שתף קטע נבחר

 

חכו רגע עם זרי הפרחים לפיונגיאנג

אין ספק שההסכמה שהושגה הבוקר בבייג'ינג היא משמעותית, במיוחד נוכח העובדה שהיא הגיעה לאחר חמישה סבבי שיחות שהסתיימו בכישלון. אבל אסור גם לתלות בהסכם תקוות רבות מדי לפני שמתקבלות הוכחות ממשיות ליישומו

כלי התקשורת בעולם עשו את עבודתם נאמנה כשהזניקו לראש המהדורות את הידיעות על הסכמתה של צפון קוריאה להתחיל בצעדים להתפרקות מנשקה הגרעיני.

 

שש פעמים התכנסו נציגי שש המדינות לדון במשבר החמור, ובחמש הפעמים האחרונות השיחות הסתיימו בתסכול גדול וללא תוצאה. אמש החלו להתפרסם הדיווחים על ההסכמה העקרונית בין הצדדים, וכאשר גם הצפון-קוריאנים הצהירו על תמיכתם בהסכם – ברור היה שמדובר בחדשות שראויות להבלטה וטיפול מורחב.

 

אבל חכו עוד רגע עם משלוחי הפרחים ואגרות הברכה לאדון קים בפיונגיאנג.

 

ב-19 בספטמבר 2005, לאחר סבב השיחות הרביעי בין הצדדים, יצאה מבייג'ינג הודעה דרמטית: צפון קוריאה הודיעה כי היא מוותרת על כל שאיפותיה לפיתוח נשק גרעיני - ומתכוונת לחדש את התחייבותה לאמנה לאי הפצת נשק גרעיני (NPT), שממנה נסוגה ב-2002. עוד נאמר כי חמש המדינות האחרות השותפות להבנות – דרום קוריאה, יפן, רוסיה סין וארצות הברית – מכירות בזכותה העתידית של פיונגיאנג לאנרגיה גרעינית לשימוש אזרחי, "לאחר שתזכה באמון העולם".

 

האופטימיות חגגה וכולם שיבחו את מאמצי הקהיליה הבינלאומית שהצליחו להוציא עוד מדינה מציר הרשע. אבל כבר באותו יום אמרו פרשנים כי ההסכם שנחתם מלא חורים. לא היה בו למשל כלי שיאפשר לאמת את מהלכי ההתפרקות הגרעינית של פיונגיאנג והעמידה בהתחייבויות שסוכמו. גם היבט הזמן היה מעורפל, והאיזכור של "משא ומתן עתידי" איפשר לצפון קוריאנים לקבל את חבילת הסיוע אך להמשיך לגרור רגליים ביישום ההסכם.

 

חלף יום אחר בלבד והאופטימיות נגוזה. ב-20 בספטמבר הודיעה צפון קוריאה כי לא תיסוג מתוכנית הגרעין שלה לפני שארצות הברית תספק לה כור גרעיני לייצור חשמל – דרישה שדחתה ארה"ב בטענה שמדובר בשלב מוקדם מדי, עוד לפני יישום החלק הראשון של ההסכם.

 

לאחר הפייסנות שנשמעה ביום הקודם, הודעת משרד החוץ הצפון קוריאני חזרה לטון הלוחמני הרגיל: "שארה"ב אפילו לא תחלום על נטישת התוכנית הגרעינית לפני שתספק ערבות פיזית לבניית האמון. זוהי דרישתנו העקבית והצודקת ולא נסוג ממנה".

 

צריך, אם כן, סבלנות. אסור להמעיט בחשיבות ההסכמה שהושגה היום בבייג'ינג, שיכולה לבשר על הסרת האיום הגרעיני המוחשי ביותר שנשקף לעולם מידיו של המנהיג הכי בלתי צפוי על פני הפלנטה, אבל אסור גם לתלות בהסכם תקוות רבות מדי לפני שמתקבלות הוכחות ממשיות ליישומו.

 

כל המומחים מסכימים שהצפון קוריאנים הם נושאים ונותנים ממולחים, שאינם נכונים בקלות לוויתורים דרמטיים. אחרי שהוטלו עליה סנקציות בינלאומיות וסנקציות עצמאיות מצד ארה"ב ויפן, נדמה למערב שצפון קוריאה נמצאת "על הקרשים", שאזרחיה רעבים ומנהיגיה יושבים בחדרים חשוכים ומשוועים לעזרה.

 

זה אולי נכון, אבל חשוב לזכור גם שההנהגה הצפון קוריאנית לא נרתעה מלבצע ניסוי גרעיני חרף אזהרות הקהיליה הבינלאומית. היא ככל הנראה לא תירתע גם אם רבבות ימותו מרעב או קור, וספק אם הדבר יערער את יציבות משטר הברזל של משפחת קים. זאת ועוד, בשונה מאיראן, הצפון קוריאנים ממילא מבודדים בזירה הבינלאומית ואין להם הרבה מה להפסיד אם יחליטו לבסוף לסגת מההסכם. אדרבא – העולם החרד לגורלו ימשיך לחזר על פתחם וינסה לשדל אותם להתגמש.

 

יישום ההסכם - מתנה לאנושות

אבל אם ההסכם ייושם, וצפון קוריאה אכן תתפרק מנשקה הגרעיני, יהיה הדבר בראש ובראשונה מתנה אמיתית לאנושות. ב"ציר הרשע הגרעיני" תישאר אז רק איראן, והלחץ עליה ייגבר. הקהילה הבינלאומית תוכל להתהדר בהצלחה של משטר הסנקציות ולקוות שגם החומה האיראנית תיסדק.

 

בינתיים, נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש יוכל להוריד משולחן העבודה שלו את התיק הצפון קוריאני, ולנשום אנחת רווחה גדולה שהצליח לפתור לפחות את המשבר הזה לפני שעזב את הבית הלבן. בזכות ההצלחה בבייג'ינג, יוכל בוש להעמיד מול איראן התנגדות עיקשת יותר, נוכח הנכונות של כמה מדינות באירופה להמשיך במשא ומתן ואפילו לאפשר לטהרן לבצע מחקר בהעשרת אורניום.

 

אבל מצד שני, גם על בוש ייגבר הלחץ. ההסכמה בבייג'ינג הושגה בין היתר בזכות פגישה מקדימה בחודש שעבר בברלין, בין נציגי ארצות הברית וצפון קוריאה ובלי השתתפות של נציגי המדינות האחרות. הייתה זו פגישה חסרת תקדים כמעט, לאחר סירוב עיקש של וושינגטון לקיים שיחות ישירות ובלעדיות עם צפון קוריאה, בנושא שאותו היא מגדירה "איום אזורי שצריך להיפתר בשיחות רב צדדיות". השיחות הללו יחזקו כעת את אלה הטוענים כי על וושינגטון לנהוג באותה דרך גם עם טהרן, ושרק שיחות ישירות יביאו לפיתרון המשבר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נציגי המדינות חוגגים את ההסכם
צילום: איי פי
בוש. יוריד מהשולחן את התיק הצפון קוריאני
צילום: איי אף פי
מומלצים