המלצה: להקים רשות-על לגיור
איך מגיירים את 300 אלף הלא יהודים שהגיעו לישראל? במשרד הקליטה ניתחו את הקשיים הרבים בתהליך והגישו המלצות לרה-ארגון לראש הממשלה. בתוכנית: הקמת רשות אחת לגיור
רשות גיור חדשה תגייר אלפי עולים בשנה, כך ממליץ דו"ח משרד הקליטה שמוגש היום (ב') לראש הממשלה.
על פי משרד הקליטה, היום חיים בישראל כ-300 אלף עולים שהגיעו ארצה מכוח חוק השבות אך אינם מוגדרים כיהודים על פי ההלכה. בכל שנה כ-6,000 מהם עוברים תהליך גיור אך רק שליש מהם מצליחים לעבור את המבחנים הסופיים. על פי סקר שביצע משרד הקליטה בקרב עולים שאינם יהודים, רובם המכריע העיד כי גיור פשוט וקל ופתיחות וקבלה כלפי המבקשים להתגייר היו יכולים לעודד גיור בהיקף מוגבר.
ועדה בין משרדית, שמינה ראש הממשלה לפני חצי שנה ברשותו של מנכ"ל משרד הקליטה ארז חלפון, מציגה בין מסקנותיה את הקשיים איתם מתמודדים העולים שמבקשים לעבור את תהליך הגיור. בין היתר מציינים חברי הוועדה, כי ישנה תופעה של ביזור הפעילות: כיום, גופים רבים עוסקים בתחום הגיור ואין מדיניות ניהול אחידה. לא קיימת מערכת נתונים אחידה ומסודרת כך שישנם פונים אשר אינם מטופלים כראוי.
בנוסף, קיימת נשירה גדולה (בין 30%-50%) במהלך תהליך הלימוד לקראת גיור ולומדים רבים לא מגיעים לפתחו של בית הדין. תהליך קבלת התעודה ארוך ומסורבל- הלומדים המסיימים נדרשים להמתין תקופה ארוכה לקבלת תעודת ההמרה (למעלה משלושה חודשים) דבר אשר פוגע קשות במתגייר, במשפחתו ומעודד אחרים לא לעבור את התהליך.
בתי הדין המיוחדים לגיור מקשים על המתגיירים ולא מקיימים את מדיניות ראש מערך הגיור - כיום קיים נתק בין מערך הגיור לבין הנהלת בתי הדין המיוחדים לגיור. עניין זה פוגע קשות במבקשים להתגייר ובתדמית הגיור בעיניהם. גם שליח בית הדין, המשמש דמות מרכזית בחיי המתגייר, מהווה לדעת הועדה חסם משמעותי. לרוב, הוא מערים קשיים במקום לקרב את הפונים.
הפתרונות
הדו"ח, שחובר במשרד הקליטה, מציג מספר פתרונות האמורים להקל על העולים לעבור את תהליך הגיור.
על פי ההמלצות, 10 דיינים חדשים יצטרפו להרכבים המגיירים, יופעלו בתי דין מתנדבים לגיור ברחבי הארץ
כדי להקל על המתגיירים, לרשות יהיו כפופים כל מוסדות הגיור, כולל בתי הדין המיוחדים לגיור. בנוסף, יקוצר משמעותית תהליך הגיור ויוסרו חסמים ביורוקרטיים, תוקם ועדת דיינים מיוחדת ע"י הרב עמאר לפתרון סוגיות הלכתיות המקשות על המתגיירים ותוקם ועדת שרים לענייני גיור בראשות רוה"מ לקדם את נושא הגיור בישראל.
שר הקליטה,יעקב אדרי, אמר כי "גיור הלא יהודים הוא משימה לאומית ואסטרטגית בעלת חשיבות מכרעת לעתידה של מדינת ישראל. אנו חייבים לאפשר לאזרחים המעוניינים להתגייר, להשתלב בצורה שלמה ומלאה בעם ובחברה הישראלית".