בייניש: קיימת אווירה של קריסת מערכות ערכית
בפתיחת כנס תל אביב-יפו לחינוך מתקדם אמרה נשיאת בית המשפט העליון כי החברה הישראלית נמצאת בטלטלה חברתית ופוליטית, וחווה היעדר אמון של הציבור במוסדות להם הוא נזקק. אולם, מתוך תיאור המציאות הקשה, בייניש הביעה אופטימיות כלפי העתיד
"אנו נמצאים בעיצומה של טלטלה חברתית ופוליטית. רוחות רעות מנשבות בקרבנו, ואנו חווים כשלים, פערים חברתיים, עוני מתפשט בשכבות נרחבות והיעדר אמון בכל המוסדות שהציבור נזקק להם" - כך תיארה הבוקר (יום א') נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, את מצבה הקשה של החברה הישראלית.
בייניש, שאמרה את הדברים בפתח כנס תל אביב-יפו לחינוך מתקדם בסמינר הקיבוצים, הוסיפה כי החברה נאלצת להתמודד עם תופעות של אלימות ופשיעה, והיא נתונה באווירה של קריסת מערכות ערכית.
אלא שמתוך אמירות קשות אלו, הביעה נשיאת בית המשפט אופטימיות ואמרה כי לאחר שעיינה בסדר היום של הכינוס חשבה לעצמה ש"אולי כמאמר השיר, אנחנו עדיין רשאים לומר שעדיין 'הכל פתוח ועוד לא מאוחר' וכי 'זה ייתכן, זה אפשרי'".
הנשיאה אמרה כי השינוי אפשרי משום שנמצאים בכנס וברחבי הארץ אנשים רבים "המעוניינים לתרום ולטפח את היקר לנו מכל - חינוך ילדינו". היא הביעה תקווה שיתפתח בישראל חינוך לערכים, "שיש בהם להניח מסד ובסיס לבניית חברה טובה יותר, חברה אשר יחידיה אנשים טובים יותר, שילדיה אינם מתחת לקו העוני, שאינם חשופים לאלימות ואינם הופכים לאלימים. שילדיה יתבגרו ויהיו לאנשים בעלי יכולת לתרום מכישוריהם לחברה.
"חברה המבוססת על ערכים יהודיים ואוניברסליים, על סובלנות ואהבת האדם, חברה צודקת יותר המגשימה את ציפיות מקימיה - דור המייסדים של המדינה. זו אינה משימה פשוטה... אך אסור להיתפס להלך רוח שהכל אבוד".
נשיאת בית המשפט העליון הביעה את "האני מאמין" שלה, לפיו הביטחון אינו חזות הכל: "חוסנה הדמוקרטי, הערכי והמוסרי של ישראל חיוני כדי להבטיח את עצם קיומנו כמדינה, ולא פחות חשוב מביטחוננו הפיזי. בד בבד עם הבטחת עצם הקיום, עלינו להבטיח את אופן הקיום שלנו כמדינה, את התכנים והיעדים המרכזיים שלנו כדי להמשיך ולהתקיים כמדינה רבית הישיגים, כמדינה שנכסיה העיקריים ומשאביה החיוניים הם יכולותיה והישגיה המדעיים והתרבותיים".
היא הוסיפה כי המערכת המשפטית כולה - ובראשה בית המשפט העליון - ממלאים תפקיד מרכזי במימוש והגנה על החוסן הדמוקרטי.