שתף קטע נבחר

 

רווקוּת מאוחרת: "לבחורים יש דרישות בשמיים"

בבית הכנסת בשכונת הר נוף בירושלים נערך כנס הורים בסוגיית הרווקוּת המאוחרת. הרבנים ניסו להציע פתרונות להורים המודאגים, אבל לדעתה של אם לרווקה בת 28 הבעיה השכיחה היא שהבחורים מציבים דרישות גבוהות מדי. "חייבים לצאת נגד התופעה הזאת", היא אומרת

"הבחורים של היום רוצים מישהי שתהיה גם יפה, גם נאה, גם חכמה, גם בעלת מידות, ואולי גם עם כסף. הרבנים צריכים לעשות שטיפת מוח לבחורים בישיבות שיתחתנו בשביל להקים משפחה, אבל שלא יהיו להם כל כך הרבה דרישות" - כך נשמעה לאה (שם בדוי), אם לרווקה בת 28 שהגיעה לכנס הורים בירושלים בנוגע לרווקוּת המאוחרת במגזר הדתי.

 

סוגיית הרווקים והרווקות, כך נראה, מעולם לא הייתה חמה יותר בקרב ציבור חובשי הכיפות הסרוגות. דנים על זה באתרי האינטרנט, רואים את זה בסרטי הסטודנטים וקוראים על זה בעלוני השבת ובעיתונות המגזרית. חשיבותו של הנושא היא שהביאה את ראש מכון פוע"ה בירושלים, הרב מנחם בורשטיין, ליזום ערב שדן בעניין ואף להציג בפני ההורים תוכנית פעולה תחת הכותרת "למה זה לא הולך?".

 

כך, לפני כשבועיים התאספו כמה עשרות זוגות הורים בבית הכנסת בשכונת הר-נוף בבירה למטרה אחת: לקבל עצה בנוגע לבעיית הרווקוּת של ילדיהם ההולכים ומתבגרים. 

  

הנחת היסוד של הערב הייתה שהילדים לא מתחתנים כי הם פשוט לא רוצים להתחתן. "לא הגיוני שבחור שנפגש כבר עם יותר מ-80 בחורות לא מצא אף אחת שיכולה להיות לו לאישה", שטח בורשטיין את הבעיה בפני ההורים, שהנהנו בהזדהות. "תיאורטית כולם רוצים להתחתן, הבעיה היא שהנוער נוטה להסתכל על החסרונות ופחות על המעלות. רווקות זה חיסרון, אך הרווקים לא מודים בזה"

 

הרב הוסיף כי הוא מאמין ש"אדם שהגיע למצב כזה, צריך 'להיכנס לנעליו' ולנסות לעזור לו מכאן ואילך. לא להטיף לו מוסר". במהלך הערב גם הביע הרב בורשטיין צער על חדירתם של מושגים מערביים לחברה הדתית - בהם השימוש במונחים של "תכנון משפחה" במקום חתירה ל"משפחה ברוכת ילדים" שהייתה מקובלת בעבר.

 

הרב יהושע שפירא, ראש ישיבת רמת גן, הסביר במהלך הערב כי מדובר ב"בעיה לאומית", שפשתה גם במגזרים נוספים. "תופעת הרווקות המאוחרת כבר הגיעה לממדים של מגיפה. עם ישראל, סטטיסטית, הפסיד בדור האחרון כמיליון ילדים מכיוון שהצעירים לא התחתנו צעירים מספיק, במקום בגיל 18 או 19, התחתנו בגיל 30". ההמלצה שלו לקהל הייתה ברורה: "לחנך לנושא כבר בגיל צעיר - מבגיל 12 או 15 להתחיל לדבר על נישואים".

 

השפעות מערביות וחרדיות 

לאה, שהגיעה יחד עם בעלה לכנס, לא רוותה נחת מדבריו של הרב שפירא - אותם הגדירה כזריית מלח על פצעים: "במקום לעודד אותנו ולתת לנו עצה איך ואיפה אפשר למצוא שידוך לילדים, הוא סיפר לנו כמה שהפסדנו מזה שהילדים שלנו עדיין לא הקימו משפחות ושהוא בן 43, ויש לו 11 ילדים שאת כולם הוא מחתן כבר בגיל 18 או 19".

 

האם המודאגת הסכימה עם דבריו של הרב בורשטיין לגבי חדירת המושגים המערביים מחד, אך גם הזכירה את ההשפעות החרדיות מאידך: "הבחורות היום משכילות ופתוחות לכל דבר. מהצד השני את הבחורים מחנכים להתמקד בעיקר בלימודי הקודש וזה גורם לפער מהותי בין המינים".

 

אך נראה ששורש הבעיה, לדעתה של לאה, הוא התמקדותם של הבחורים בצורה החיצונית ופחות במעלות הפנימיות. "במקום לחפש מידות ואישה טובה בבית, הבחור רוצה שתהיה גם יפה, גם נאה, גם חכמה, גם בעלת מידות, ואולי גם עם כסף. אבל לא כל הבחורות המשכילות הן יפות וחטובות. הבחורים הפכו לסנובים עם דרישות בשמיים", היא טוענת כמעט בייאוש. "הרבנים לא עושים מספיק. הם צריכים לעשות שטיפת מוח לבחורים בישיבות שיתחתנו בשביל להקים משפחה, אבל שלא יהיו להם כל כך הרבה דרישות. חייבים לצאת נגד התופעה הזאת". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
הרב שפירא. "מלח על הפצעים"
צילום: דודי ועקנין
החופה ריקה
צילום: אריאל כרמון
מומלצים