דורנר: "הודנה" משפטית? כדאי שהציבור יתעורר
השופטת בדימוס מתייחסת לפשרה בין דורית בייניש לדניאל פרידמן כלא יותר מהסחת דעת מהבעיה שעדיין בוערת. בראיון ל-ynet היא מזהירה: "אנחנו באמצע הפיכה חוקתית, המערכת הפוליטית נכנסת לעניין החקיקה ואם הציבור לא יתעורר - לא יהיה בית משפט עצמאי"
הפסקת אש? הפשרה ביחסים? דליה דורנר לא קונה את זה. יממה לאחר פרסום הסכם הפשרה בין נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש לבין שר המשפטים, דניאל פרידמן, מבקשת השופטת בדימוס ונשיאת מועצת העיתונות שלא להיתפס לאשליות. "הודעת הנשיאים משקפת רק את המצב המשפטי ואינה מתייחסת למחלוקת וממילא אין לראות בה הסכם", אומרת דורנר בראיון ל-ynet. "לא צריך לתת לו משקל של ממש, זו הסחת דעת והציבור צריך להתייחס בעיקר למה שקורה בשטח".
דורנר אינה סבורה שיוזמת נשיאי בית המשפט העליון לשעבר מאיר שמגר ואהרן ברק, היא זו שתביא לסיום המשבר בין הצדדים: "זה לא שהם דיברו עם השר ואחר כך הוא יצא ואמר 'אני אמשיך במסורת החוקתית, אני אמנה ועדה בראשות שופט בדימוס שתבחן את הנושא (מינוי השופטים). כתוב בהסכם שנשיאת בית המשפט העליון היא ראש המערכת המשפטית אבל התפיסה של השר להגדרה הזו היא שונה. פרידמן סבור שתפקיד נשיא בית משפט העליון כראש המערכת השיפוטית הוא טקסי ולמיטב הבנתי זה תפקיד מהותי".
"בעיני, העמדת המחלוקת כעניין אישי בין שני אנשים אינה מבטאת את הבעיה העיקרית. הצד האישי הוא חסר ערך", מוסיפה דורנר. "אין ספק שלשר יש השקפת עולם אותה הוא רוצה להגשים ואני רוהא אותה כמסוכנת.
"יש פה השתלטות של הממשלה על הרשות השופטת. מכיוון שלא שמים על השולחן בצורה מסודרת את הדברים, אני יכולה רק לעורר את הציבור, ואם הוא לא ייצא ולא יתעורר - לא יהיה בית משפט עצמאי. כאשר תכניס את המערכת הפוליטית פנימה ויווצר מצב בו יש תלות של השופטים בפוליטיקאים, אנשים יתנהגו בהתאם".
דורנר, כפי שניתן להבין, רואה בעימות המתמשך בין פרידמן לבייניש סימפטום לתופעה מדאיגה יותר - התגברות השפעתה של הממשלה על מערכת המשפט. "שופטים הם לא יותר טובים ולא יותר רעים מפוליטקאים. אבל יש את התפקיד שלהם, החוק מכניס אותם למין בועה כזו שמפרידה אותם והם עושים את עבודתם באופן בלתי תלוי. אבל אם אתה מכניס את הממשלה פנימה אז הכל מופר".
אם המתח הנוכחי בין מערכת המשפט לממשלה יימשך, סבורה ומזהירה דורנר, עשוי גם האזרח הקטן לסבול. "אנחנו באמצע הפיכה חוקתית, וזה יכול להוביל למצב בו לא יהיה לאן לפנות, כי בית משפט 'מטעם' זה כמו רבנות מטעם. אגב, גם ראש הממשלה הוא אזרח ויש לו זכויות, ויכול להיווצר מצב שגם הוא לא יוכל לפנות לבג"ץ אם ייפגע למשל מוועדת וינוגרד. חשוב שהציבור יידע - ברגע שהממשלה תכנס לעניין החקיקה, שום חילופי שלטון לא ישנו את זה.
"בסופו של יום לא יהיה בית משפט שיוכלו לפנות אליו. מי שצריך לצאת מהמערכת הזו לחלוטין היא הממשלה. בכל העולם מתפעלים משיטת המשפט שלנו. הזמינו אותי לשבדיה, נפגשתי עם שופטי העליון שלהם, שרת החוץ שלהם - הם היו מלאי התפעלות. ממש השווצתי במערכת שלנו ולא חלמתי שלכך נגיע".
"רשות שופטת עצמאית היא חיונית", מסכמת דורנר. "היום אני כבר לא יכולה לסמוך על הנוהג החוקתי, כי הגיע שר והממשלה מגבה אותו. אין ברירה אלא להגיע לחוק שיבטיח את אי תלות הרשות השופטת בממשלה".