לקראת ל"ג בעומר: מדריך כוויות לשעת חירום
הרחיקו ילדים קטנים מהלהבות, הימנעו מהכנסת חומרים רעילים לאש והצטיידו בערכה נגד כוויות. אם חלילה הילד נכווה - הרטיבו את האזור במים זורמים או סטריליים, ומהרו לבית החולים. לקרוא לפני שקורה אסון
מדי שנה בל"ג בעומר מובהלים לבתי החולים לילדים עשרות פצועים, שבדרך כלל סובלים מכוויות בדרגה זו או אחרת. הסיבה העיקרית היא, איך לא, חוסר זהירות. גיצים, מסמרים בולטים, ואפילו תפוחי אדמה לוהטים עלולים לגרום לכוויות קשות, חלקן גם מסכנות חיים.
דרגות כוויה
דרגת הכווייה נקבעת על פי הפגיעה בשכבות העור השונות ואחוזי הגוף. כווייה
מדרגה א' פוגמת בשכבה החיצונית של העור (האפידרמיס) וגורמת לאדמומיות של העור ולכאב עז. כווייה מדרגה ב' פוגמת באפידרמיס ובחלק מהשכבה הפנימית יותר של העור (דרמיס). היא גורמת לצבע עור ורוד ולכאב עז ביותר. כווייה מדרגה ג' פוגמת בכל שכבות העור, ומגיעה עד עומק העצם. בכווייה זו העור הופך שחור ואין תחושת כאב בשל הפגיעה בקצות העצב.
במקרה של פגיעה:
- מעבר לכאב העז, שלוש הסכנות העיקריות שעלולות להיגרם כתוצאה מכוויות הן איבוד חום, איבוד נוזלים וזיהום. לפיכך נדרש פינוי מהיר לבית החולים.
- עד לפינוי יש לכבות את האש, להזעיק צוות מד"א, ולהרטיב את אזור הכווייה בכוויות מסוג א' או ב' באמצעות מים זורמים או סטריליים. אם הנפגע מחוסר הכרה, יש להתחיל בפעולות החייאה בהתאם לצורך.
- זיכרו: אין להשתמש במשחות כלשהן, לרבות לבן, ביצים, משחות שיניים או מרכיבים אחרים שעלולים לזהם את אזור הכוויה.
- סכנת האש אורבת גם לעיניים: הגיצים עלולים לגרום לפגיעה חמורה גם בקרניות, ובה בעת העשן וסביבת החול גורמים לצריבה ולאדמומיות בעיניים. בכל מקרה של פגיעת עיניים, אדמומיות או צריבה אין לשפשף את העין או לטפטף טיפות ומשחות. יש לשטוף את העיניים במים זורמים נקיים או במים סטריליים, ולפנות בדחיפות לרופא.
- במקרה שנראה גוף זר גדול הנראה נעוץ בתוך העין, יש להימנע משטיפה. חובה להבהיל את הנפגע בדחיפות לחדר המיון הקרוב.
-
מדורות ל"ג בעומר מעלות באופן דרמטי גם את שיעור זיהום האוויר: נתוני המשרד לאיכות הסביבה שנאספו מחגיגות ל"ג בעומר של השנים האחרונות מגלים, כי חלה עלייה של מאות אחוזים בזיהום האוויר בערב ל"ג בעומר. זיהום זה מעלה את שכיחות התקפי קוצר הנשימה, במיוחד אצל חולי אסתמה. לפיכך מומלץ לחולי אסתמה לשאת עמם משאף. במקרה של התקף יש להתרחק מאזור המדורות, ולהיעזר במשאף על פי הוראות הרופא המטפל. במידה שקוצר הנשימה אינו חולף, יש לפנות לחדר המיון.
- במידה ואש אחזה בבגדיו של אדם יש להשכיבו על הקרקע ולגלגלו בעפר או לכבות את האש במים רבים. אפשר גם להחניק את האש על ידי כיסוי הנפגע בשמיכה רטובה או במגבת גדולה, כאשר ראש הנפגע נשאר תמיד חשוף.
- אין להסיר או לתלוש בגדים חרוכים שנדבקו באזור הכוויה. במקרה של כוויה באזור מוגבל בגוף יש לקרר מיד במים או להניח רטיות קרות ולחות (רצוי סטריליות) על הכוויה. ניתן להשתמש גם בממחטות בד או בגד. אין לנקב שלפוחיות ואין להסיר עור. כמו כן, אין למרוח על הכוויה משחות או חומרים שונים אחרים.
כיצד למנוע את הפגיעות?
- מומלץ לנעול נעלים גבוהות וללבוש מכנסיים ארוכים וחולצות עם שרוולים, כדי להגן על הגוף מפני גיצים וגחלים וכן מעקיצות זוחלים ורמשים שונים הנמשכים לאור ולחום המדורה.
- חשוב למנות אדם בוגר בכל מדורה אשר יהיה אחראי על הבערת המדורה וירכז מיכלים או דליים של מים וידאג לערכת עזרה ראשונה תקנית של מד"א.
- קירבה למדורה עלולה לגרום לכוויות בעיניים או לחדירת גוף זר דוגמת שבב עץ חם (גחלת) הגורם לכוויה קשה ועמוקה. במקרים היותר קשים עלול הגוף הזר לחדור עמוק לקרנית העין ולגרום לעיוורון.
- ילדים רבים נוטים להשתמש בחומרים דליקים כדי ליצור את הבעירה הראשונית, מה שעלול ליצור פרץ עצום של אש הגורם לפגיעה מיידית וחמורה. על כן, יש לתת למבוגר להדליק את האש ולהרחיק את הילדים לפחות 2 מטרים מהאש.
- הרחיקו בקבוקי זכוכית או מיכלי תרסיס. אלה נוטים להתפוצץ עם החום ולעוף, ופגיעתם קשה ביותר.
- שבו עם הגב לכיוון הרוח כדי למנוע חדירת גיצים, עשן או חלקיקים לעין.
- למרכיבי עדשות מגע, רצוי להרכיב סביב המדורה משקפיים: החום הרב גורם להתייבשות העדשות בעין, ובתוך כך המשקפיים משמשות מגן טוב לעיניים.
חשוב שיהיה מבוגר במדורה
צילום: רויטרס
כוויות. חלוקת אחוזי הפגיעה בגוף
מומלצים