שתף קטע נבחר

 

מי ישמור על הילדים?

ילדים שוטפים את המסך בקיץ הזה בלב הפריים טיים הכי ציני שידענו מעולם. אז בטח יש כללים ברורים. הרי אף אחד לא באמת סומך על הטלוויזיה המסחרית שתדע להציב גבולות לילדים שלכם. בדיקת ynet מגלה שאין כלום. מופתעים? אתם לא לבד. גם שרת החינוך המומה

האם ערוץ הילדים השתלט על הפריים טיים של ערוץ 2? למי שהדליק לאחרונה את הטלוויזיה בתשע בערב נראה שמישהו הקיז את תכניו של לוח המשדרים של ערוץ הילדים לתוך הערוץ השני, וזה הוצף בילדים שהתערבבו והשתבצו בתוכניתיו. התוצאה היא שעטנז שנראה צבעוני ועליז ממבט ראשון, ועירוב שאינו במקומו ממבט שני.

 

ילדים מרוויחים 2,000 שקל ב"אחד נגד 100", ילדים מצחקקים במבוכה כשאיל קיציס מכריז שהוא מומחה לחזיות ב"האם אתה חכם יותר מילד בכיתה ו'", ילדים נחשפים ברגעים הכי פרטיים שלהם כש"סופר נני" באה לביקור. ילדים מפגינים כישורים ב"דבר הגדול הבא", ילדים מרקידים גבות ומצחיקים את השופטים, ילדים מתחרים במבוגרים וסופגים ביקורת כמו גדולים. ילדים מבדרים את עם ישראל, ובקרוב בערוץ 10: ילדים גאונים משוסים בילדים גאונים אחרים.


סופגים ביקורת כמו גדולים. ילדי משפחת קשתי "הדבר הגדול הבא"

 

אם כך, הילדים משתעשעים לפנינו, אבל ההנאה אינה מושלמת. תחושה בלתי נעימה מחלחלת אל הצופה כשהוא מבחין בלבלוב הפתאומי של הנטיעות הצעירות הללו בלב הפריים טיים המבוגר והציני. אבל זה ערוץ 2, הוא מרגיע את עצמו. הם יודעים מה הם עושים. יש כללים. האמנם?

 

ארבעה גופים אמונים על הופעתם של ילדים בתוכניות טלוויזיה בלב הפריים טיים. האחד הוא מועצת העיתונות שמתווה כללי אתיקה, שני הוא המועצה לשלום הילד שתפקידה להיזעק ולהתרות בכל פעם שבאופק המסך מסתמנת סכנה לחציית גבולות. שלישי הוא משרד התעשייה והתעסוקה. רביעי, ולו הנגיעה הבולטת ביותר לדבר, הוא מועצת הרשות השנייה.

 

איפה הכללים?

הימצאות מסות כאלה של ילדים בתחום שיפוטה של הרשות השנייה מצריכה בחינה נוספת של תקנותיה, המחייבות את גופי השידור הכפופים לה. כדי לאתר את אותן תקנות ולהשקיט את מצפון העם שהכל תחת שליטת הדין והדיין, פנינו הישר ליו"ר המועצה.

 

"אני לא רואה חריגה מהכללים", אומרת נורית דאבוש, יו"ר מועצת הרשות השנייה. "אני לא חושבת שעל זה צריך להיות דיון. אני חושבת שצריכה להיות כאן אמירה אחרת, על טרנד של ילדים, על ז'אנר של ילדים שתופס עכשיו והאם הוא נחוץ בכלל".

 

והיכן אני יכולה למצוא את הכללים?

 

"פני לדורון אבני, היועץ המשפטי של הרשות".

 

הפנייה לעו"ד דורון אבני מניבה הבטחה לשלוח לי את הכללים הרלוונטיים באימייל. ברם, ביום שלמחרת הוא חוזר בו מכוונתו זו. לשאלתי מדוע הוא מתעקש שלא להשיב: "דברי עם דאבוש".

 

לפי חוק חופש המידע, זכותי לקבל את הכללים הללו בלי אישור מיוחד.

 

"מצטער, לכל אחד יש בוס. דברי עם דאבוש".

 

אחרי שדאבוש מאשרת באוזני שוב את שליחת הכללים, עו"ד אבני כבר לא עונה לטלפונים. עסוק. במקום זאת חוזרת אלי הדוברת של הרשות השנייה ובפיה בשורה מרעישה: הכללים לא נשלחים מפני שאין כללים כאלה. כן, אין כללים לגוף המפקח על ערוצים 2 ו-10 בכל הנוגע להשתתפות ילדים בתוכניות פריים טיים המיועדות גם למבוגרים, ושאינן פרסומות או דרמה. לא כללים העוסקים בהשתתפות בודדת ולא תקנות בעניין השתתפות רב פעמית.


קיציס והילדים. האם אתה חכם יותר מתלמיד כיתה ו'?  

  

גם בעבר ילדים התארחו בשעות הערב, אם כי לא הובילו בעצמם תוכניות כאלה. כעת, יותר מתמיד, הזכייניות והמפרסמים לוטשים עיניים אל הילדים הנמצאים בחופשה כקהל יעד. אבל כשהגבולות מיטשטשים בין תוכנית למבוגרים לבין תוכנית לילדים, מי ישמור על הילדים? מי ישמור עלינו כצופים מפני מראות של ילדים מושפלי עיניים או חולקים במה אחת עם חשפניות?

 

הסכמת ההורים אינה מספיקה

אחרי שבאנו לברר האם יש בכך עבירה על הכללים של הרשות השנייה או הגמשה שלהם וגילינו שבעצם אין כללים, פנינו אל הגוף השני שיכול להתקין תקנות בעניין שסנקציות בצידן. מועצת העיתונות. עיון בתקנון מועצת העיתונות חושף שהכללים העוסקים בהופעת ילדים בכלי התקשורת תומצתו לסעיף סל כללי ביותר והם נוגעים בעיקר לעניין הכללתם במשדרים חדשותיים.

 

שלום לשופטת דליה דורנר, נשיאת מועצת העיתונות. האם המועצה מגנה על ילדים המשתתפים בתוכניות בידור?

 

"אני מניחה שיש איזוהי הגנה אבל התקנון של מועצת העיתונות לא יכול לרוץ אחרי ההמצאות האלה. נדמה לי שלא עלה בדעת מתקיני התקנות מצב כזה. אין ספק כי הסכמת ההורים אינה מספיקה, הרי אם יש ילד גאון ואת מענה אותו ולא נותנת לו ילדות - זה בעייתי. ועם זאת, כמדומני שחוקי העבודה מגנים על הילד כדי להימנע מהשפלה והעסקה בעייתית".

 

הידעת שלרשות השנייה אין כללים המכסים תחום זה?

 

"אם אין כללים, מועצת העיתונות צריכה להתערב. יפנה אלינו ד"ר קדמן מהמועצה להגנת הילד. והוא במומחיותו להפנות אותנו לקשיים, להצביע על פגיעות אתיות. כאשר יעשה זאת, נגלגל זאת בצנרת המקובלת ונוציא הוראות הגנה".

 

ומה הסנקציות שבכוח המועצה להטיל?

 

"יש למליאת המועצה תקנון אתיקה. אם את מפירה אותו ויש תלונה, את יכולה לעמוד לדין בפני בתי הדין לאתיקה. אין לנו סמכויות ענישה, אבל עצם העובדה שהגוף העיתונאי הפר את הכללים יש לזה השלכה"

 

ואם אפנה לקדמן שינסח פנייה?

 

"אז זה דבר שנכנס לבירוקרטיה של המועצה. זו פרוצדורה, יש תקנון לפיו דברים כאלה הולכים ליוועץ המשפטי לחוות דעת ואחר כך מפזרים את זה בין חברי הנשיאות. זה לא דבר שייגמר מחר".

  

ד"ר יצחק קדמן, מהמועצה לשלום הילד, נדהם לשמוע שהרשות השנייה לא התקינה תקנות בעניין. "זה לא יאומן. הכל

פרוץ ואני לא סומך על ההגבלה העצמית של הטלוויזיה המסחרית", הוא אומר, ומשליך יהבו על מועצת העיתונות. "את כל מה שלא מוסדר בחוק צריך היה להסדיר בכללי אתיקה מחייבים. לא צריך לקבוע באופן קטגורי שילדים לא צריכים להופיע בתוכנית טלוויזיה, אלא יש צורך בקווים אדומים, כללים. יש כללים של משרד התעשייה לגבי העסקת ילדים, אבל זה כמו שתפסו את אל קפונה על עבירות מס ולא על הפשעים האמיתיים שלו. חוקי העבודה לא נועדו להסדיר בעיות בטלוויזיה. במקום ללכת בצורה עקומה צריך להסדיר את הדברים בצורה ישירה גם כשילדים לא עובדים, גם כשהם לא מקבלים שכר, גם כשההופעה חד פעמית. גופי השידור לא יפעלו מיוזמתם ויש לפנות לשם כך למועצת העיתונות, ואני מוכן לסייע לה לגבש שורה של כללים מחייבים. אז הנה אני זורק באמצעותך את הכפפה לעבר מועצת העיתונות שעומדת בראשה נשיאה חדשה ונמרצת".

 

לפי הנשיאה, יהיה עליך לא רק לזרוק כפפה אלא לנסח פנייה רשמית.

 

"אם כך, אפנה גם אפנה וכבר מחר אשלח מכתב למועצה".   

 

אולי תלונות של הורים יעזרו לזרז את התהליך, אבל אלה לא מרבים להתלונן. הורה אחד שבתו השתתפה באחת מהתוכניות שמשודרות בערב בערוץ 2 מספר שהילדה נכוותה, אבל שהוא מצפה שהיא תקצור הצלחה בתחום ולכן הוא מעדיף לשתוק. "היא זכתה לזלזול בהפקה, ליחס מתנשא מהשופטים בתוכנית, אבל היא ילדה מוכשרת ואני לא רוצה להרוס לה את העתיד שאולי יש לה בתחום".

 

כשתקנות אין, לא ברור כיצד יש להגדיר הסכמה מודעת של ילד ולא נהיר כיצד נמדד תוקף הסכמת ההורה הגאה, המעודד או הדוחף. אבי אחד המשתתפים ב"האם אתה חכם יותר מתלמיד כיתה ו'?" מתאר את ההסדרים החוקיים שכרוכים היו באישור השתתפות בנו בתוכנית: "אין לי השכלה בתחום, אבל קיבלנו טפסים ממשרד העבודה ולפי התרשמותי הכל נראה מסודר ומקצועי. הילדים מצלמים תוכנית עד שתי תוכניות ביום במתכונת שתימשך עד סוף הקיץ. הם עובדים 6-7 שעות, ולפעמים מגיעים מוקדם יותר לשיחות. התוכנית גם נבנתה בסיוע גוף חינוכי מוכר".

 

וכמה פעמים הילד יופיע בתוכנית?

 

"אין לי שמץ של מושג, אמרו לנו שזה משתנה פי הצרכים. יכול להיות שיופיע תוכנית אחת ויכול להיות שיופיע ביותר. יצולמו 17 תוכניות וההופעה שלו תלויה באם הוא מצטלם טוב, אבל גם בעשרות שיקולים אחרים".

 

הוא מתאכזב או נבוך כשאינו מצליח לענות על שאלה מול המצלמות?

 

"הוא מסתדר. הילדים יודעים שהחיים הם לא תמיד הצלחות. בכלל, הילד מאושר עד הגג והוא שמח שהוא לא אחד מ-1,980 הילדים שלא התקבלו לתוכנית".  

 

בעקבות השיחה עם האב, בדקנו את תקנות משרד התמ"ת לעניין תעסוקת ילדים במופעים ובפרסומות בטלווזיה, ואלו הן: ילדים לא ישתתפו במשדרים שכוללים אלימות, הופעה בעירום, רמזים מיניים, שפה בוטה, עידוד מוצרים, משחקי מזל או הגרלות ושיכללו פגיעה והשפלה. יונה קידר הוא האיש הממונה על חוק עבודת הנוער (פרסומות, הופעות ושעות עבודה), והוא אחראי לנפק היתרים להשתתפות ילדים במשדרים כאלה.

 

קידר, כשקיציס הציג את עצמו כמומחה לחזיות במידות גדולות, זה לא נכנס בגדר "רמזים מיניים"?

 

"אפשר לומר, אני לא אגיד שלא. זה לא סופר גס, אבל כן, זו התבדחות בכיוון שאת אומרת. אבל זה לא היה משהו מתוכנן מראש, זה יוצא".

 

ואם יצא לו פתאום, נניח, להתפשט?

 

"אפשר להתלונן שהוא עבר על תנאי ההיתר, בפני אגף האכיפה אצלנו".

 

ומה הסנקציות? קנסות?

 

"אני לא יודע, זה האכיפה תחליט. אני יודע? אין תלייה בכיכר העיר. אם מגיעים לדיון בית דין לעבודה יש קנסות מנהליים ויש שלילת אפשרות קבלת היתר. זה תלוי בחומרה, אני לא שופט. כדאי שאני אתחיל לראות את התוכניות שאת רואה. אני לא מעודכן מספיק. אם אצפה אתלונן בעצמי, כבר קרה שראיתי תוכנית בוקר שהוציאה ילדים שביצעו ריקוד בשעות הבוקר על זמן לימודים ללא היתר והעברתי לטיפול האכיפה".

 

והם עשו עם זה משהו?

 

"לא יודע, לא עקבתי אחרי זה".

  

לא ידעתי שאין קריטריונים

גם יולי תמיר, שרת החינוך, שהשתתפה לאחרונה ב"אחד נגד מאה" ילדים ובפרומו ל"האם אתה חכם יותר מתלמיד כיתה ו'?" לא ידעה שלרשות השנייה אין כללים בעניין. "לא הייתי מודעת לזה. לא ידעתי שזה נעשה ללא קריטריונים" היא אומרת בפליאה. "זאת באמת נקודה חשובה. אין ספק שצריכים להיות כללים. הממונה על רשות השידור צריך לדאוג שתהיה לכך הגדרה ברורה. לי לא מפריע שזה פריים טיים, מפריע לי שאין כללים. אסור להיות טהרנים מדי, אבל אסור לבזות ילדים. יש הבדל בין לתת להם לזכות בפרס לבין לומר להם: 'יצאת אידיוט'. זה צריך להיות תחת בקרה, שיהיה לזה קנה מידה".

  

ילדה שמזיזה גבות צריכה להופיע בקטגוריית "המוזרים" בתוכנית טלוויזיה?

 

"צריך לבצע אבחנה בין דברים רגילים לבין דברים שהם קצת צורמים. לשם כך על הרשות השנייה לסמיך וועדה אתית שתבדוק את האתיקה של השתתפות ילדים בתוכניות טלוויזיה כמו בכל דבר. בעקבות שאלתך והמידע שמסרת לי בהחלט אפנה אל נורית דאבוש במכתב ואבקש לדעת מה הם הכללים. אם תגיד שאין כללים - אשמח לבקש ממנה להגדיר כללים".

 

צפוי שינוי?

בעקבות השיחה עם ynet, ד"ר יצחק קדמן אכן שלח מכתב בשם המועצה לשלום הילד לשופטת דורנר ובו ביקש ממועצת העיתונות לגבש כללים מפורטים לגבי ריאיון קטינים בתקשורת בכלל ושיתופם בתוכניות טלוויזיה בפרט ובמיוחד. בין היתר כתב: "נזכיר רק לדוגמה מגבלות אפשריות על שעת השידור אם מדובר בשידור חי, תכני השידור והתוכנית, ההתייחסות לילד המופיע, מניעת מסרים שליליים הקשורים בתוכנית או בילד ועוד", והציע את עזרתו בעניין.

 

עוד בעקבות הפנייה, העלתה דאבוש את הדבר בוועדת הטלוויזיה שהתכנסה אתמול (חמישי). "ביקשתי מהדרג המקצועי ברשות להציע כללים להגנה על ילדים כמשתתפים בעקבות טרנד בריאליטי ותחרויות. גיורא רוזן, נציב קבילות הציבור, סיפר שיש אליו הרבה מאוד פניות. ד"ר דוד אלכסנדר, העומד בראש הוועדה, גם התייחס לעניין הזה. ועקב כך, הדרג המקצועי ברשות יגיש לוועדת הטלוויזיה בהקדם כללים שמיועדים להגן על ילדים כמשתתפים בתוכניות טלוויזיה".

 

ואיך זה שאף אחד לא ידע שאין כללים?

 

"לא נדרשתי לשאלה הזאת בכלל. יש הגנה על ילדים כצופים וכעת מצאנו שיש חסר כזה, והבנתי שצריך לקבוע לכך גבולות ברורים".

 

מקפידים על יחס רגיש

מערוץ 10 נמסר בתגובה: "כל החוקים באשר להעסקת ילדים יישמרו כמובן. כמו כן, צוות מקצועי רציני וקפדני ילווה את הילדים לאורך הצילומים".

 

מרשת נמסר בתגובה: "רק בשבוע האחרון התוכנית 'אחד נגד 100' התרכזה בהעצמה של ילדים באופן מעורר השראה. זו בהחלט סוגייה חשובה שנשמח להדרש אליה. בינתיים רשת מקפידה על יחס רגיש במיוחד כלפי ילדים, העומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר".

 

מקשת נמסר בתגובה: "אנחנו מעסיקים ילדים בקשת על פי כל כללי האתיקה וברגישות הנדרשת". 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אחד נגד מאה". הכל מותר?
צילום: קובי בכר
לאתר ההטבות
מומלצים