מחקר: כפתורים באוזניים לא משפרים את התפתחות הילד
התקנת כפתורים באוזניים היא טיפול שכיח אצל מאות ילדים בישראל, אלא שמחקר חדש הראה כי הכפתורים אינם מביאים לשיפור במיומנויות הקריאה, הכתיבה, ההתנהגות והאינטליגנציה אצל הילד
כ-90 אחוז מהילדים בישראל סובלים מדלקות אוזניים, התלונה השכיחה ביותר אצל רופאי הילדים. לפני עשרות שנים פותחו ה"כפתורים" – VT Tubes, צינורית פלסטיק קטנה השומרת על אוורור האוזן והפרשת הנוזלים. אלא שמחקר חדש מגלה כי ההתפתחות לא נפגעת אצל ילדים בהם לא הותקנו הכפתורים.
התקנת הכפתורים נפוצה בעיקר בין גילאי שנה וחצי עד גיל 5 שנים, כאשר קיים ליקוי שמיעה על רקע הפרשות נוזלים רבות, או דלקות אוזניים בתדירות גבוהה. בנוזל המופרש עצמו אין סכנה, למעט ליקוי שמיעה. ליקוי זה גורם לאיחור בהתפתחות השפה, לקליטה מופחתת של אינפורמציה מהסביבה ולאי שקט התנהגותי, בדיוק בשלב בו מתפתחים כישוריו המילוליים והווקליים של הילד.
הכפתורים מותקנים לעתים לא רק אצל פעוטות, אלה גם אצל ילדים גדולים יותר או מבוגרים. המדובר בצינורית פלסטיק קטנה בגודל מילימטר השומרת על אוורור האוזן ואיזון הלחצים. הכפתורים אמורים להיפלט מאוזני הילד תוך שנה.
במחקר שפורסם באחרונה בכתב העת "ניו אינגלנד" נבדקו 6,350 פעוטות בריאים בין השנים 1991 עד 1995. אצל מעל 400 מהם אובחנו נוזלים באוזניים, לפני הגיעם לגיל 3. בקרב מחצית מהם הותקנו כפתורים באוזניים. החוקרים עקבו אחר הילדים עד הגיעם לגיל 11 שנים, ובחנו את התפתחותם הכללית בשורת מבדקים לאורך השנים.
החוקרים מצאו כי התקנת כפתורים בשלב מוקדם לא הביאה לשיפור בהישגי ההתפתחות הכוללים מיומנויות קריאה, איות, כתיבה, סוגיות התנהגות, מיומנויות חברתיות ואינטליגנציה. לדברי החוקרים, ייתכן שהתקנת כפתורים אינה אופציה טיפולית נאותה לילדים הסובלים רק מנוזלים באוזניים.
תוצאות מוקדמות של המחקר שהראו שהתקנת הכפתורים אינה משפרת את יכולות ההתפתחות של הילדים, כבר הביאו לשינוי דרמטי בקהיליה הרפואית: על פי ההנחיות המקובלות עתה, לפני התקנת הכפתורים יש לשלוח את הילד לבדיקת שמיעה. אם נמצאה ירידה בשמיעה בת 40 דציבלים או יותר במקביל להופעת עיכוב התפתחות שפתי, מומלצת התקנת הכפתורים.
כפתורים. ההתפתחות לא השתפרה
צילום: סי די בנק
מומלצים