שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

למה סעודיה זקוקה לפיתוח גרעיני?

הפיתוח הגרעיני של איראן, החיפושים אחר אנרגיה חלופית לזו שמציע הנפט, המאמצים של מצרים לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום - כל אלה ועוד מהווים עבור הסעודים סיבה מספקת לפעול כדי לפתח אנרגיה כזו גם בשטחם. ועוד ב"קול ערב" - רשת "אל-ג'זירה" תשיק בקרוב את הערוץ החדש באנגלית

בין שש המדינות הערביות שמבקשות לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום, כפי שפורסם ב"טיימס", נמצאת גם סעודיה. מה מביא את המדינה העשירה והיציבה להצטרף למירוץ החימוש הגרעיני? 

 

בשנה האחרונה מסתמנת איראן כמי שנמצאת בישורת האחרונה לקראת השגת טכנולוגיה גרעינית, ורבים העריכו כי גם שאר מדינות ערב לא יישארו בחיבוק ידיים נוכח קפיצת המדרגה של הנשיא אחמדי-ניג'אד. כפי שהערכנו כאן בעבר, מצרים וסעודיה יהיו הראשונות לזנק לבריכה הגרעינית ואכן, לפחות ברמת ההצהרות, מציאות זו הולכת ומתגבשת מול עינינו.

 

נשיא מצרים חוסני מובארק ובנו הכריזו על כך בפומבי בוועידת מפלגת השלטון (המפלגה הלאומית-דמוקרטית) האחרונה אולם הם כאמור לא לבד. רבים המתינו למהלך הסעודי בעניין זה, ואולי מאמר עיתונאי מלפני כשלושה שבועות, שהופץ השבוע בדו"ח של מכון ממר"י לחקר כלי התקשורת במזרח התיכון, הוא הסנונית הראשונה בתחום. זאת, לאחר שלפני מספר חודשים דיווח היומון הלונדוני "אל-קודס אל-ערבי" כי סעודיה עשויה לרכוש ראשי נפץ גרעיניים מפקיסטן בעת הצורך.

 

עד לפני מספר חודשים ההצהרות נשמעו אחרת. הליגה הערבית, למשל, ביטאה את חששה מפני מירוץ חימוש גרעיני במזרח התיכון. "אין זה האינטרס שלנו שיהיה מירוץ חימוש גרעיני באזור או שיהיה נשק כזה", אמר לפני כחצי שנה מזכ"ל הליגה הערבית, עמרו מוסא. אולם דווקא סעודיה ניסתה להפיג את החשש כשיורש העצר שלה, האמיר סולטאן בן עבד אל-עזיז, הפתיע כשאמר שארצו אינה חותרת להשגת נשק גרעיני: "איננו מסכימים להפצת הנשק הגרעיני. די בכך שהמדינות הגדולות מחזיקות בנשק הזה כדי להגן על העולם ולהגן על עצמן".

 

אך נראה שלא הכל בסעודיה נרתעים כל כך מהאנרגיה הגרעינית, בוודאי כשהיא למטרות שלום בלבד. תחת כותרת שאינה משאירה מקום לספק "עכשיו דרוש לחזור לכור הגרעיני הסעודי" הסביר בעל הטור הסעודי, אמין סאעאתי ביומון "אל-אקתיסאדיה", מדוע ההתפתחויות באזור מחייבות את המדינה לגבש בדחיפות תוכנית לבניית כורים גרעיניים למטרות שלום.

 

"לפני חודשיים הצהיר הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, שבתוך עשר שנים ארה"ב לא תזדקק לנפט של המזרח התיכון, ושהיא קרובה להשגת אנרגיה חלופית במחירים נמוכים בהרבה ממחירי הנפט", כתב סאעאתי. "לפני חודשיים ביקר הנסיך סעוד אל-פייסל, שר החוץ הסעודי, באיראן והצהיר כי החוקים הבינלאומיים מקנים לאיראן את הזכות להשתמש באנרגיה גרעינית למטרות שלום... כעת, נוכח האירועים המתרחשים בימים אלה באזור, הגיע הזמן לחזור לתוכנית הגרעין הסעודית".

 

לדבריו, "הדבר נובע מההכרח להחזיק במקורות אנרגיה חדשים וזולים, מאחר שהמדינות שהתמוטטו הגיעו לכך משום שלא החזיקו באנרגיה זולה כמו אנרגיה גרעינית. נראה כי זהו הזמן המתאים לשוב לנושא אנרגיה גרעינית למטרות שלום, בפרט כשהאמנה למניעת הפצת נשק גרעיני תומכת בקיומן של תוכניות לאנרגיה גרעינית למטרות שלום במדינות החברות באמנה".

 

"סעודיה נקראת להיכנס למועדון הגרעיני"

סאעאתי הוסיף: "מדעי האנרגיה הגרעינית לצרכי שלום הם מדעי העתיד, שכן העולם סובל בימים אלו ממשברים חמורים בתחומי המים והחשמל". לדבריו, "המשברים בנושא המים יגרמו בעתיד הקרוב - כפי שאומרים מדענים ומומחים - להתגלעות של מלחמות באזורים רבים בעולם, ובפרט באזורנו הערבי ובאזור המזרח התיכון. יתרה מכך, ההידלדלות הצפויה בקרוב של מקורות הנפט תציב את העולם בפני משבר אנרגיה חריף לצד המשבר בתחום המים. מנקודת מוצא זו, החלו המדינות המפותחות לעיין מחדש בשיקוליהן, קיבלו את רעיון האנרגיה הגרעינית לצורכי שלום ופנו במרץ לפיתוח מדעי האנרגיה הגרעינית".

 

הוא הסביר כי "התחלה מיידית בגיבוש תוכנית לבניית כורים לאנרגיה גרעינית למטרות שלום הינה צורך דחוף, בפרט שהכסף הרב שיש בידנו מאפשר לנו להשקיע בתוכנית הגרעין מבלי שהדבר ישפיע על תוכניות הפיתוח הלאומיות האחרות המתבצעות כעת. הממלכה הסעודית נקראת עכשיו יותר מאי פעם להיכנס ל'מועדון הגרעין' למטרות שלום, משום שזוהי זכותה הלגיטימית, בפרט כשמעמדה בקהילה הבינלאומית מחייב אותה לפתח תוכניות גרעין למטרות שלום".

 

אפשר להקל ראש בדברים ולטעון שמדובר במאמר דעה עיתונאי ותו לא. אולם ייתכן כי לאור העובדה שבעיתונות המצרית נכתבו טרם הכרזתו של מובארק על תוכנית הגרעין שורה של מאמרים בנושא, אפשר בהחלט גם לקחת בחשבון שמאמרו של סאעאתי הוא הסנונית הראשונה לקראת עיסוק גובר בסוגיה בסעודיה.

 

ובמצרים – ממשיכים במרץ

לא מעט גורמים הבקיאים בנושא הגרעין סבורים כי כל עוד מצרים לא תחל בהקמה פיזית של תחנות הכוח הגרעיניות, הצהרותיו של הנשיא הן בגדר תוכניות שעל הנייר בלבד. עם זאת, מובארק ואנשיו מפגינים אווירת פעלתנות, והנשיא, הנמצא בימים אלה בסיור ברוסיה, סין וקזחסטן, הציב את נושא הגרעין בסדר יומו בביקוריו אלה.

 

כך למשל עלה הנושא בפגישת הפסגה שנערכה בין מובארק לעמיתו, ולדימיר פוטין. העיתונות המצרית מיהרה לדווח כי השניים דנו על שורה של נושאים בילטראליים ובהם "הנפט, הגז והאנרגיה הגרעינית למטרות שלום". מובארק הוסיף במסיבת העיתונאים המשותפת כי שני הצדדים הסכימו על הצורך להמשיך ולהיות מתואמים במישור המדיני ולהגביר את שיתוף הפעולה הדו-צדדי בכל המישורים, בהם גם האנרגיה ושימושיה למטרות שלום. נשיא רוסיה אמר מצידו כי מצרים היא "אחת מבנות בריתה הבולטות של רוסיה וכי שיתוף הפעולה עימה נמצא בראש סדר העדיפויות של מדיניות החוץ הרוסית".


חוסני מובארק. הוא כבר בדרך לאנרגיה גרעינית (צילום: רויטרס)

 

מרוסיה המשיך מובארק לביקור בסין. בראיון שהעניק לנציגי כלי התקשורת ציין מובארק כי ארצו מעוניינת להפוך את סין לשותפה המסחרית מספר אחת שלה עד שנת 2012. נראה כי למובארק יש לפי שעה לא מעט סיבות לרוות נחת. אחת מהן היא התמיכה שהביעה בריטניה בתוכניתו להשיג אנרגיה גרעינית.

 

"המצרים החליטו לעבוד מחדש על האנרגיה הגרעינית למטרות שלום אולם הם לא קיבלו עד כה החלטה בנושא", אמר שגריר בריטניה במצרים, סר דרק פלאמבי. "אם הם יקבלו את ההחלטה הזאת – אנחנו נכבד את זכותם להשיג אנרגיה גרעינית למטרות שלום". בשיחה עם כתבים שאת תוכנה פירסם "א-שרק אל-אווסט" היוצא לאור בלונדון, הוא הוסיף כי "אין כל פעילות בריטית מסויימת" בנושא הגרעין המצרי וכי מדינות אחרות הן אלה שיסייעו בפיתוח התוכנית במסגרת מסחרית.

 

"אל-ג'זירה" – גם באנגלית

בשעה טובה אמורה להירשם בעוד כשבועיים מיני-היסטוריה תקשורתית. ב-15 בנובמבר, אחרי הקמה ממושכת ולא מעט סקרנות, צפוי לעלות לאוויר ערוץ הלוויין החדש "אל-ג'זירה אינטרנשיונל" – האח הטרי של "אל-ג'זירה" המוכרת, אך הפעם בשפה האנגלית. רשת החדשות הקטארית "אל-ג'זירה", שציינה השבוע עשר שנים להקמתה, תעלה את הערוץ החדש לשידורי ניסיון ממטה התחנה בדוחא, בירת קטאר.

 

"השקתו של ערוץ זה תיתן הזדמנות להגיע לציבור חדש שהתרגל לשמוע את השם 'אל-ג'זירה' מבלי שהוא יכול היה לצפות בה או להבין את שפתה", אמר מנכ"ל הרשת, וודאח ג'חפר.

 

בתחנה הוסיפו כי הם מעריכים שביכולתם להגיע לכ-30 עד 40 מיליון צופים בעולם באמצעות הערוץ החדש בשפה האנגלית. גורם בתחנה הוסיף כי בשלב הראשון ישדר הערוץ החדש במשך כ-12 שעות ביממה וזאת לצורך שידורי ניסיון שייארכו מספר שבועות. בעקבותיהם יחלו בתחנה לשדר מסביב לשעון כבר בחודש ינואר.

 

למרות כל זאת, מתברר שהערוץ החדש הוא לא הפרוייקט היחיד עליו עמלים ברשת החדשות הקטארית, שגרמה לשורה של משברים דיפלומטיים בעולם הערבי מאז הקמתה. גורם ברשת גילה כי בכוונת הרשת להוציא לאור גם עיתון יומי בינלאומי חדש תחת השם "אל-ג'זירה אל-דווליה" (אל-ג'זירה הבינלאומית – ר.נ.) אותו יערוך איש התקשורת הלבנוני, שכיהן בעבר כסגן העורך של העיתון הבינערבי הלונדוני הנודע "אל-חיאת", עבד אל-ווהאב בדרח'אן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
הליגה הערבית. נגד מירות חימוש
צילום: איי אף פי
עבדאללה מלך סעודיה
צילום: רויטרס
מובארק. הצהרות ומעשים
צילום: אי פי איי
מומלצים