שתף קטע נבחר
 

רוח חדשה מנשבת מוושינגטון

אולמרט דחה בקרירות את הודעתה של יו"ר בית הנבחרים האמריקני, ננסי פלוסי, בדמשק על נכונות ישראל לשאת ולתת. אבל הוא נזהר בלשונו. גם הוא יודע שפלוסי וחבריה הדמוקרטים עשויים לכבוש את הממשל האמריקני בבחירות הבאות

מקום לדאגה בלשכת ראש הממשלה: ראש הממשלה, אהוד אולמרט, שמע אתמול (יום ד') את ההצהרות של יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי, לפיה ישראל מוכנה למשא ומתן לשלום עם סוריה, בזמן חופשתו בצימר בצפון. הוא ביקש מיועץ התקשורת שלו, יעקב גלנטי, לפרסם מיד הודעת הבהרה לדברים שאמרה פלוסי בדמשק.

 

לדחיפות יש אמירה כשעוסקים בדיפלומטיה, מסתבר. היא אומרת שאולמרט לא אהב את מה ששמע. אבל, ההבהרה נוסחה בזהירות, תוך בחירת מילים קפדנית. ראש הממשלה יודע שפלוסי מחזיקה בעמדה בכירה בארה"ב, ובשנה הבאה היא עשויה לייצג את הרוב הדמוקרטי שיוביל מועמד/ת משלו לבית הלבן.

 

מהודעת ההבהרה של ראש הממשלה עלתה רוח קרה. לא, ישראל לא שינתה את עמדת הפתיחה שלה למשא ומתן עם הסורים, הבהירה ירושלים. אולמרט דחה למעשה את דברי פלוסי, מהם ניתן היה להבין שהוא מוכן לדיאלוג מיידי עם נשיא סוריה, בשאר אסד.

 

באופן רשמי, לא הביע אולמרט התנגדות לנסיעת פלוסי לדמשק. "ישראל לא מתערבת בשיקולים פנימיים של גורמים פולטיים בארה"ב", אמר גורם בכיר בלשכה, בתגובה להחלטת יו"ר בית הנבחרים האמריקני לנסוע לבירה הסורית. הוא אף העביר דרכה מסר מרגיע לאסד, שישראל אינה מתכוונת לתקוף את סוריה בקיץ. מאידך, כך הוא רואה זאת, הוא לא הסמיך אותה לדבר בשמו על דיאלוג לשלום עם דמשק. הצהרת פלוסי לאחר פגישתה עם אסד, לא גרמה נחת רוח לראש הממשלה הישראלי. זאת, אגב, לשון המעטה.

 

אולמרט בעניין הזה, אגב, חושב בדיוק כמו נשיא ארצות הברית, ג'ורג' בוש. ביקורה של פלוסי בדמשק גרם נזקים לעמדה המשותפת כנגד סוריה, השותפה לדעת השניים בציר הרשע: "ישראל לא תקיים דיאלוג עם סוריה, כל עוד זאת תמשיך לתמוך בטרור, תתמוך בחיזבאללה ותפעל נגד האינטרסים האמריקנים בעיראק", מתעקשים השניים. בלשכת אולמרט מזכירים את הערוץ הפתוח שלו לחדר הסגלגל בבית הלבן, עליו הוא שומר באדיקות. "מהלכי ראש הממשלה מתואמים עם הנשיא האמריקני", מבהירים בלשכת ראש הממשלה. זאת למרות שהם אינם מוכנים לומר אם שוחח על מסעה של פלוסי לדמשק עם הנשיא בוש.

 

נערך ליום שאחרי הבחירות בארה"ב

בימים אלה מנסה אולמרט לפעול באופן חכם. אנשיו מספרים שמדיניותו כלפי סוריה נתמכת על ידי הנשיא המכהן. בוש, ידיד גדול של ישראל, תומך בו באופן מובהק, הרבה יותר מאשר תמכו נשיאי ארצות הברית בעבר בראשי ממשלות קודמים בישראל. אבל מאידך, גם ה"שבשבת האולמרטית" מורה על משטר רוחות וושינגטוני חדש. הרוח משפיעה אמנם בינתיים רק על הסנאט והקונגרס, אבל לך תדע מה יהיה בבחירות לנשיאות ארה"ב שיערכו בשנה הבאה. לא צריך לקחת סיכונים מיותרים, סבור אולמרט. לא צריך להתעמת חזיתית עם פלוסי ועם הדמוקרטים שמאסו במדיניות השמרנית של בוש.

 

ואכן התשדורות הדמוקרטיות אינן מעודדות בנושא הסורי. קודם הם קיבלו את דו"ח בייקר-המילטון, אשר ראה בסוריה מפתח ליציבות במזרח התיכון ועודד דיאלוג אמריקני-ישראלי איתה. זאת על אפו וחמתו של בוש, שדחה את המסקנות. עכשיו גם פלוסי וגם מי שנלווה אליה לדמשק, אחד מגדולי ידידי ישראל בגבעת הקפיטול, טום לנטוס, מבקשים בהבל פה לשנות את המדיניות האמריקנית. מבקשים לפתח דיאלוג עם סוריה שהיחסים עימה הצטננו לאחר רצח ראש ממשלת לבנון לשעבר, רפיק אל-חרירי, כנראה בהוראת דמשק.

 

בלשכת אולמרט מודאגים מדבריו של לנטוס, סנטור יהודי דמוקרטי ותיק, לאחר הפגישה עם אסד: "זאת היא רק ההתחלה של הדיאלוג המתפתח שלנו עם סוריה. אנו מקווים שהמשך היחסים יבנה על ביקור זה", אמר לכתבים. אם כך מתבטא סנאטור יהודי בכיר עוד לפני בחירות 2008, מה יהיה אחריהן? שואל עצמו אולמרט. תשובות בינתיים אין לו, ולא קורת רוח ממדיניותה העצמאית של יושבת ראש בית הנבחרים מהמפלגה הדמוקרטית, שמצפצפת על הבית הלבן.

 

"איננו מתערבים בוויכוחים הפנימיים בארה"ב", מבהיר גורם בכיר בלשכת ראש הממשלה. "אנו נמשיך לדאוג לאינטרסים הישראלים מול כל ממשל אמריקני", אמר בטרם חזר אל חופשת הפסח בה הוא שרוי, מנצל את ההפוגה שכפה החג על ראש הממשלה ועל אנשי לשכתו המוטרדים מהרוחות הדמוקרטיות המתהפכות המנשבות מוושינגטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולמרט. הבהרה בחופש
צילום: גיל יוחנן
אסד ופלוסי בדמשק
צילום: איי פי
מומלצים