שתף קטע נבחר
 

מה צריך לדעת על ידועים בציבור

החוק אינו קובע פרק זמן מינימלי הדרוש ליצירת המעמד המשפטי של "ידועים בציבור". כל מקרה נבדק לגופו, וגם קשר של חודשים ספורים יכול להספיק. מהות היחסים היא החשובה. תשובות שימושיות לצרור קושיות

שאלה: התחלתי לגור עם חבר לפני חודשיים. אנחנו לא מתכוננים להתחתן. הוא אדם טוב אבל עצבני, ואני לא יודעת אם הקשר שלנו יאריך ימים. הוא מרוויח טוב ומעדיף שלא אעבוד, אלא רק אחזיק את הבית ואדאג לו. מה נאמר בחוק לגבי משך הזמן הדרוש כדי להיות ידועה בציבור?

 

תשובה: החוק אינו קובע פרק זמן מינימלי הדרוש ליצירת המעמד המשפטי של "ידועים בציבור". כל מקרה נבדק לגופו, וגם קשר של חודשים ספורים יכול להספיק כדי שתיחשבי לידועה בציבור. מהות היחסים היא החשובה: הדרישה היא, שהצדדים ינהלו משק בית משותף כמו בני-זוג נשואים. חלק מהחוקים מגדירים ידועים בציבור כ"איש ואשה החיים חיי משפחה במשק-בית משותף, אך אינם נשואים זה לזו". חוקים אחרים מסתפקים בתיאור "בני-זוג הידועים בציבור כבעל ואשה".

 

ידועה בציבור יורשת רק אם שני הצדדים אינם נשואים

שאלה: עזבתי את בעלי בגלל יחסו אליי, ואני גרה כבר שנתיים עם גבר אחר. בעלי מסרב לתת לי גט. בן זוגי מבוגר, בן יותר מ-70, והוא לא בריא. אם הוא יילך לעולמו - האם אהיה היורשת שלו יחד עם ילדיו? אין לו צוואה, משום שהוא מאמין בעין הרע וחושש שעצם עשיית צוואה תקצר את חייו.

  

תשובה: לא, את לא תוכלי לרשת את בן זוגך. חוק הירושה קובע כי בני זוג החיים יחד ללא נישואים, אלא כידועים בציבור, נחשבים כמו זוג נשוי לצורך ירושה רק בתנאי ששניהם אינם נשואים לאחרים בעת שאחד מהם נפטר. יורשיו של חברך לחיים יהיו ילדיו בלבד.

 

בפנייך שתי אפשרויות: לשכנע את בן-זוגך שלא יחשוש מעין רעה. ואם הוא כבר מאמין באמנות טפלות למיניהן, אז יש גם אמונה שעריכת צוואה היא דווקא סגולה לאריכות ימים...

אפשרות נוספת: שהאיש יעביר כבר עתה על שמך כספים או רכוש. נכון, יש בעיה בפתרון הזה, משום שהוא עלול לחשוש שתעזבי אותו, וחבל יהיה לו לוותר על רכושו. ניתן למצוא פתרונות גם לבעיה זו, כגון הקמת קרן נאמנות שתבטיח את בטחונך הכלכלי לאחר אריכות ימיו של בן זוגך.

 

"הידידה של אבינו רוצה לנגוס בירושה שלנו"

שאלה: אבינו היה אלמן, שניהל קשר עם אשה במשך כשלוש שנים. הוא נפטר לפני חודשיים, והאשה טוענת עכשיו שהיא היתה הידועה בציבור שלו. העובדות הן, שהיא לנה לעיתים בדירתו, בעיקר בסופי שבוע, ורוב הזמן גרה בדירתה. הם בהחלט לא חיו ביחד כבעל ואשה. מה עלינו לעשות כדי להוכיח שאותה אשה לא היתה ידועה בציבור של אבינו?

 

תשובה: טיפלתי פעם במקרה דומה: אשה הגישה תביעה נגד שלושה בנים וטענה שהיתה הידועה בציבור של אביהם, שנפטר והשאיר רכוש רב. ילדיו אמרו לי שאין להם ספק שהאשה - שאכן היתה ידידה של אביהם - גרה בעיקר בדירתה שלה, אבל היא לא מהססת לשקר ולטעון שגרה עם האב ושדירתה היתה סגורה. "אנחנו לא רוצים שהיא תירש אגורה", אמרו לי האחים. "לא אהבנו אותה והיא לא אהבה אותנו. היא הרחיקה אותנו מאבינו, משום שלטשה עין על רכושו". הם אמרו שהם חוששים שהיא תעשה רושם טוב על השופט, היא תזיל דמעות על האב המנוח - והשופט יאמין לה. "תשמע מה היא עשתה", סיפרו. "אחרי שאבינו נפטר היא פירסמה מודעת אבל משלה, שבה כתבה על מות 'בעלי היקר' ".

 

לבדוק את חשבונות החשמל והמים

יעצתי להם לבדוק את חשבונות החשמל ואת צריכת המים בדירה של האשה. מהבדיקה התברר שלפי היקף השימוש - הדירה שלה לא עמדה ריקה. פניתי לעורך הדין של אותה אשה והצעתי לו לשקול למחוק את התביעה, המתבססת על הצהרת כזב של הלקוחה שלו. היא עבדה בתפקיד ציבורי, ולאור הנסיבות העדיפה לחזור בה בתביעתה, כדי ששמה לא ייפגע כמי שניסתה להטעות את בית המשפט.

 

תוכלו להיעזר גם בשכניו של אביכם ז"ל ובידידיו, שמהם תנסו להפיק מידע על היקף הקשר בינו לבין חברתו הרוצה לנגוס בירושתכם.

 

אנחנו לא ישנים יחד ואין בינינו יחסי אישות

שאלה: השכרתי חדר בדירתי לאשה. עם הזמן התקרבנו, והואיל ואנחנו בודדים, לפעמים אנחנו מבלים יחד, הולכים לקולנוע ולמסעדות. כמה פעמים יצאנו לטיולים בארץ, דברים מעין אלה. אנחנו לא ישנים יחד ואין בינינו יחסי אישות. היא גם לא מבשלת עבורי, או מנקה את הבית וכדומה. האם אותה ידידה תוכל לטעון שהיא ידועה בציבור שלי ולהגיש נגדי תביעות?

 

תשובה: לא, משום שאתם לא ידועים בציבור. החוקים העוסקים בסוגיה זו - ויש יותר מ-20 חוקים המסדירים את הזכויות של ידועים בציבור - מגדירים ידועים בציבור כמי שחיים במשק-בית משותף. תנאי זה אינו קיים במקרה שלך, גם משום שאין לכם משק-בית משותף, וגם בהיעדר יחסי אישות.

 

איך להגן על רכושם העתידי של ילדים כשיש ידוע בציבור

שאלה: הכרתי גבר נחמד, יצאנו יחד, ואחרי כשנה הוא עבר לגור בדירתי. אני אלמנה והוא גרוש. יש לי שני ילדים שלא רואים בעין יפה את היחסים בינינו. הם חושבים שהוא אולי מעוניין בכספי, ויש לי כסף שירשתי מבעלי. הילדים ויתרו על חלקם בירושה לטובתי - גם בכספים וגם בחלק מהדירה שהם ירשו. עכשיו הם טוענים שעלול להיות מצב שיפסידו את הירושה של אביהם. מה לעשות כדי להרגיע אותם ולהבטיח שיקבלו בבוא היום את רכושי?

 

תשובה: שני דברים עלייך לעשות: אחד, צוואה בה תורישי את רכושך רק לילדייך, זאת בהנחה שאינך מעוניינת להוריש דבר לבן זוגך למקרה שהוא יאריך ימים אחרייך. אם את מעוניינת שגם הוא יהנה מרכושך - תוכלי להוריש לו חלק ממנו, לפי שיקול דעתך.

 

הדבר השני שעליך לעשות הוא הסכם ממון עם חברך לחיים. בהסכם זה ייקבע כי גם אם הוא נחשב כידוע בציבור שלך, לא יהיו לו זכויות לא בכספך ולא בדירתך. צריך להדגיש בהסכם כי לא תהיה לו גם זכות מגורים בדירה לאחר מותך.

 

אני מציע לקבוע בהסכם - וכך גם בצוואה - שהאיש יהיה רשאי לגור בדירתך לאחר מותך, רק לתקופה קצובה. זה הוגן ואנושי לאפשר לו להמשיך להתגורר בדירה חודשים אחדים לפחות. כשהיחסים טובים וממושכים, ולצד השני אין דירה אליה יוכל לעבור עם פטירת בן-זוגו, ראוי לשקול להעניק לו זכות מגורים ממושכת בדירה. נוסחה טובה היא לקבוע, כי על כל שנת חיים משותפת תהיה לנשאר בחיים זכות לגור שנה בדירה.

 

בהסכמים כאלה קובעים גם שאם תבקשי מבן זוגך לפנות את הדירה במקרה של סכסוך, הוא מתחייב לעשות זאת תוך פרק זמן מסוים. בעיניי, חודש או חודשיים הם זמן סביר.

 

דמי הסתגלות לידועה בציבור לאחר הפרידה

שאלה: גרתי עם ידוע בציבור בדירתו שבע שנים. לפני כמה שבועות הוא התוודה בפני שהתאהב באחרת וביקש להיפרד ממני. הוא מאפשר לי לגור בדירתו עוד חודש. האם מגיעים לי מזונות ממנו?

 

תשובה: ייתכן שיהיה על בן-זוגך לשעבר לשלם לך סכומים מסוימים, שאינם נקראים מזונות (הגדרה זו חלה על זכותה של אשה נשואה לקבל סכום חודשי מבעלה). מגמת הפסיקה בשנים האחרונות היא להכיר בזכותה של ידועה בציבור לקבלת פיצוי כספי הדומה למזונות לאחר שנות חיים ממושכות.

 

מבחינה משפטית מבססים בתי המשפט את עמדתם בין השאר על דיני החוזים: בין הצדדים נוצר חוזה לא כתוב, שלפיו התחייב הגבר לכלכל את האשה תקופה מסוימת לאחר שייפרדו. ביסוס משפטי נוסף נשען על חובת תום הלב: היא מחייבת את הידוע בציבור לתמוך כספית בידועתו לשעבר לתקופת הסתגלות של שנים אחדות. הדבר מתחייב משיקולי הגינות ותחושת צדק.

 

במקרה אחר כתב שופט בית-המשפט למשפחה ברמת-גן, יהושע גייפמן, שבמקרים מסוימים יש להעניק לידועה בציבור שסולקה מבית המגורים באופן פתאומי מזונות לתקופה סבירה "כדי שהאשה תוכל להשתלב במעגל העבודה ולפרנס את עצמה. המזונות הם מזונות שיקומיים ולא לכל החיים ומטרתם להביא את בן הזוג הנעזב למצב שיוכל תמוך בעצמו".

 

לידועה בציבור מגיעה מחצית מהצבירות של חברה לחיים

שאלה: אני עצמאי ומרוויח לא רע. בשנה האחרונה אני גר עם אשה כמו בני זוג. שנינו גרושים. האם ייתכן מצב שהאשה תדרוש ממני, אם ניפרד, חלק מחסכונותיי?

 

תשובה: יש בהחלט אפשרות כזאת. לא לגבי כספים ורכוש שלך שהיו קיימים לפני שהתחלתם לחיות יחד כידועים בציבור, אלא לגבי מחצית הצבירות הכספיות שלך מאז שהתחלתם לגור יחדיו. מבחינה משפטית רואים אתכם כזוג נשוי, שעליו חלה "הלכת השיתוף": מדובר בחזקה משפטית, הקובעת כי כל מה שאחד הצדדים מרוויח בעת החיים המשותפים נחשב בדרך כלל לרכוש משותף.

 

אם תרצה למנוע את החשש מתביעה עתידית של בת זוגך, עליך לערוך איתה הסכם ממון שיקבע כי לא תהיה לה זכות לתבוע דבר מצבירותיך.

 

  • ניתן לשלוח באימייל שאלות כלליות לעו"ד דון-יחייא. לצערנו, אין אפשרות להשיב אישית לכל הפניות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים חיי משפחה במשק-בית משותף
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים