משרד החינוך: הפגיעה בבגרויות - קו אדום
ארגון המורים הודיע כי ישבש את קיומן התקין של הבגרויות, ומשרד החינוך זועם. בדיון מיוחד שהתקיים במשרד הוחלט לפנות אל בית הדין לעבודה ולהוציא צווי מניעה. מנכ"ל משרד החינוך: "עוד לא היה בהיסטוריה מצב שבו בחינות הבגרות לא התאפשרו. מבחינתנו זו חציית קו אדום". ויש גם תוכנית חירום, אם בית הדין לא יעתר: כוח אדם חיצוני יכין לבגרויות במקום המורים
משרד החינוך יפנה לבית הדין הארצי לעבודה באופן דחוף להוצאת צווי מניעה נגד המורים, כדי למנוע פגיעה בבחינות הבגרות. לקראת הבחינות, המתחילות ב-2 במאי, הודיעו המורים במסגרת מאבקם כי ישבשו ככל הניתן את קיומם התקין של מבחני הבגרות, לא יבדקו את בחינות המתכונת ולא יגישו את הציונים, אשר משקלם מהווה חלק ניכר מציון הבגרות.
כ-300 אלף תלמידים ב-987 בתי ספר ברחבי הארץ ניגשים השנה למבחני הבגרות. אם אכן יתממש האיום, תהא זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל, שבה שוברים המורים את ה"סטטוס קוו" ופוגעים בבחינות הבגרות.
בימי חופשת הפסח הפסיקו המורים להכין את תלמידי כל השכבות בתיכונים לבגרויות, כפי שנהוג לעשות מדי שנה במסגרת "מרתון" הכנה לבגרות. משמעות הצעד, לבד מפגיעה בתלמידים בבתי הספר, היא גם שיבוש מערך הגיוס לצה"ל, שעלול להיות תלוי בלוחות הזמנים של בחינות הבגרות. אם אלו יידחו - גם הגיוס עלול להידחות בהתאם.
דיון חירום עם היועצת המשפטית
בעקבות איומי המורים קיימו היום מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב והיועצת המשפטית של המשרד דיון מיוחד, העוסק בהיערכות המשרד לשיבושי הבחינות. לאחריו הודיעו כי לא ישלימו עם פגיעה בבגרויות ויפנו אל בית הדין לעבודה.
חילופי האיומים מתנהלים דווקא לקראת שובם של התלמידים מחר ללימודים. המורים הודיעו כי בשל אירועי יום השואה, שימשכו גם בימים ראשון ושני, יחדשו לזמן מה את הלימודים. ביום שלישי תתחדש ככל הנראה ההשבתה.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, מסביר את הפניה לצעד החריג של בקשת צווי מניעה: "עוד לא היה מצב שבו בחינות הבגרות לא התאפשרו. מבחינתנו זו חציית קו אדום. אפשר למנוע טיולים, מסיבות וכדומה, אבל בגרות מקיימים. זהו קו אדום שהמורים מעולם לא עברו אותו".
"למורים אין תחליף במדינת ישראל. אנחנו לא רואים פתרונות חלופיים והנזק יבוא לידי ביטוי", אמר במהלך הדיון המנכ"ל אבואב. אולם ל-ynet נודע, כי המשרד נערך גם לאפשרות שבית הדין לא יעתר לבקשתו ולא יוציא צווי מניעה נגד השבתת בחינות הבגרות. במקרה כזה, יפעיל המשרד מערך של כוח אדם חיצוני.
כ-300 אלף תלמידים ניגשים השנה החל מהשני במאי לבחינות הבגרות. את התלמידים מלווים אלפי מורים המשולבים בהכנה למבחן, בבדיקת מבחני הבגרות, בחלוקת הטפסים ובשיבוץ התלמידים בין הכיתות.
סמנ"כלית משרד החינוך, לאה רוזנברג אמרה במהלך הדיון כי "חשוב שהמורים שמלווים את התלמידים כל השנה יהיו גם ביום הזה של הבגרויות איתם. זו השעה שבה יש למורה הזדמנות ללוות עד סוף התהליך, וגם ליהנות מהפירות. שום דרך אחרת אינה יכולה להחליף זאת".
רחלה שיפר, מנהלת אגף הבחינות במשרד החינוך, ציינה כי "מלבד הפגיעה הקשה בתלמידים, זוהי גם פגיעה במעמד בית הספר והמורים כגורם מעריך".
כזכור, בשלושת השבועות האחרונים קיים ארגון המורים העל-יסודיים משא ומתן עם משרד האוצר לגבי תנאי העסקתם ופרישתם של המורים. לטענת המורים, המגעים לא צלחו, לאחר שהאוצר סירב לדרישותיהם. בין היתר דרשו המורים הקמת מנגנון חדש לחישוב שכר המורים ולחישוב שחיקה בשכר משנת 2001. המורים גם דורשים הטבות מיוחדות בכל הנוגע לסיוע לתלמידים לקויי-למידה. הוויכוח הגיע לעימות חזיתי של המורים מול משרדי הממשלה ולסדרה של עיצומים והשבתות בבתי הספר התיכוניים.