פרשת התזמורת הסימפונית הגיעה לניו יורק טיימס
העיתון האמריקני היוקרתי פרסם בסוף השבוע כתבה מקיפה על מצב התזמורת הישראלית וקרץ בכך למגייסי הכספים בארה"ב. בתזמורת מקווים שאולמרט, העושה בימים אלה בניו יורק, קרא והפנים
עתידה של התזמורת הסימפונית ירושלים רשות השידור מטריד, כך מתברר, לא רק את חובבי המוזיקה בישראל. מדור המוזיקה של עיתון ה"ניו יורק טיימס" פרסם בסוף השבוע מאמר שנפרש על חצי עמוד וכותרתו מזהירה: "משבר כלכלי עלול לעלות במחיר הסימפונית של ירושלים".
כפי שפורסם ב-ynet, גם המאמר ביומון האמריקני מדבר על כך שערב יום הולדתה ה-70 של התזמורת, קיצוצים חמורים מאיימים על המשך קיומה. "השבוע הודיעה רשות השידור הישראלית, המספקת את מרבית תקציבה של התזמורת, כי תקצץ 60% מהתמיכה שניתנה עד כה. במידה והקיצוץ יאושר תיאלץ התזמורת להיסגר", נכתב במאמר שמספר על תוכנית ההבראה החריפה שכללה קיצוץ של 20% משכרם של נגני התזמורת, מינויו על ידי בית המשפט של מפרק זמני וניסיונות לגיוס כספים בארה"ב. בראיון שקיימה כתבת הטיימס עם מנהלה המוזיקלי של התזמורת, ליאון בוטשטיין, אמר המאסטרו: "שילמנו את חובנו והנה מגיעה הפוליטיקה הישראלית של רשות השידור כמו אדם בעל משקל עודף שמחליט לצמצם את משקלו על ידי תספורת".
בתזמורת הסימפונית מקווים שמישהו יתעשת
גם מנכ"ל התזמורת, יוסי טל-גן, המצוטט בכתבה, טוען כי החלטת הנהלת רשות השידור לא תוביל לצמצום גרעונה העצום של הרשות שנאמד בסכום של כ-150 מיליון שקל. תגובת רשות השידור מגלגלת את האחריות לפתחם של עיריית ירושלים ומשרד התרבות. בתזמורת אומרים כי רשות השידור רואה בסימפונית מטרה קלה לקיצוצי תקציב שכן אין מאחוריה איגוד בעל כוח שיילחם על שכר ותקציבים.
גם במאמר שפורסם בארה"ב הושם דגש מרכזי על תפקידה וחשיבותה של התזמורת דווקא בעיר כמו ירושלים. "התזמורת רואה את עצמה ככוח תרבותי בירושלים, שהופכת בהדרגה לענייה ודתית כשמרכזי התרבות החילונית שבה הולכים ומידלדלים". בוטשטיין מפציר במקבלי ההחלטות להבין כי גורלה של התזמורת מחובר בעתידה התרבותי של ישראל. "העם היהודי תמיד העריך למידה ותרבות. האם כל מה שבסופו של יום מעניין את מדינת ישראל הוא הכדורגל הישראלי? האם זהו חלומם של מייסדי המדינה?".
יומיים אחרי פרסום הכתבה בניו יורק טיימס עדיין לא ברור מה תהיה השפעתו של ההד התקשורתי על חוג ידידי התזמורת ועל מקבלי ההחלטות בישראל. עו"ד יצחק יונגר, המפרק הזמני של עמותת התזמורת הסימפונית ירושלים, מקווה לטוב. "אני חושב שהכתבה מתריעה על הסיטואציה ואני מקווה מאוד שהפרסום יעורר את מי שצריך לקבל פה החלטות למעשה החלמאי שנעשה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, נמצא בימים אלה בניו יורק. אולי אחרי קריאת המאמר בניו יורק טיימס, הוא יפעל לשינוי. באגודת הידידים שלנו יושבים אנשים שהשפעתם רבה. לפעמים, קולם נשמע יותר מקולנו שלנו".
בלשכתו של אולמרט לא ממהרים בימים אלה להגיב לאיומי רשות השידור. בתגובה לשאילתא שהופנתה למשרד הדוברות של לשכת ראש הממשלה נמסר: "מכתב מטעם יו"ר ועד הנגנים שמדבר על מצבה של התזמורת הגיע ללשכה. את התשובות נעביר לפונים ולא לתקשורת".
בתזמורת משוכנעים כי התערבותו של ראש הממשלה יכולה להביא לפתרון מהיר של הבעיה ומקווים שיעמוד מאחוריהם. "אגודת ידידי התזמורת הבהירה כבר עם הקמתה כי גיוס הכספים נועד לשפר את מצבה לא כחלופה לתקצוב מטעם המדינה", הם אומרים ומקווים שיש מי ששומע, "יתרה מכך, נאמר לנו בפירוש שהם מוכנים לתרום ולהשקיע בכדי לשפר את מעמד התזמורת, להביא אמנים טובים יותר, לפעול להטבות בשכר הנגנים אבל בסיס קיומה של התזמורת אינו ולא היה אגודת הידידים שהתעקשה מאז הקמתה שכספיה לא ינותבו לכיסוי החובות".
נכון לרגע זה לא ברור מה יעלה בגורלו של סיור ההופעות הקרוב של התזמורת בארה"ב. הסיור, שתוכנן לאוקטובר 2008 בשיקגו ובלוס אנג'לס בין היתר, יתברר, כך מקווים בתזמורת, במהלך השבועות הקרובים, אז ייוודע אם תמשיך התזמורת לפעול או לא.