחות", הם מתעקשים. האם מדובר בטרנד שיביא לאימוצם של מאות, אולי אלפי יתומים נוספים? ומה יקרה כשהזרקורים יכבו או אם חלילה הילדים המאומצים לא יממשו את ההבטחה הטמונה בהם? לנו רק נותר לקוות שהילדים המאומצים יקבלו בבתיהם החדשים את החום, האהבה ותשומת הלב שילד, כל ילד, זקוק להם.