דו"ח: ההתחממות הגלובלית - סכנה לחי ולצומח
נציגים של יותר מ-100 מדינות הסכימו בכינוס בינלאומי בבריסל לנוסח דו"ח קשה שחיברו מאות מומחים של האו"ם על השלכות ההתחממות הגלובלית. "כ-20-30 אחוזים מזני הצמחים ובעלי החיים עלולים להימצא בסכנה גוברת של הכחדה, אם תחול עלייה של 1.5-2.5 מעלות צלזיוס"
ההתחממות הגלובלית - סכנה עולמית: שינויי האקלים יגרמו לנזק כבד יותר מכפי שהיה צפוי עד כה - כך עולה מדו"ח שחיברו 2,500 מומחים של האו"ם שחקרו את השלכות התחממות כדור הארץ. עד שליש מהזנים נמצאים בסכנת הכחדה, אם יעלו הטמפרטורות. בצהריים (יום ו') הושגה הסכמתן של יותר מ-100 מדינות לטיוטה הסופית של הדו"ח בכינוס IPCC בבריסל.
גזי החממה, כך נקבע, יגרמו לשינויים בטמפרטורות. כבר במאה הזו יעלו הטמפרטורות בטווח של 1.8 עד 4 מעלות יותר מהטמפרטורה הנוכחית. מיליארדים יושפעו ממחסור במים. השינויים יגרמו לסערות עזות, בצורת, הצפות והמסת קרחונים.
"כ-20-30 אחוזים מזני הצמחים ובעלי החיים עלולים להימצא בסכנה גוברת של הכחדה, אם תחול עלייה של 1.5-2.5 מעלות צלזיוס בטמפרטורות", נאמר בטיוטה הסופית. הנוסח רוכך, בלחץ המדינות המתנגדות. בנוסח המקורי נקבע כי 20-30 אחוז מהזנים יהיו ב"סיכון גבוה" להכחדה אם הטמפרטורות יעלו.
השיחות בבריסל החלו לפני חמישה ימים ומרתון השיחות נמשך כל הלילה. בסופו הכריז יו"ר הכנס, רג'נדה פצ'אורי, על הדו"ח הסופי: "הגענו לנוסח מוסכם". הוא התייחס לפגיעה הסביבתית והחברתית: "האזורים העניים הם אלו שייפגעו בצורה הקשה ביותר".
מספר מדענים הביעו תרעומת על הריכוך של נוסח הדו"ח הסופי, ואחד מהם אף אמר: "לא אשתתף יותר בפעילויות של פורום IPCC".
השינויים באקלים כבר ניכרים, והחלו להשפיע על העולם בו אנו חיים. לטענת החוקרים, ההשפעה עלולה להיות הרסנית כלפי האנושות ובעלי החיים כבר במאה הזו. ארה"ב, סין ורוסיה דרשו להסיר מספר פסקאות מפתיחת הדו"ח בנוגע לשינויי האקלים שכבר מתרחשים, בטענה שהממצאים אינם מבוססים דיים.
גם סעודיה התנגדה למספר ממצאים בדו"ח, שקובע כי המדינות העניות יסבלו יותר מכל. מדינות אפריקניות ייאבדו 5-10 אחוזים מהתמ"ג, אם יתממשו התחזיות השחורות, בשל צניחה ביבול החקלאי. בשל כך יחריפו מימדי העוני והרעב במדינות רבות. מפלס פני הים צפוי לעלות בשל המסת הקרחונים. ארה"ב התנגדה לנוסח שקבע שחלקים מצפון אמריקה יסבלו מ"נזק כלכלי כבד" מההתחממות הגלובלית. בחלק אחר של הדו"ח הובע חשש מפני "אובדן ניכר של מגוון החי באוסטרליה".
ההשלכות של עליית מפלס הים הרות אסון
מאז 2001 נרשמו עדויות רבות להתמוססותם של קרחוני ענק, ונרשמה עליה תדירה בטמפרטורות הממוצעות של כדור-הארץ. "אנו מדברים על שורה ארוכה של אסונות פוטנציאלייים לכדור-הארץ ולחיים על פניו", אמר אחים סטינר, ראש צוות המחקר של האו"ם, לסוכנות הידיעות רויטרס, עוד לפני ההסכמה על הדו"ח הסופי.
עיקר האשם בשינויי האקלים נעוץ בשימוש האינטנסיבי בדלקים ממקור פחמני (פוסילי), המזהמים את האוויר ופולטים גזי חממה לאטמוספירה. גזים אלו, ובהם פחמן דו-חמצנית ותרכובות גופרית, גורמים לכליאה של החום המגיע מהשמש בתוך האטמוספירה ולהתחממות הדרגתית קבועה של האקלים. כתוצאה מהעלייה בטמפרטורות, מתמוססים קרחונים ומזג האוויר יוצא מאיזון, דבר המתבטא בגלי חום, יובש, התפשטות מדבריוֹת וסערות קשות.
כתוצאה מהתמוססות הקרחונים חלה גם עליה במפלס פני הים - מה שמסכן את הערים והישובים השוכנים למרגלות חופים ואיזורים נמוכים. "אפילו לעלייה של חצי מטר בלבד במפלס הימים תהיה השלכה הרת אסון לבנגלדש שבהודו, לדוגמה", אמר סטינר.