מדריך אינהלציה: לא כל מכשיר טוב לילד
כשליש מהתינוקות מטופלים באינהלציה, פעולה שמלווה לרוב בבכי של התינוק וקליטה לא יעילה של התרופות. באיזה מכשיר כדאי לבחור, מה החסרונות של האינהלציות ואילו פיתוחים חדשים יש בשוק? מדריך
תינוקות לא אוהבים אינהלציה. המסיכה על הפנים משגעת אותם, ומביאה אותם מיד לבכי תמרורים שמטריף את ההורים. אחד מכל שלושה תינוקות בישראל מקבל לפחות טיפול אחד של אינהלציה עד גיל שנה, אלא שלא כל הרופאים הנוהגים לרשום טיפולי אינהלציה לתינוקות בגיל הזה מסבירים היטב על דרך הטיפול.
ההורים מצידם אינם מודעים לחסרונות של שיטות מקובלות ולסכנות שבמתן
במחקר שערך ד"ר ישראל עמירב, רופא מומחה למחלות נשימה בילדים ומנהל המרפאה למחלות נשימה בילדים בבי"ח זיו, נמצא כי מבין המכשירים הרבים המשמשים ילדים, רק מעטים תוכננו באופן ספציפי עבור פעוטות (מגיל לידה עד שנתיים). התוצאה היא יעילות נמוכה של המכשירים במתן תרופה לבעיות נשימה בגיל הזה.
"יש רופאים אשר אינם מדריכים את ההורים לגבי מתן האינהלציה ולא מסבירים על אופן ביצוע נכון של הטיפול" אומר ד"ר עמירב, "חלק מהרופאים נותנים מרשם לתרופה, אבל לא מייעצים למטופלים שלהם מהי הדרך הטובה ביותר לצרוך אותה. כך שכשההורים מדווחים לרופא הילדים על תגובה גרועה לטיפול, כולם מניחים כי הטיפול באינהלציה ניתן כהלכה. הדבר מוביל להגדלה שגויה של מינון התרופה".
תפיסה אחרת שמפריך ד"ר עמירב נוגעת להשפעתו של בכי התינוק על יעילות הטיפול באינהלציה: "הסברה הרווחת היא שהבכי אינו פוגם או אף משפר את יעילות הטיפול עקב הגברת השאיפה המתרחשת לרוב לאחר הבכי. למעשה, הבכי הוא נשיפה ארוכה מאד, שלאחריה באה שאיפה קלה ומהירה ביותר. במקרה כזה, התרופה הנשאפת נתקלת ונספגת בדרכי הנשימה העליונות, ולא כנדרש, בדרכי הנשימה התחתונות".
תרופות האינהלציה כוללות את וונטולין – מרחיב סימפונות הריאה, בודיקורט – תרופה ממשפחת הסטרואידים המפחיתה את התהליך הדלקתי המתלווה לקוצר הנשימה ולמחלת האסתמה, ותרופות נוספות דומות. והנה כל השיטות וכל הפתרונות לאינהלציות:
משאף
מתקן המשמש להחדרת תרופה בצורת אבקה או גז. אינו מתאים לילדים מאחר והמערכת דורשת תיאום בין שחרור התרופה לבין פעולת השאיפה. עבור ילדים, מדובר במשימה קשה עד בלתי אפשרית.
ארוצ'יימבר
מתקן המשמש למתן תרופה דרך מסכה מיוחדת. הארוצ'יימבר משמש לטיפול בהתקפים קשים של מחלות נשימה גם אצל מבוגרים, ולילדים קטנים שאינם מסוגלים להשתמש במשאף. בקצהו של מיכל פלסטיק מותקן המשאף. לחיצה עליו מרססת את התרופה שבמשאף לתוך המיכל שבקצהו מסיכה. בנשימותיו, שואף הילד את רסיסי התרופה. עם זאת, גם יעילותו מוגבלת בגלל הצורך באטימה של המסיכה לפנים שמביאה לבכי ומאבק של התינוק בטיפול.
אוהל אויר - BabyAir
פיתוח כחול לבן של חברת Baby’s Breath הישראלית, שהושק לפני כשלוש שנים, ומשווק בארץ ע"י חברת טבע. המדובר באוהל בו מצוי התינוק, אליו מוחדרות באמצעות צינור תרופות האינהלציות. המכשיר מיועד לפעוטות מגיל לידה ועד שנתיים. ה"בייבי אייר" מאפשר גם טיפול תוך כדי שינת התינוק.
"Blow By"
שיטה נוספת בה המסכה מוסרת מן הנבולייזר, והקצה הפתוח של הנבולייזר מוחזק קרוב לאפו או לפיו של התינוק. כמות התרופה החודרת לריאות התינוק בדרך זו היא זניחה ויעילותה מוגבלת. לעומת זה, נתברר לאחרונה שאם מחברים צינור באורך 5-10 ס"מ לנבולייזר, הרי שכמות התרופה המועברת לתינוק גדלה בהרבה.
אינהלציה בבית החולים
כשמובהל הילד לבית החולים, מתבקש ההורה להצמיד לפניו של התינוק מסיכת אינהלציה. המסיכה גורמת לאי שקט ניכר, בכי עז ומפחיתה באופן ניכר את כמות החומר הנספגת בריאות. מסיבה זו לעתים רבות נאלץ הצוות הרפואי לחזור על מספר אינהלציות ובתוך כך להיעזר גם בתרופות סטרואידיות לתוך השריר או לתוך הוריד, כדי להפחית את קוצר הנשימה.