שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

סערה בכוס מים

יומיים בלבד אחרי משבר המים המזוהמים שהביא ל"התפטרותם" של שני שרי ממשלה, פקד משבר פוליטי חדש את ירדן: "האחים המוסלמים" פרשו באמצע יום הבחירות לעיריות וטענו ל"זיופים ממוסדים" מצד הממשלה. כל זאת, כשברקע מטיח ראש הממשלה ביקורת על שריו המדליפים ומודה כי הוא מאזין לשיחות הטלפון שלהם

עמאן מציגה – הממשלה וה"אחים" מסוכסכים: בחירות, חשש לזיופים, האזנות סתר, בעיות מים ותנועת "האחים המוסלמים" – אלה הם מקצת מרכיבי המשבר הפוליטי המעסיק בימים אלה את המערכת הפוליטית בירדן. כל זאת, לקראת המערכה המשמעותית באמת – הבחירות הכלליות הצפויות להתקיים בעוד כארבעה חודשים בממלכה ממזרח.

 

ועל מה פרץ המשבר? נתחיל מסופו דווקא: ביום חמישי פירסם מזכ"ל האחים המוסלמים בירדן, זכי בני ארשיד, קריאה לעבדאללה מלך ירדן לבטל את הבחירות המוניציפליות שהתקיימו בממלכה ביום שלישי השבוע. הסיבה – טענות "האחים" לזיופים ממוסדים מצד ממשלת ירדן. בהצהרה שפירסם אמר בני ארשיד כי מדובר ב"שערוריה עממית גדולה שלא ניתן לכל כלי התקשורת להסתיר את כיעורה... הירדנים כולם היו עדים לאירועים המבישים אשר אירעו בבחירות".

 

באותה הנשימה הוא קרא למלך ירדן לבטל את תוצאות הבחירות ו"לבוא חשבון" עם מי שעומד מאחורי "הזיוף הפומבי והמאורגן של רצון הבוחרים". כוונתו היא לשמועות שהתרוצצו במהלך יום הבחירות ולפיהן למספר קלפיות הגיעו הסעות מסודרות של חיילים ואנשי כוחות הביטחון כדי להצביע. זאת, פרט לשמועות אחרות על מצביעים שנתנו את קולם מספר פעמים. כל אלה חברו ממילא לחשש המתמשך של "האחים" כי הממשלה הירדנית עושה הכל כדי להצר את צעדיהם. לפיכך הניחו ב"אחים", כי הם עלולים לנחול מפלה בבחירות המוניציפליות ובאמצע יום הבחירות הודיעו על פרישה מההליך.

 

ואם לא די בכך, יש לציין כי על פי החוק הקיים בירדן ניתן לפרוש עד יום לפני הבחירות ולא במהלכן. לפיכך הוטלה ירדן לתוך טלטלה חוקתית. זאת, כשלכל הבלאגן הזה מתווסף הנתון הבא: בשתי עיריות בכל זאת ניצחו מתמודדי ה"אחים" ואילו בארבע אחרות נבחרו נציגים מתוכם למועצות העירוניות. מה יקרה? האם "האחים" יתרצו? לפי שעה אין פתרון לכל השאלות הללו.

 

"בחירות? טבח דמוקרטי!"

בכל מקרה, מדובר בהחלטה חשובה בעיתוי הנוכחי. כשברקע צפויות להיערך בחירות כלליות לפרלמנט, כנראה בסוף נובמבר, נראה כי כל תזוזה של האחים או של הממשלה חשובים בעיתוי זה יותר מאי פעם. זאת הסיבה ש"האחים", שחששו ממפלה בבחירות, מיהרו להאשים את הממשלה בזיופים ממוסדים, בשליחת חיילים להצביע (למרות שהדבר מותר) ואף בבגידה, לא פחות. "האחים" אף לא הסתפקו בכך ופירסמו את נימוקיהם לפרישה מעוררת המחלוקת מהבחירות המוניציפליות. "יומיים לפני הבחירות קיבלנו מידע סודי המאשר את הוצאתן של פקודות צבאיות לכל הנמנים על כוחות הביטחון להשתתף בבחירות", הסבירו וטענו להטיית תוצאות הבחירות.

 

ואלה היו רק הביטויים העדינים יחסית של "האחים". באתר האינטרנט שלהם הם החריפו מאד את הקו נגד הממשלה והצליפו בה השבוע ללא רחם. "הממשלה הכריזה היום על תוצאות ה'בחירות' המוניציפילות (המרכאות במקור – ר.נ.). זאת, בשעה שחבר הלשכה הביצועית (של "האחים" – ר.נ.), אחמד א-זרקאן, כינה זאת כ'הצגה שקופה'". בתנועה אף כינו את הבחירות כ"טבח הדמוקרטיה", וכ"טבח הזיופים חסרי התקדים". ועוד: "רק בירדן: מועמדת שאיש לא בחר בה, ושאפילו היא לא בחרה בעצמה – ניצחה בבחירות" זעקה אחת מכותרות אתר האינטרנט שלהם.

 

ואולם למרות כל זאת, בממשלה ירדן, לפחות כלפי חוץ, התקשו להתרגש מההאשמות. "זוהי טקטיקה פוליטית", אמר דובר הממשלה, נאסר ג'ודה, וכיוון לכך ש"האחים" פרשו כדי להקדים תבוסה צורבת בבחירות. ראש הממשלה, ד"ר מערוף אל-בח'ית, כינה את פרישתם כ"בלתי חוקית". האם כל זאת מעיד על כוחם הגדל של "האחים" בירדן? מי שעוקבים אחרי ההתפתחויות מעידים בגילוי לב שפשוט אי אפשר לאמוד כרגע את כוחם, לטוב או לרע. "גם 'האחים' למדו לעשות ספינים.

 

אבל פרט לכך, גם האינדיקציה הראשונית של הבחירות הללו לגבי כוחם התבטלה. נראה כי מי שיבקש לאמוד זאת יצטרך להמתין לתוצאות הבחירות הכלליות", אמרו. אחת הביקורות שמטיחים גורמי ממשל ב"אחים" הם, שבשעה שהם שוטחים את טענותיהם על התפקוד הלקוי של הממשלה, הם נמנעים מלקחת חלק בנטל ולהצטרף אליה, ולכן זאת חכמה די קטנה רק לבקר מבלי לעשות דבר.

 

צמאים לתשתיות מים

כל זאת קרה בסך הכל יומיים אחרי טלטלה אחרת שהעסיקה את ירדן. ביום ראשון השבוע קיבל המלך הירדני את התפטרותם של שני שרי הממשלה – שר המים, מוחמד זאפר אל-עאלם ושר הבריאות, סעד אל-ח'ראבשה. השניים למעשה "התפוטרו" לאחר שערוריה אחרת שהעסיקה את ירדן בה הגיעו לבתי החולים כאלף מתושבי הכפר "מנשיה בני חסן" שמצפון-מזרח לבירה עמאן בחשד שהורעלו ממים מזוהמים.

 

אין להקל בכך ראש. שבט "בני חסן" ידוע כבשר מבשרו של השלטון הירדני ובניו מאיישים שורה של משרות ממשלתיות. לפיכך, בעקבות הזעם שנוצר, צריך היה לחולל מהלך שירגיע את הלך הרוחות. בירדן המתינו בסבלנות לשובו של המלך מסיור בארה"ב שם המתין לשוחח עם הנשיא בוש על ועידת השלום אותה הוא מתכנן. כששב המלך ולמד את החומר, כבר היה ברור הכיוון והשניים הגישו את התפטרותם.

 

משבר זיהום המים הזכיר לרבים משבר דומה שפקד את ירדן בשנת 1998, אשר הביא להתפטרותו של שר המים בשעתו, מונזר חדאדין והכניס את ממשלתו של עבד אל-סלאם אל-מג'אלי לטלטלה. הסיבה האמיתית לזיהום המים אינה ידועה, אולם כפי שקורה במצרים, עליה דיווחנו בשבוע שעבר, גם בירדן סובלים חלקים מתשתית המים מבעיות כרוניות. בכמה אזורים ניכרים פגיעות בצינורות המים מצד רועי צאן שרוצים להשקות את עדריהן ומצד "גנבי מים" מזדמנים שממלאים מיכלים ומיכליות ומוכרים את מרכולתן במקומות להם יש ביקוש. אחת ההערכות היא כי אפשר שהפגיעות הללו הביאו לכניסתם של זיהומים למים.

 

עם בואם של מאות רבות של חולים ונפגעים מהמים לבתי החולים מיהרו הירדנים לסגור את השיבר – דבר שיצר מצוקת מים והעלה מאד את הביקוש למים מינרלים. במקביל, התלוננו תושבי האזור כי בשל הטיפול האיטי והחום הכבד, הכל סובלים מצימאון. לפיכך, הם קראו לממשלה להזדרז ולהשיב את זרם המים וכן להגביר את הפיקוח עליו.


חיידקי שחיתות, חוסר פיקוח ואיפול תקשורתי ("אל-ר'ד" הירדני, 30.7.2007)

 

"היזהר, רה"מ מאזין!"

וכאילו לא די בכל אלה, שחרר השבוע מי ששימש כמטרה הראשית לביקורת מצד התושבים ומצד "האחים" – ראש הממשלה, ד"ר מערוף אל-בח'ית - הצהרה בעייתית. במהלך ישיבת ממשלה סוערת שהתקיימה ביום ראשון הודה אל-בח'ית כי הוא מאזין לשיחות של חברי הממשלה עם עיתונאים והאשים אותם בהדלפות. העיתון הירדני "אל-ערב אל-יום" דיווח ביום שני כי אל-בח'ית הטיח בחברי ממשלתו: "אני נשבע שאני מקשיב לשיחות הטלפון בין חלקכם לבין מקצת העיתונאים. כמה מכם מדברים על נושאים שנוגעים אך ורק לממשלה".

 

בישיבה, בה נשמעו טונים צורמים במיוחד, גינה אל-בח'ית קשות את ההדלפות והוסיף: "אתם הם היחידים שמדליפים את המידע שמסתובב בינינו לעיתונאים באמצעות הכנסים בהם אתם יושבים ומפיצים עליי ועל עמיתיכם שמועות לעיתונאים".

 

אל-בח'ית ביקש להגיב בכך על ההאשמות שהוטחו בו מצד כמה עיתונים בירדן – האשמות שהתחדדו עוד יותר בעקבות משבר זיהום המים. בינתיים נראה כי ממשלתו שורדת את המשברים. מה יהיה על מערך הכוחות בינם לבין "האחים המוסלמים"? בשביל לקבל את התשובה נצטרך להמתין עוד ארבעה חודשים לפחות.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האחים המוסלמים. "טבח בדמוקרטיה"
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
עבדאללה. יבטל את תוצאות הבחירות?
צילום: איי פי
צילום: גיל הדני, אולפיקס
אל-בח'ית. מאזין לשרים
צילום: גיל הדני, אולפיקס
מומלצים