ח"כ אורלב מציע: יום מנוחה ביום ראשון
פרסום ראשון: על-פי הצעת החוק של יו"ר המפד"ל נצא לחופש ביום שישי בצהריים ונחזור למקומות העבודה רק ביום שני בבוקר. לדבריו, המטרה העיקרית של החוק היא: ש"הציבור הדתי והמסורתי יבלה ביום המנוחה עם המשפחה". ויש גם בשורה לחילונים: "לא נתנגד לתחבורה ציבורית למקומות בילוי בשבת"
מהפכת ימי המנוחה בדרך? יו"ר המפד"ל, ח"כ זבולון אורלב, יוזם תוכנית מהפכנית שתשנה את אופיו של יום השבת בישראל. על-פי התוכנית, אותה מבקש ח"כ אורלב לעגן בחקיקה בכנסת – יהפוך יום ראשון ליום שבתון, בעוד שיום שישי יהפוך ליום עבודה רגיל. במקביל, ביום שבת יינתנו הקלות על-ידי 'העלמת עין חוקית' מהציבור החילוני המעוניין לבלות ברחבי הארץ, כמו אישור לתחבורה ציבורית לפעול בשבת.
לדברי ח"כ אורלב, התוכנית שגיבש כבר זוכה לתמיכתם של בכירי רבני הציונות הדתית ואף לתמיכתכם של גורמים בכירים בכנסת שעימם שוחח בעניין. אורלב הגיש לאחרונה שתי הצעות חוק, אשר משלימות זו את זו, ואמורות לעלות בתקופה הקרובה לקריאה טרומית בכנסת.
למעשה, על פי הצעת החוק של יו"ר המפד"ל, יצאו תושבי ישראל לחופשת השבת ביום שישי בצהריים וישובו ממנה רק ביום שני בבוקר. "המטרה העיקרית הנעוצה ברעיון היא לאפשר גם לציבור דתי ושומר המסורת לנצל את יום המנוחה לבילוי עם המשפחה, דבר שלא מתאפשר היום לשומרי שבת".
בנוסף, מציע יו"ר המפד"ל כי בשבת ייאסרו לחלוטין פעילויות תעשייה ומסחר, שירותים ופעילות של מוסדות ממלכתיים. עם זאת, החוק מתייחס לפעילויות תרבות ובילוי בשבת "תוך הקפדה על מיקומן והגבלת הרעש". ח"כ אורלב הולך צעד נוסף קדימה לקראת הציבור החילוני ועל פי תוכניתו החוק לא יאסור הפעלת תחבורה ציבורית בשבת למקומות תרבות ובילוי. זאת, בכלי רכב קטנים בלבד ובתנאי שהדבר לא יהווה הפרעה באזורי מגורים עם ריכוז גבוה של אוכלוסייה דתית.
ח"כ אורלב טוען כי הצעתו זוכה לתמיכה של רבנים רבים: "הצעת החוק המדברת על הסדרת יום השבת נוסחה על ידי הרב ישראל רוזן, בתמיכתם של בכירי רבני הציונות הדתית, בהם רבה של העיר חיפה - הרב שאר ישוב הכהן, רבה של העיר רמת גן - הרב יעקב אריאל, רבה של קרית שמונה - הרב צפניה דרורי, והרב נחום אליעזר רבינוביץ' - ראש ישיבת ההסדר במעלה אדומים".
בהצעת החוק מציע ח"כ אורלב להקים ועדה לענייני שבת שתקבע את פרטי ההסדרים שהציע, ותכריע בסכסוכים שיתגלעו כתוצאה מהם. יו"ר המפד"ל גם מציע שראש הממשלה ימנה ממונה על אכיפת חוק השבת שיפרסם דו"ח שנתי על פעילותו, אשר יהיה פתוח לעיון הציבור. "הדו"ח השנתי יכלול את זהות מפירי החוק, ואת היקף העבירות והעונשים בגינן", הוא מסביר.
עבדת ביום א' תקבל יום חופש
על פי הצעת החוק, בימי ראשון תותר העסקת עובדים לצורך קיום פעילויות חינוך, תרבות תחבורה ומסחר - אולם עובד שיעבוד בימי ראשון יהיה זכאי ליום מנוחה במהלך השבוע, בנוסף ליום המנוחה שחל בשבת. "בימים שני עד חמישי יהיה יום העבודה בן תשע שעות במקום שמונה שעות כפי שקובע החוק כיום. זאת, על מנת לקזז את שעות העבודה של יום ראשון אשר יבוטלו", מסביר אורלב. "יתר השעות יקוזז בחצי יום עבודה ביום שישי. כך למעשה, לא ייגרם נזק כלכלי למשק".לדברי ח"כ אורלב, "במרבית מדינות המערב נהוגים שני ימי מנוחה מלאים למשק כולו. הדבר מועיל לתא המשפחתי ומאפשר לבני המשפחה לשהות יחד זמן רב יותר, תוך שהם נוטלים חלק בפעולות פנאי, לרבות פעילות בתחומי התרבות, החינוך, הבילוי והמסחר. שינוי זה עשוי לצמצם מחלוקות בין דתיים וחילוניים ולהביא לצמצום האבטלה והקטנת הפערים החברתיים. יהיו לכך גם השפעות חיוביות על הכלכלה הישראלית והשתלבותה במסחר הבינלאומי".
באשר להקלות שינתנו בחוק השבת, יו"ר המפד"ל מדגיש כי "אין מדובר פה בפשרה המנוגדת להלכה, אלא בהכרה במציאות קיימת שאין יכולת פוליטית לבטלה". לדבריו, "שיטת 'הכל או לא כלום' נחלה עד היום תבוסה מוחצת, ומצב חילולי השבת במדינה יוכיח כי נשארנו עם 'לא כלום'. החוק ינסה להציל את אשר ניתן להציל – סגירה כללית של המסחר, התעשייה והשירותים בשבת".
בנוסף טוען אורלב כי "בהעתקת היום החופשי מיום שישי ליום ראשון יש גם סיכוי לצמצם את חילולי השבת בתחום התרבות והבידור. בשונה מהצעות חוק אחרות שהונחו בעבר על שולחן הכנסת, הצעת חוק זו לא תיצור מצב תקדימי שהכנסת מתירה בשבת במפורש את אשר אסרה התורה, אלא פשוט לא מתייחסת לפעילויות מסויימות. לכן אני גם מאמין שהיא חוצה מפלגות, כך שגם הסיעות החרדיות וגם מרצ יוכלו לתמוך בה".
יצויין כי בשנת 2002 ח"כ דאז, נחום לנגנטל, העלה לדיון בכנסת הצעת חוק דומה. היא עברה בקריאות טרומית. בלשכות המסחר אמרו אז כי אם החוק יעבור יגרם נזק אדיר למשק. בסופו של דבר טירפדה הקואליציה את ההצעה.