שתף קטע נבחר

 

דו"ח: הוכפל מספר הפגיעות ביהודים בעולם

מדו"ח של המכון לחקר האנטישמיות והגזענות באוניברסיטת תל-אביב עולה כי בשנת 2006 נרשמו בעולם 590 מקרי אלימות וונדליזם נגד יהודים. הארצות שבהן נרשמה העלייה הגדולה ביותר הן בריטניה, אוסטרליה, צרפת וקנדה. הממצא החמור ביותר הוא הכפלת מספר הפגיעות הפיזיות ביהודים, בהשוואה ל-2005

נתונים מדאיגים לקראת יום השואה: בשנת 2006 נרשמה עלייה חדה במספר האירועים האנטישמיים בעולם, במיוחד במדינות אירופה. כך עולה מדו"ח שמתפרסם הבוקר (יום א') על מצב האנטישמיות בעולם. הדו"ח נערך מטעם המכון לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו על-שם סטפן רוט באוניברסיטת תל-אביב, בשיתוף עם הקונגרס היהודי העולמי.

 

מהדו"ח עולה כי בשנת 2006 נרשמו 590 מקרי ונדליזם ואלימות נגד יהודים, רכושם ומוסדות - כמו בתי כנסת ובתי עלמין. הממצא החמור ביותר הוא הכפלת מספר הפגיעות הפיזיות ביהודים, ובכלל זה ילדים ובני נוער, בהשוואה לשנת 2005. מחברי הדו"ח מציינים כי "אלו הן תקיפות המבוצעות באקראי, וקשה מאוד לזהות את התוקפים ולהביאם לדין. בכל זאת מנתונים בשטח עולה שרבים מהתוקפים הם מהגרים מוסלמים, ונמנים עליהם גם צעירים מהימין הקיצוני ותומכיו. גם בתי ספר ומרכזים קהילתיים הותקפו כפליים מאשר בשנת 2005, ומספר בתי הכנסת שחוללו עלה בשליש".

 

בבריטניה היתה זו שנת שיא בעשרים השנים האחרונות במספר האירועים האנטישמים, עם עלייה של 60% בכלל המקרים, ושל 37% באירועים האלימים, שהיו כולם - התקפות על יהודים. בצרפת היתה עלייה של 24% בכלל המקרים, ו-45% באירועים האלימים. גם בבלגיה הוכפל מספר זה. בגרמניה נותר המספר יציב אך גבוה, ונרשם בה המספר הרב ביותר של חילול בתי עלמין ואנדרטאות לזכר השואה. בסך הכל נרשמו במדינות מערב אירופה 324 אירועים אלימים, וזהו המספר הגבוה ביותר מבין אלה שנרשמו באזורים האחרים בעולם.


הצתה של מרכז יהודי בפריז  (צילום: רויטרס) 

 

במדינות חבר העמים בכלל נרשמה עלייה מתונה, פרט לאוקראינה שבה עלו האירועים בלמעלה משליש. במדינות מזרח אירופה שהצטרפו לאיחוד האירופי , במיוחד בהונגריה, פולין ורומניה, ניכרת ראשיתה של מגמת עלייה. גם נורווגיה הפכה למוקד של דאגה עקב אלימות בפועל ותוכניות לפיגועים.

 

עלייה חדה במספר התקריות באוסטרליה ובקנדה

אבל אירועים האנטישמיות מתרחשים לא רק באירופה. באוסטרליה היו 47% אירועים בכלל מעל הממוצע השנתי, ובהם 50 תקיפות אלימות. בקנדה, שם גדל מספר המקרים בהתמדה בשנים האחרונות , בייחוד באזורים דוברי הצרפתית, כמעט הוכפל מספר המקרים האלימים. גם בדרום אפריקה נרשם מספר האירועים הגבוה ביותר בעשרים שנה, פי שניים מאשר ב-2004, וחלה עלייה של פי חמישה במקרי האלימות.

 

לעומת זאת, בארצות- הברית מגמת הירידה נמשכת. בשנה שעברה חלה ירידה של 12% במספר האירועים האנטישמיים, אך היו בה מספר תקיפות חמורות, כמו מעשה רצח מכוון. ניסיונות נוספים לרצח היו גם בספרד, נורווגיה, רוסיה ובאי קורסיקה בצרפת, והם סוכלו או שהקורבן שרד את התקיפה. ביצוע אירועים מתוכננים נעשה קשה יותר עקב מעקב משטרתי, תקנות גבול וחשש מפני טרור.

 

במהלך מלחמת לבנון השנייה ומייד לאחריה התרחש תוך זמן קצר המקבץ הגדול ביותר של אירועים אנטישמיים שנמנה ב-2006. מחברי הדו"ח מציינים כי "אין ספק שאירועי המלחמה והאווירה העוינת שנוצרה סביבם בעולם הביאו מוסלמים קיצוניים ואנשי ימין קיצוני להקצין פעילות אלימה נגד יהודים בעולם. עם זאת יש לציין שמחצית התקיפות האלימות נגד יהודים, בעיקר בארצות שבהן ניכרה עלייה גדולה במקרים האלימים, כמו בריטניה וצרפת, לא התרחשו דווקא במהלך מלחמת לבנון או לאחריה, אלא במחצית השנה שלפניה".

 

מחברי הדו"ח מציינים עוד סיבות לעליית מספר האירועים האנטישמים בעולם ובהם: דבריו של נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, על הכחשת השואה ודברים נוספים שאמר נגד ישראל. "טענותיו משפיעות ישירות על נשיא ונצואלה, הוגו צ'אבז - הן משקפות את הדעה המתפשטת באירופה, לפיה הפלסטינים הם קורבנות השואה מזה; והן תואמות מגמה המתחזקת בחוגים אינטלקטואליים פוסט-קולוניאליים, אנטי-אמריקניים ומתנגדי גלובליזציה, הרואים מטעמים שלהם את הקמת מדינת ישראל כטעות היסטורית".

 

ראש המכון, פרופ' דינה פורת, אמרה כי הרוב המכריע של אירועי האלימות נעשו על-ידי צעירים מוסלמים. במכון לא בדקו מה הקשר שלהם לכלל מעשי האלימות במדינות שנבדקו. בנוגע לכך שיש עלייה מתמדת באירועים האנטישמים מאז אוקטובר 2000 היא אמרה: "יש קשר בין מה שקורה במזרח התיכון לאנטישמיות, אך במכון לא בדקו האם העובדה שבשנת 2005 חלה ירידה במקרים קשורה בהתנתקות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חילול בית קברות בגרמניה
צילום: איי פי
מוצג על אנטישמיות ב"יד ושם"
צילום: איי פי
צילום: ירון ברנר
פרופ' פורת. צעירים מוסלמים אחראים לרוב האירועים
צילום: ירון ברנר
מומלצים