מזוז בכנסת: השימוע לנשיא ייערך ב-2 במאי
היועץ המשפטי לממשלה השתתף בדיון על הדחת הנשיא בוועדת הכנסת ומתח ביקורת מרומזת על חברי הוועדה: "הקובלנה שהוגשה לי אינה ברורה". פרקליטו של קצב, עו"ד ציון אמיר, אמר למזוז: "אני מאחל לך שהתיק הזה ייסגר לאחר השימוע". ח"כ מיכאל איתן קבל על החיפזון שבתהליך: "ככה מדיחים נשיא?"
ועדת הכנסת דנה הבוקר (יום ד') בהדחת נשיא המדינה, משה קצב. הדיון התקיים בהשתתפותו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שהודיע כי השימוע לנשיא ייערך ב-2 במאי, לבקשת סנגוריו של הנשיא הנבצר. פרקליטו של הנשיא, עו"ד ציון אמיר, אמר בצאתו מהדיון: "ככל שאני עובר על חומר החקירה, אני משתכנע שיש מקום לגנוז את התיק. מתגלים בתיק דברים מעוררי דאגה בהקשר לאופן בו נוהלה החקירה".
לאחר השימוע יחליט היועץ באופן סופי האם להגיש כתב אישום נגד הנשיא. "הליך השימוע עצמו הוא קצר, אבל תהליך ההחלטה הוא לא בהכרח קצר, ותלוי בטענות שנשמע", הסביר מזוז שהוסיף כי "על פי לוח הזמנים הנוכחי, יעלה צורך ודאי בהארכת תקופת הנבצרות, אלא אם תהיה החלטה לפני כן של העברתו מכהונתו".
היועץ מזוז הדגיש כי בעבר כבר בוטלו כתבי אישום אחרי תהליך השימוע. "זה לא נדיר שבהליך כזה משתנים דברים. אמנם בדרך כלל לא מדובר בביטול כתב האישום לגמרי, אבל גם זה כבר קרה, בשנה שעברה", אמר. "מעבר לכך, היו מספר אישומים ששונו לאחר השימועים".
פרקליטו של הנשיא, עו"ד ציון אמיר, השיב לו: "אני מאחל לך אדוני היועץ שיהיה לך עוד ביטול לסטטיסטיקה, וגם תיק הנשיא ייגנז לאחר השימוע".
הוא הוסיף ואמר לחברי הוועדה כי הוא מוכן לחשוף בפניהם את חומר הראיות כולו, "אם היועץ המשפטי לממשלה יחשוב שזה ראוי ונשמיע את טענותינו בפניכם. אני משוכנע שמזוז ייתן את הדעת על ויסיק מהם את המסקנות מניהול החקירה".
במהלך הדיון פרץ עימות בין ח"כ גדעון סער לבין עו"ד ציון אמיר שפנה ליו"ר סיעת הליכוד ואמר לו "אני חושב שחלק מהשאלות ניסו לטמון מלכודת למזוז". בתגובה סער ביקש ממנו לחזור בו, אך אמיר הוסיף: "אתה אמרת דברים, ואני באתי לכאן - לא כדי להנהן, אלא כדי להתמודד עם דברים שהנשיא טוען שהם מופרכים מהיסוד".
סער חזר וביקש שלא לייחס לו הטמנת פח ליועץ המשפטי לממשלה ותקף: "אני מבין למה מישהו אחר רצה לפרוש מצוות ההגנה. הוא לא יכול להכפיש". עו"ד אמיר השיב: "להגיד שאנחנו מכפישים זה דבר חמור מאוד".
מזוז מבקר
במהלך הדיון, היועץ המשפטי מתח ביקורת מרומזת על הקובלנה שהגישו חברי הוועדה בתחילת התהליך: "לגבי שאלת הראיות - אני קראתי את הקובלנה ובעיניי היא לא ברורה. מהי העילה של התנהגות שאינה הולמת? מהקובלנה עצמה הדברים לא ברורים".
עוד רמז מזוז לחברי הוועדה כי הדיון סביב הראיות ושאלת כתב האישום אינם רלוונטיים, משום שה"התנהגות שאינה הולמת" המיוחסת לנשיא אינה סעיף הלקוח מהתחום הפלילי. "הדברים צריכים להיות מחודדים - מהי ההתנהגות שאינה הולמת המיוחסת לנשיא - כי 'חוק הנשיא' קובע שוועדת הכנסת לא תציע להעביר את הנשיא מכהונתו לפני שהנשיא יוכל לסתור את הקובלנה", הוא הבהיר.
השעה הראשונה בדיון הוקדשה לשאלות פרוצדורליות של חברי הוועדה. בפתח הדיון קבל ח"כ מיכאל איתן מהליכוד על החיפזון בתהליך: "ככה מדיחים נשיא? חכו כמה ימים". הח"כים אישרו לקולט אביטל להיעדר מהדיון בשל אירוע בוועדה אחרת, אף שלפי הנוהל, רק מי שהשתתף בכל הדיונים זכאי לבסוף גם להצביע בסוגיית הדחה.
הדיון הקודם בוועדה, שהיה סוער ביותר, התפזר ללא הכרעה בנושא במהלך הדיון הורחק מחדר הוועדה ח"כ אחמד טיבי, לאחר שניסה להעלות הצעה לסדר. כאשר סולק מהחדר הטיח טיבי לעבר יו"ר הוועדה, רוחמה אברהם: "את לא מעוניינת שאני אשתתף בהצבעה. את מוציאה שם רע לניהול ועדת הכנסת. את מבזה את ועדת הכנסת. אני בז להתנהגות שלך, רוחמה את סוגרת דברים בחדר שלך באופן של קנוניה. בחיים לא תהיה יו"ר הכנסת". ח"כ אברהם השיבה לטיבי: "לא יאיימו עלי בצעקות".