בוים: דייני הגיור מחמירים מדי עם העולים
שר הקליטה, זאב בוים, התייחס היום לאתגר הגיור של עשרות אלפי עולים לא יהודים המעוניינים בכך. לדבריו, "ניתן להצביע על החמרה מיותרת של הדיינים, הנוקטים מנהג בית שמאי ולא בית הלל". הפתרון שלו: הליך גיור ידידותי
"ישראל מאז ומתמיד פתחה את שעריה לכל מי שהוכר כזכאי חוק השבות גם אם חלקם אינם יהודים על פי ההלכה", כך אמר היום (ה') שר הקליטה זאב בוים, בהתייחסו לנושא גיור עולים חדשים בוועדת אחדות העם היהודי בסוכנות היהודית.
בוים מעריך כי כ-250 אלף עולים, שמרביתם הגיעו מברית המועצות לשעבר, אינם יהודים. "כמאה אלף מתוכם", לדבריו, "מעוניינים להיכנס בשעריו של העם היהודי ע"י ביצוע גיור כהלכתו, צעד מבורך שעלינו לסייע ככל הניתן להתממשותו". עוד הזכיר כי בשנת 2003, על רקע המלצות ועדת נאמן, הוקם המכון ללימודי יהדות שמכין את המעוניינים בגיור לשלב הסופי בתהליך – בחינת המועמד בבית הדין המיוחד לגיור. המכון מאגד בתוכו את כלל הזרמים ביהדות ומהווה "פלא בפני עצמו" בכך שמשכן תחת קורת גג אחת את הזרמים השונים ביהדות (הרפורמי, הקונסרבטיבי והאורתודוכסי)".
יחד עם זאת ציין השר, כי מרביתם מהמבקשים לעבור את תהליך הגיור נתקלים בבעיות ומסכת מכשולים: "בעת האחרונה אנו נתקלים בקשיים גוברים והולכים בכל הנוגע לממשק היחסים בין הנוטלים חלק בתהליך הגיור והאמונים על הכנתם ולימודיהם, לבין מערך בתי הדין המיוחדים לנושא.
"אם נסתכל על הדברים לפי מבחן התוצאה, אז נבחין כי התוצאות הינן דלות. וכאשר בוחנים מדוע התהליך נכשל, הנקודה המרכזית זוהי הבחינה. ניתן להצביע על הההחמרה מיותרת של הדיינים, הנוקטים מנהג בית שמאי ולא בית הלל. מעבר לכך, למיטב התרשמותי מחמירים מאוד, שלא לצורך, עם אלו שסיימו את ההכנה ומתייצבים בפני רבנים".
ולמרות הכל שומר השר לקליטת עלייה על האופטימיות ואומר כי יש פתרון: "לרבנים תפקיד מרכזי ומכריע בעתיד הגיור. עלינו לאפשר קיום הליך גיור ידידותי ומאיר פנים לאלו הרוצים להצטרף לעם היהודי. אני סבור שיש להפקיד את מלאכת הגיור בידי רבנים מתקדמים, מקצועיים, אשר מודעים למאפיינים ולצרכים הייחודיים של העולים ומכירים במשימה הלאומית אותה הם ממלאים בבואם לגייר את אלו שעלו לארץ על בסיס חוק השבות".
ועדת הגיור, בראשות מנכ"ל משרד הקליטה ונציגי מערך הגיור ובתי הדין הרבניים, עומדת להמליץ בפני ראש הממשלה על אופן ההפעלה התידי של תחום הגיור בארץ. ההמלצות יוגשו עד סוף יולי 2007.