אולמרט: לא נמקלט את עצמנו לדעת
במסגרת הדו-שיח המתוקשר מול בג"ץ על סוגיית המיגון אמר רה"מ אולמרט בישיבת הממשלה: "אנו עם שנאבק על חייו כל השנים ונעשה הכל כדי לנצח - לא לברוח. תפקידנו לדאוג לשירותי חירום - אבל לא ניכנס לאובססיה שתגזול את משאבי חיינו". השר ברק על העימות המילולי בין אולמרט לבייניש: "ראוי שבמגע עם בית המשפט העליון תובהר החשיבות שמייחסת הרשות המבצעת לאוטונומיות של שיקול דעתה"
במהלך מלחמת לבנון השנייה - וגם כאשר שדרות ספגה כמות
חריגה של רקטות - דובר רבות באופציית פינוי התושבים. ארקדי גאידמק אף נקט יוזמה, והקים עבורם ערי אוהלים או מערך היסעים ל"התרעננות" במקומות מרוחקים. בשני המקרים, בעקבותיו פעל באופן דומה גם משרד הביטחון. תוכניות הפינוי מופיעות גם בדו"ח האחרון של מבקר המדינה, אודות המחדלים שנתגלעו בטיפול באוכלוסייה בזמן המלחמה האחרונה.
"אנו עם שנאבק על חייו כל השנים, ונעשה הכל כדי לנצח, ולא לברוח", אמר אולמרט בישיבת הממשלה השבועית. "לא נמקלט את עצמו לדעת. תפקידנו לדאוג לשירותי חירום, כבאות, הצלה וצרכים בסיסיים לאוכלוסייה ומזון. אבל לא ניכנס לאובססיה שתגזול את משאבי חיינו. צריך לומר זאת לציבור".
"ההשקעה בכלים להכרעה חשובה מבמיגון"
מול הביקורת הקשה בנושא הטיפול בתושבים - כולל מצד שופטי בג"ץ - שב אולמרט והבהיר: "מי שנושא באחריות זו הממשלה. לא ייתכן שגופים אחרים יקבלו בשבילנו אחריות בסדרי עדיפויות. אני לא אוותר על האחריות הזאת ועל הזכות שלי לתת ביטוי לאחריות הזאת, בלי שהדבר יתפרש כמאבק עם מוסד אחר. אין פה מאבק אישי עם אף אחד, ואני מצפה שאף איש אחר לא יתעמת איתנו".
לדברי ראש הממשלה, "ההשקעה בכלים שיכריעו את המערכה
ובכלים שיביאו את הניצחון צריכה להיות חשובה יותר מהשקעה במיגון". עמדתו זו זכתה לתמיכה מצד השרים חיים רמון, אבי דיכטר ורפי איתן. "עלות המיגון יקרה ומחטיאה את המטרה של פיתוח יכולות אסטרטגיות, שבהן צריכה להתמקד המדינה", אמר השר לביטחון פנים, דיכטר. רמון, המשנה לרה"מ: "היעד צריך להיות יצירת הכרעה, תוך פיתוח יכולות אסטרטגיות ולא מיגון".
שר הביטחון, אהוד ברק, התייחס גם הוא במהלך הישיבה לוויכוח בין אולמרט לשופטת דורית בייניש. "אני מציע שנעיר לעצמנו בנוגע ליחסים עם מבקר המדינה ובית המשפט העליון", אמר. "מותר להתווכח עם הדו"ח של המבקר או עם מהות קביעות בית המשפט העליון ומשמעויותיהן, אך אין להטיח האשמות במוסדות ובאנשים".
"יחסי כבוד הדדי בין הרשות המבצעת ובין הרשות השופטת ומוסד מבקר המדינה, הם מיסודות עוצמתה של הדמוקרטיה הישראלית", הוסיף שר הביטחון ורמז בנוגע למשקל שיש לתת להחלטות הממשלה: "לגוף העניין, ראוי שבמגע עם בית המשפט העליון תובהר החשיבות שמייחסת הרשות המבצעת לאוטונומיות של שיקול דעתה לגבי הפעלת סמכותה".
שר האוצר רוני בר-און הוסיף בישיבה: "הניסיון לטעון כאילו כל תחלואי הדו"ח הם של הממשלה הזאת - לא נכון. צריך לראות איך הרשויות המקומיות לוקחות אחריות במסגרת תקציבן". השר ברק סיכם: "צריך לעשות בדיקה עמוקה לגבי סדר העדיפות. מדינת ישראל אחרי מלחמת לבנון היא המדינה החזקה ביותר 1,500 ק"מ מסביב לירושלים".