הדרך לאושר עוברת בצלחת
על נוירוטרנסמיטורים, אנדרופינים וסרוטונין והקשר שלהם לפסטה, אגוזים ובננות - איך מה שאנחנו אוכלים משפיע על איך שאנחנו מרגישים. מדריך מקוצר
הבוס נובח? הילדים עצבניים? את/ה עצוב/ה ולא יודע/ת למה? מחקרים חדשים טוענים שייתכן שזה לא בגלל החום, החובות או המצב הביטחוני - אלא בגלל מה שיש לכם על הצלחת. וגם אם זה כן בגלל אחת מהסיבות הנ"ל, יכול להיות שתוכלו לשפר את מצב הרוח בימים חמים אלו באמצעות אכילת מזונות מסוימים.
כולנו מרגישים ירידה במצב הרוח מפעם לפעם. מצבי הרוח שלנו, שהם תוצאה ממשחק בין גוף ונפש, נמצאים בשליטה ביוכימית של המוח באמצעות שחרור של חומרים כימיים שנקראים נוירוטרנסמיטרים, כמו אנדורפינים וסרוטונין. הגוף שלנו מייצר אותם תוך שהוא מסתמך על המזון שאנו אוכלים ומה שיש בו. מכיוון שחומרים במזון שמשתפים פעולה בבניית ה"שליחים" האלו, יש להם השפעה ישירה על ההתנהגות שלנו. יש יותר מ-60 סוגים שונים של נוירוטרנסמיטרים, ומתוכם המשפיעים בעיקר על מצבי רוח טוב הם:
סרוטונין
הכימיקל העיקרי שגורם להרגשה של רגיעה, איזון ושינה עמוקה. מחסור יכול לתרום לאגרסיביות. ה"שליח" עשוי מחומצת האמינו טריפטופן. מקורות: פסטה, אורז, תפוחי אדמה, דגנים מלאים, אגוזים, תאנים, תמרים, בננות, טופו, ירקות אדומים, שומר, מוצרי חלב, פירות ים, בשרים רזים ועוף.
אצטילקולין
עשוי מקולין, אחד מוויטמיני ה-B. התפקידים שלו כוללים עידוד הריכוז, למידה, עירנות וזיכרון. הוא עוזר לנו להיות בכושר מנטלי, רגועים ואופטימיים. תרופות וסמים יכולים להשפיע ממש לרעה על תפקוד ה"שליח" הזה. מקורות: כבד, גבינה, שיבולת שועל, סויה, לציטין, חלמוני ביצים, דגנים מלאים, אגוזים, שומשום, נבט חיטה וקטניות.
דופמין
ממריץ את הלב, מחזור הדם והמטבוליזם. הוא עוזר לעורר את מקורות האנרגיה בגוף כדי להפעיל אותנו ולאזן אותנו נפשית. יותר מדי דופמין ואנחנו חולמניים - מחסור רציני בחומר חיוני זה ואנו נוטים להרגיש חסרי מוטבציה, אדישים ומרוקנים נפשית. מקורות: חלב ומוצרי חלב, גבינות, ביצים, תפוחי אדמה, אורז, פסטה, עוף, בשר, דגים ופירות ים.
נוראדרנלין
ביחד עם סרוטונין, זו אחד מה"הורמוני האושר" העיקריים. הגוף מייצר אותו במצבים של מתח והוא ממריץ את המוח, מעודד אנרגיה, מוטיבציה ותפיסה. הוא גם חומר אנטי-דיכאוני ויכול לתת לנו הרגשה של אופוריה ואופטימיות. הוא עשוי מחומצת האמינו פנילאלנין. מקורות: חלב ומוצרי חלב, דגים, פירות ים, ביצים, עוף, בשר, דגנים מלאים, ירקות אדומים, תרד, תפוחים, אגוזים ושוקולד.
אנדורפינים ונוירופפטידים
קבוצה של חומרים ששייכים למוח ופועלים כמו סמים: הם יכולים להפחית כאב ולגרום לנו אופוריה. כאשר רמת האנדורפינים עולה (כמו אחרי התעמלות אינטנסיבית) אנו מרגישים יותר מאוזנים. הסרוטונין מפעיל את האנדורפינים והנוראדרנלין מונע מהחומר הרגיש הזה להתפרק מהר מדי. הנוירופפטידים מגרים אותנו ושולטים על הרגשות שלנו ועל ההתנהגות ביחס לאכילה ומין. מקורות: דגים, בשר, מוצרי חלב, דגנים מלאים, פסטה, דבש, בננות, פירות יבשים ושוקולד.
ואל תשכחו את התבלינים! אגוז מוסקט וקינמון מעלים את מצב הרוח. וניל (רק טבעי כמובן), פלפל חריף ופפריקה מעודדים שחרור אנדורפינים. תבלינים מעוררים נוספים הם ג'ינג'ר, בזיליקום, מנטה ופטרוזיליה.
שיהיה לכם רק מצב רוח טוב!
שאלות קוראים:
סוזי שואלת: אני עוטפת קלחי תירס בניילון נצמד ומכינה במיקרוגל. האם אפשר כך לשמור על הערך התזונתי?
פיליס עונה: נהוג לחשוב שבישול במיקרוגל שומר על ערך התזונתי בגלל שאין מגע ישיר עם מים, אך מצד שני יש הטוענים שלבישול במיקרוגל יש השלכות רעות על הבריאות שנגלה את השפעתן בעתיד. בינתיים, את ממש שמה לעצמך גול עצמי כשאת עוטפת משהו בניילון נצמד ומכניסה למיקרוגל. למרות שיש ניילון נצמד שאמור להיות מתאים למיקרוגל, בשום פנים ואופן לא מומלץ לתת לו לבוא במגע ישיר עם האוכל, וזאת כדי למנוע העברת הכימיקלים שבפלסטיק לאוכל עצמו.