שתף קטע נבחר
 
צילום: jupiter

קטנות בצלחת: תפוח

האם הוא באמת נפל על הראש של ניוטון, למה קוראים לניו יורק על שמו, מה זה "תפוח אדם", איך מציעים בעזרתו נישואין ומה יקרה אם תאכלו אחד ביום? דברים שלא ידעתם על תפוח

  • פרי האפשרויות הבלתי מוגבלות: בעולם יש יותר מ-7,500 זני תפוחים, והם שונים זה מזה כמעט בכל פרמטר אפשרי: בגודל, בצבע, בטעם (חמוץ, מתוק, עדין), ובמה שהכי כדאי לעשות איתם - לאכול טרי, לבשל, לאפות, להכין מהם סיידר וכו'.

 

  • טוב שם טוב: בין אלפי השמות של זני התפוחים הקיימים תוכלו למצוא: יופייה של רומא (Rome Beauty), אמריקן ביוטי (American Beauty), סבתא סמית' (Granny Smith), גברת ורודה (Pink Lady), האמיש שחור (Black Amish), דוקטור מת'יוז (Doctor Matthews), תות מוקדם (Early Strawberry) ויין סתיו (Fall Wine).

 

  • משיכה: לפי המיתוס, בעודו נח בחצר בית אמו, נפל על ראשו של אייזק ניוטון בן ה-23 תפוח - אירוע שהביא אותו לנסח את חוקי המשיכה. היום נוטים להאמין כי אירוע זה מעולם לא התרחש ומקורו בסופר הצרפתי וולטייר, שהמציאו. למרות זאת, בחצר המוסד האקדמי הקרוי על שמו בקיימברידג', שתול עץ תפוח מסוג "Flower of Kent", שזרעיו המקוריים נלקחו מאחד מהעצים שבבית הולדתו של ניוטון.

 

  • הומאז': "מקינטוש" הוא שמו של זן תפוחים שהתגלה בסוף המאה ה-18 על ידי האיכר הקנדי ג'ון מקינטוש.

 

5. השקעה: דרושה אנרגיה מ-50 עלים על מנת לגדל תפוח בודד.

 

6. אנטומיה: הגרוגרת - אותה בליטה בגרון הנראית אצל חלק מהגברים - מכונה באנגלית "תפוח אדם". מקור הכינוי באמונה הדתית לפיה חתיכה מהתפוח האסור נתקעה בגרונו של האיש הראשון. הבעיה היא שלעתים אפשר למצוא את הגרוגרת גם בגרונן של נשים.

 

7. מזל טוב: ביוון העתיקה, אם זרקת תפוח לכיוונה של בחורה צעירה, הרי שהצעת לה נישואים. אם היא תפסה אותו - סימן שהיא מסכימה.

 

8. חסכוניות: אותם יוונים השתמשו במילה "תפוח" לכינויו של כל פרי, תוך שהם מוסיפים לו מילת ייחוד. ההשפעה היוונית חילחלה לשפות האירופאיות וכך קיבל הרימון את השם "תפוח גרגרים", האפרסק את השם "תפוח פרסי", העגבנייה את השם "תפוח אהבה" ("פום ד'אמורה" שמאוחר יותר שובש והפך ל"פומודורה"), התפוז את השם "תפוח זהב", ואילו תפוח האדמה - ובכן, את השם "תפוח אדמה".

 

9. תחרות: ישראל ניצבת במקום הראשון בצריכת תפוחים בעולם - עם כשני מיליון תפוחים שנאכלים ביום אחד בשיא העונה.

 

10. פרי של שלום: 2007 היתה השנה השלישית ברציפות שבה ישראל ייצאה תפוחים לסוריה בעזרת הצלב האדום. התוצרת מגיעה ממטעים הממוקמים בשלושה כפרים דרוזים בצפון הרמה - מג'דל שאמס, בוקעתא ומסעדה, וזאת משום שבסוריה הבהירה כי הם מעוניינים אך ורק בתפוחים שצמחו במטעים של הדרוזים ולא בתפוחים מיישובים יהודים.

 

11. אכזבה: בניגוד למה שאתם בטח חושבים, אין הבדל קלורי בין התפוח המתוק לבין התפוח החמוץ. השניים זהים בהרכבם התזונתי. בנוסף, אם אתם מורידים את הקליפה ואת לב התפוח, אתם מפסידים כחצי מכמות הוויטמין C והסיבים התזונתיים, אבל לא מפחיתים כמעט את תצרוכת הסוכר.

 

12. רק בריאות: מחקר ענק לגבי הרגלי תזונה שערכו מדענים מאוניברסיטת קיימברידג' חשף כי נבדקים שדיווחו כי הם אוכלים פירות באופן קבוע מאריכים ימים יותר מאלה שדיווחו כי הם נוטים שלא לצרוך פירות. אחד מעורכי המחקר טען שאפילו תפוח קטן אחד ליום מספיק כדי לעשות את כל ההבדל. הבריטים ידעו את זה כבר מזמן, ולראיה הביטוי המוכר: "An apple a day keeps the doctor away".

 

13. פלגיאט: "התפוח לא נופל רחוק מהעץ" הוא לא ביטוי מקומי. מקורו בגרמנית: "Der Apfel fällt nicht weit vom Stamm".

 

צילום: איי אף פי
 "האגס הבינוני" כבר היה תפוס. ניו יורק (צילום: איי אף פי)

14. שם חיבה: למה ניו-יורק היא "התפוח הגדול"? קיימות מספר גרסאות לנושא, שהפופולרית שבהן טוענת שהשם נובע ממספר מוכרי התפוחים הגדול שהיה בעיר. אולם ככל הנראה מקור השם בכינוי למירוצי סוסים שהיה נהוג בקרב רוכבים בניו יורק ומחוץ לה בשנות ה-20 של המאה ה-20, בהתייחס לסצינה המפותחת בעיר. בתחילת שנות השלושים הפך המונח לפופולרי גם בקרב נגני הג'ז ובעסקי השעשועים נפוצה האמרה: "יש הרבה תפוחים על העץ, אבל רק 'תפוח גדול' אחד". ב-1971 אימץ קמפיין לעידוד התיירות לעיר את הסיסמה. זה הצליח. 

 

15. שיכון ג': הנה אחד מווידויי האהבה הכי יפים שאתם לא מכירים: "סמכוני באשישות רפדוני בתפוחים כי חולת אהבה אני" ("שיר השירים" ב' 5).

 

16. מתכון להצלחה: כמעט בכל מדינה מערבית יש מתכון לעוגת תפוחים קלאסית שהיא נכס צאן ברזל של התרבות המקומית: האפל פאי של האמריקנים, הטארט טאטן של הצרפתים, האפל קייק הבריטית והאפפל-שטרודל של הגרמנים.

 

17. הס פן תעיר: בתפוח ממוצע יש חמישה כיסי אוויר קטנים שבכל אחד מהם נח גרעין בודד.

 

18. כלי נשק: בכל גרעין תמים כזה יש כמות קטנה ולא מזיקה של ציאניד.

 

19. קריירה: האגדה מספרת כי בתחילת המאה ה-19 הסתובב ברחבי ארצות הברית אדם בשם "ג'וני זרע-תפוח" (Appleseed) וזרע עצי תפוח בכל מקום בו עבר. למעשה, מדובר באדם אמיתי בשם ג'ון צ'פמן, שהקדיש את חייו להפצה של אמונתו הדתית ושל זרעי תפוחים, שהעצים שגדלו מהם הצילו רבים מהמתיישבים במדינה.

 

20. שדרוג: המוטיב של עץ הדעת הפך מקושר במוחנו באופן בלתי נפרד לעץ התפוח. אולם למעשה המילה תפוח אינה מוזכרת כלל בפרק זה. היו אלה הציירים במהלך הדורות ובעיקר בתקופת הרנסאנס שבחרו לצייר את חווה מגישה לאדם תפוח מפתה. כיום סבורים רוב החוקרים שפרי עץ הדעת היה דווקא משמש. 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
למישהו יש חץ?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים