שתף קטע נבחר

 

מלחמת שרים: מי יקבע שם למלחמת לבנון?

השאלה איך ייקראו למלחמת לבנון השנייה, שבה נהרגו 155 חיילים ואזרחים, מעוררת קרב בין משרדי ממשלה. השר יעקב אדרי הודיע שבעוד שבוע יביא הצעת שם לוועדה לסמלים וטקסים. במקביל, מתחילה לפעול במשרד הביטחון ועדה שבראשה יעמוד פרופ' דוד ליבאי

קביעת שמה של מלחמת לבנון, שבה נהרגו 155 חיילים ואזרחים, תעורר אולי "מלחמה" בין-משרדית. השר יעקב אדרי הודיע אמש (יום ב') שהוא מתכוון להביא ביום שני לישיבת ועדת השרים לסמלים וטקסים, הצעת החלטה עם שם למלחמה האחרונה בלבנון - "מבצע הצפון". הוא מנסה לעקוף בכך את הוועדה שהקים שר הביטחון, עמיר פרץ. מלשכתו נמסר כי אדרי העלה את ההצעה כבר לפני שבועיים וכעת פועל ליישמה.

 

במקביל, נמסר ממשרד הביטחון כי פרופ' דוד ליבאי יעמוד בראש ועדה שאותה מינה שר הביטחון, עמיר פרץ, למצוא שם למלחמה. יחד עם ליבאי חברים בוועדה נשיא בית הדין הצבאי לערעורים, האלוף ישי בר, וראש אגף כוח אדם לשעבר, האלוף (מיל') יורם (יה יה) יאיר, שעמד בראש כמה מתחקירי המלחמה.

 

אדרי, השוהה בפריז, אמר ל-ynet: "עמיר פרץ רוצה פשוט להקדים את כינוס הוועדה בראשותי. אין לי תחרות עם אף אחד. אני מתכוון לשמוע את כל הגורמים הקשורים, כולל נציגים של משרד הביטחון שהביעו את רצונם להשתתף בדיון של הוועדה בראשותי. כבר לפני שבועיים הודעתי שאני הולך להביא את הנושא לוועדה לסמלים ולטקסים. אני מוכרח להגיד לך שמאוד מוזר לי ששבעה חודשים אחרי המלחמה אין לה שם, בדקתי אם זה בסמכות הוועדה שלי ולקחתי על עצמי אחריות להוביל את זה. אני לא יודע למה עמיר פרץ החליט לעשות מהלך מקביל. נשאלת השאלה למה הוא חיכה עד היום?"

 

אדרי ציין שלא שוחח בנושא עם ראש הממשלה, אך אולמרט מודע לקיום הדיון דרך מזכיר הממשלה ישראל מימון. אם וכאשר תקבל הוועדה לטקסים ולסמלים בראשותו של אדרי החלטה בנושא השם למלחמת לבנון השנייה יובא הנושא לממשלה. אם לא יהיו מערערים, זה יהיה השם הרשמי של מלחמת לבנון.

 

יועץ התקשורת של פרץ, השוהה עימו בוושינגטון, אמר ל-ynet כי בעקבות המחלוקת יתכן ששר הביטחון ישוחח עם אדרי בטלפון כדי ליישר את ההדורים. בלשכתו של פרץ טוענים שמהלך הקמת הוועדה בראשותו של הפרופ' ליבאי היה מתואם עם השר אדרי. עם זאת, לא ידעו להסביר כיצד קורה שוועדת השרים מתכנסת בשבוע הבא.

 

הנושא עלה לסדר היום מצד הורים שכולים, שדרשו להחליט על שם למערכה שבה נפלו יקיריהם על מנת למקד את המועד והעיתוי של האירוע ולא להותירו במסגרת פעילות מבצעית או קרב. על מצבות הנופלים נכתב: "נפל בקרב בדרום לבנון".

 

פרץ הבטיח למשפחות השכולות שם למלחמה

בפגישות שערך באחרונה פרץ עם ההורים השכולים, הבטיח להם שעד יום העצמאות יבחר שם רשמי למלחמה. ההחלטה עשויה להשפיע על הכיתוב על המצבות בבתי העלמין הצבאיים. ועדה צבאית בראשות האלוף בר כבר עמלה מזה כמה חודשים על הנושא, וההצעות שנבחנות יועברו לוועדת ליבאי. הוועדה תבחר גם אות למלחמה, שיעובד לסיכה שתוענק לכל חייל שהשתתף במלחמה.

 

במקביל, צפוי שר הביטחון לקבל המלצות מהרמטכ"ל למי להעניק את עיטור הגבורה (המוענק למי על מעשה גבורה עילאית שנעשה בעת לחימה מול האויב תוך חירוף נפש) והוא העיטור היוקרתי ביותר. בחודשים האחרונים פועלת ועדה בפיקוד הצפון בראשות תת-אלוף אייל זמיר שקיבלה מאות המלצות על חיילים וקצינים בסדיר ובמילואים.

 

הוועדה אמורה לסיים בקרוב את פעילותה ולהעביר את שמותיהם של כ-120 לובשי מדים הראויים לציון לשבח ולעיטורים. רובם צל"שים מטעם אלופי הפיקודים (על-פי שייכות החייל). חלקם ייקבעו בוועדה צבאית שבראשה עומד האלוף בר, שבה יומלצו לעיטורי עוז ומופת המוענקים על ידי הרמטכ"ל. רק מעטים יזכו לעיטור הגבורה שיעניק שר הביטחון.

 

"אנו מתכוונים לקיים את כל הטקסים הללו ביום העצמאות", אמר גורם צבאי, "יש חיילים רבים מכל יחידות צה"ל שראויים לצל"שים ולאותות. תחקירי המלחמה חשפו אמנם לא מעט ליקויים במלחמה, אך גם סיפורי גבורה רבים, כולל של חיילים שנפצעו ונהרגו". לדברי הגורם, "תהליך המיון של כל המומלצים נעשה בצורה יסודית ונבחן לפרטי פרטים על מנת שהראויים ביותר לכך יקבלו את המגיע להם".

 

  • עד כה נודעה המלחמה כ"מלחמת לבנון השניה" (או בשמה הפחות רשמי "מלחמת לבנון 2.0"). בצה"ל קראו למערכה "שינוי כיוון". אם גם לכם יש הצעות איך לקרוא למלחמה, אתם מוזמנים להציע בתגובות

פורסם לראשונה 12/03/2007 22:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
חיילים יוצאים מלבנון
צילום: איי אף פי
צילום: אוריאל הרשקו
יעקב אדרי. רוצה קרדיט
צילום: אוריאל הרשקו
דוד ליבאי
צילום: ניב קלדרון
מומלצים