שתף קטע נבחר

 

דיווח: שש מדינות ערביות מתכוונות לפתח תוכנית גרעין

העיתון הבריטי "טיימס" דיווח כי כמה מדינות ערביות במזרח התיכון, בהן סעודיה, טוניסיה, מצרים ומרוקו, הודיעו לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית על כוונתן לפתח תוכנית להפקת אנרגיה גרעינית. מומחה לגרעין מעריך: הן רוצות להקים "גדר ביטחון" בעקבות תוכניתה הגרעינית של איראן

מזרח תיכון חדש? העיתון הבריטי "טיימס" דיווח הבוקר (שבת) על עליית מדרגה במירוץ הגרעיני במזרח התיכון, לאחר ששש מדינות ערביות הודיעו על כוונתן לפתח יכולות גרעיניות.

 

על פי הדיווח, שש המדינות הן: אלג'יריה, מצרים, מרוקו, טוניסיה, סעודיה ואיחוד האמירויות הערביות, והן כולן רוצות לפתח תוכניות גרעין אזרחיות, כפי שמתיר להן החוק הבינלאומי. אולם עיתוי הפניה בא על רקע כשלון הקהילה הבינלאומית למנוע את המשך פיתוח תוכנית הגרעין של איראן, והפניה בעת ובעונה אחת של מספר מדינות כה גדול מעלה את החשד כי הכוונה האמיתית שלהן היא לרכוש ידע שיוכל לשמש אותן לפיתוח פצצה גרעינית.

 

"כמה מדינות במזרח התיכון הראו עניין ראשוני בשימוש באנרגיה גרעינית לצורכי התפלת מים", אמר טומיהירו טניגוצ'י, סגן ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, בראיון לכתב העת "הבטאון הכלכלי של המזרח התיכון". לדבריו, "המדינות ניהלו עמנו דיונים מקדימים ותוכנית הייעוץ הטכנית של הסוכנות תציע להן סיוע, בעזרת מחקרים על הקמת מתקנים גרעיניים".

 

מרק פיצפטריק, מומחה לענייני גרעין במכון ללימודים אסטרטגים בבריטניה, אמר כי ברור שאותן מדינות שואפות להחזיק בידע גרעיני על-מנת לספק לערבים "גדר ביטחון" מול טהרן. לדבריו, "אם איראן לא היתה מתקרבת ליכולת לפתח נשק גרעיני, סביר שלא היינו רואים את הדחף הפתאומי הזה בקרב המדינות הערביות".

 

הצהרת הכוונות של שש המדינות, אם תתברר כנכונה, עלולה להיות שינוי דרסטי במדיניות של מדינות ערב במזרח התיכון, שעד עתה הפעילו לחץ לצורך פירוז האזור מגרעין.

 

על פי הדיווח, מצרים ומדינות צפון אפריקה יכולות לטעון כי הן זקוקות לאנרגיה בטוחה וזולה במשקיהן המתרחבים, על רקע התרבות האוכלוסיה ולנוכח מכירי הנפט הגבוהים. המקרה של סעודיה שונה, נכתב בכתבה, שונה שכן היא מחזיקה ברזרבות הנפט הגדולות בעולם. מוקדם יותר השנה אמר הנסיך הסעודי, סעוד אל-פייסל, כי ארצו מתנגדת להפצת גרעין בעולם הערבי.

 

בתוך כך, אמר ראש ממשלת אוסטרליה, ג'ון האוורד, אמר כי ארצו "תנהג בטפשות" אם לא תשקול שימוש באנרגיה גרעינית לנוכח רזרבות האורניום שברשותה. "האנרגיה הגרעינית יכולה להיות הנקייה וה'ירוקה' ביותר. בהיבט הלאומי, תהיה זו טפשות שלא לשקול את השימוש בה", אמר האוורד בנאום בפני חברי מפלגתו בבריסביין. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כור גרעיני באיראן
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
התוכנית של איראן
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
בקרוב גם במזרח התיכון?
צילום: רויטרס
מומלצים