שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

מצרים: האחים המוסלמים רוצים לחזור לכלא

מאות אנשי "האחים המוסלמים" במצרים ששוחררו מהכלא פנו למנגנוני הביטחון כשבפיהם בקשה מוזרה: החזירו אותנו למאסר. הסיבה קשה במיוחד - הפעילים לא מצליחים למצוא עבודה למרות שצברו תארים אקדמיים. בתנועה מסבירים: "גם כדי להיות שרת צריך לשלם שוחד. לפחות בכלא יש שלוש ארוחות ביום"

רצים לכלא: זה אולי יישמע לכם מוזר, אבל מתברר שיש מי שמעדיף להיות בכלא המצרי מאשר להיות חופשי. ולא סתם אנשים, אלא פעילי "האחים המוסלמים", בכבודם ובעצמם, שסבלו לא מעט ממעצרים המוניים וידו הקשה של המשטר המצרי. מתברר כי אותם משוחררים, שלא מצליחים לכלכל את עצמם מחוץ לסורגים, מבקשים מהשלטונות המצרים לחזור לכלא, מפני ששם יהיה להם מה לאכול.

  

על הגילוי הזה חתום בכיר בתנועת "האחים המוסלמים" במצרים, חבר ה"שורא" (המועצה המייעצת) ד"ר נאג'ח איברהים. בראיון שהעניק השבוע לרשת "אל-ערביה", סיפר איברהים כי כמה משוחררים מתנועתו, שישבו תקופות ממושכות בכלא המצרי, ביקשו מהשלטונות לחזור לבתי הכלא בשל חוסר יכולתם לכלכל את משפחתם לאחר שלא הצליחו למצוא עבודה.

 

"זהו אות סמלי לכוחה של הבירוקרטיה של כמה פקידים שמונעים מהם לקבל רישיונות לפתיחת עסקים זעירים, אלא אם יתנו שוחד", הוא מסביר.

  

נראה כי אין מדובר במקרים בודדים. המומחה לתנועות אסלאם רדיקליות במכון "אל-אהראם" למחקרים אסטרטגיים, ד"ר דיא רשואן, גילה השבוע במאמר שפירסם ביומון המצרי "אל-מסרי אל-יום", כי כמה מאות עצירים משוחררים מה"אחים" כבר ביקשו ממנגנוני הביטחון המצרים לשוב מחדש לבתי הכלא כדי שלפחות יוכלו ליהנות משלוש ארוחות ביום.

  

רוצה להיות שרת? שלם שוחד!

לכאורה, ניתן לחשוב שהחיים בכלא המצרי הם בלתי נסבלים. תאוריהם של מי ששהו שם עורר צמרמורת באוזני שומעיהם. והנה, לא מעט מבקשים לחזור בשל קשיי הסתגלות בחברה האזרחית המצרית. "רבים מהם יצאו מבתי הכלא בשנות ה-40 או ה-50 לחייהם, כשברשותם השכלה אקדמית שרכשו בכלא. אולם בחוץ הם גילו שהחיים קשים מאד, שאין להם הזדמנויות תעסוקתיות, שבמגזר הפרטי אין מי שיקלוט אותם", הוסיף איברהים. 

 

לדבריו, ישנן עבודות שלא ניתן להתקבל אליהן אם לא נותנים שוחד. "המצב עד כדי כך בעייתי, שכדי להתקבל להיות שרת במסגד צריך לשלם עשרת אלפים לירות", הוסיף ד"ר איבראהים, שבעצמו למד רפואה בין כותלי הכלא. "לא מאפשרים להם לשאת דרשות במסגדים, וזה נכון גם לגבי אנשי התנועה שצברו ארבעה תארים אקדמיים בכלא".

 

שוק העבודה במצרים, כך עולה, בוער וקשה לתחרות, במיוחד עבור מי שכבר מלאו לו 40 שנה. "הם לא מצליחים למצוא עבודה, וגם עבודות שיכולות לקלוט אותם - נמכרות. מקצתם נאבקים כדי למצוא עבודה כלשהי, כמוני למשל. למזלי למדתי רפואה וזה איפשר לי לפתוח, בשנות ה-50 לחיי, מרפאה. עם זאת, ישנם רופאים אחרים שיצאו מבתי הכלא ושסובלים מאבטלה", ציין.

  

לא חסרות דוגמאות לחוסר השתלבותם של פעילים משכילים. לדברי איברהים, איש התנועה השייח' עאסם עבד אל-מלכ הגיע בעמל רב לעמדת מרצה בכיר ב"אחים המוסלמים". אל-מלכ השיג תואר ראשון בהנדסת מכונות, בשפה הערבית ובלימודי קוראן, אולם הוא אינו מצליח למצוא עבודה. בדוחק הוא עבד תקופת מה בדוכן הקבב של אחיו שנסע לחו"ל, כדי שיצליח להתקיים, לפחות בינתיים.

 

קצבאות? עבודה בחו"ל? תשכחו מזה

אז מה עושים? חלק מהבעיה נובע מכך שאפילו קצבאות אינן עומדות לזכותם של פעילי "האחים" המשוחררים. "אפילו אפשרות הקצבאות סגורה בפניהם, ורק מעטים זכו לקבל סכומים קטנים. נעשו ניסיונות לפתור את הבעיה, בכמה מחוזות אף הוקמו עמותות שהעניקו סיוע סוציאלי, אולם זה אינו נחשב פתרון מלא" הוא הוסיף.

  

לכך ניתן להוסיף גם טרדות אחרות. אם אחד מה"אחים" מעוניין לנסוע לחו"ל, למשל, הוא אינו יכול לעשות זאת אלמלא יש בידו חוזה עבודה. כאמור, מדובר בדבר כלל לא פשוט במצרים. לפיכך, גם עבודה בחו"ל היא לא אפשרות ריאלית.

 

ואם כל זה נשמע מסובך, תארו לכם מה קורה במשפחה, שבה כמה מבניה משתייכים ל"אחים המוסלמים" ואף ישבו בכלא. "הבעיה חמור עוד יותר כאשר למשפחה אחת יש ארבעה אחים שהיו עצורים ואינם יכולים למצוא עבודה. פעילי 'האחים' אינם דורשים הרבה, אלא רוצים להבטיח קיום מינימלי להם ולמשפחותיהם".

 

לפיכך, אין להתפלא על רצונם של פעילים רבים לחזור לבתי הכלא. במצרים מציינים כי ישנן סיבות נוספות למגמה התמוהה. "אחרי שנת 2001 הפכו בתי הכלא המצרים לטובים ביותר במדינות ערב כולן. הם אומרים שטוב להם שם, שהם אוכלים שלוש ארוחות ושאין אפליות בין עשירים לעניים. אם מישהו ממשפחה עשירה מקבל ארוחה ממשפחתו, כולם אוכלים זאת יחד".

 

למרבה ההפתעה, עיקר העזרה ל"אחים" מגיע דווקא מתוך מנגנוני הביטחון המצרים, אך ללא הועיל. בינתיים, העתיד נראה עגום עבור הפעילים. ד"ר רשואן מעריך כי מאז 1998 שוחררו כ-14 אלף חברי התנועה מהכלא, בזמן שהערכות אחרות מדברות על מספר כפול מזה. כך או אחרת, סבור רשואן כי הסכנה היא שרבים יפנו למעשים אלימים או פליליים מתוך המצוקה שבה הם שרויים.

 

"לתת ל'אחים המוסלמים' חירות פוליטית"

בינתיים, ברמה הפוליטית רשמה תנועת "האחים המוסלמים" הישג מרשים בעקבות הצהרה של בכיר במפלגה הלאומית הדמוקרטית - מפלגת השלטון במצרים. יו"ר ועדת יחסי החוץ בפרלמנט, מוסטפא אל-פקי, הביע השבוע תמיכה פומבית במתן חירות פוליטית מלאה ל"אחים". זאת, למרות שחוק במדינה אוסר עליהם להתאגד ולהתמודד בבחירות לפרלמנט.

 

"איש אינו מכחיש ש'האחים' היא תנועה פוליטית. אני לא מסכים עם מי שאומר שה'אחים' היא תנועה אסורה, למרות שאני חולק על הדעות הפוליטיות שלהם. אולם אני תומך במאת האחוזים בדרישתם לקבל חירות פוליטית מלאה ואת הבמה להביע את דעותיהם", אמר אל-פקי.

 

אל-פקי נועד משלחת מהקונגרס האמריקני שביקרה במצרים, ואמר: "אנו מקדמים בברכה את שיתופם של 'האחים' במשחק הפוליטי על בסיס החוקה והחוק ולא על בסיס דתי". אולם, מי שחושב שהגיעו ימות המשיח במצרים, ככל הנראה טועה. לא חלפה יממה מהצהרה זו, ושני חברי פרלמנט מצריים מטעם "האחים" נעצרו על-ידי המשטרה.

 

גורמים בתנועה סיפרו כי השניים נעצרו בביתם שבמחוז "מנופיה" בצפון קהיר. השניים, עלי רג'ב אבו זייד וסברי עאמר, נעצרו כבר בחודש אפריל בעת שהשתתפו בכינוס של התנועה, הנחשבת ל"אסורה" במצרים. הם שוחררו, חסינותם הוסרה, ועתה הם נעצרו שוב לצורך חקירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה אסורה של האחים המוסלמים (ארכיון)
צילום: רויטרס
צילום: שלום בר-טל
מרצה נאלץ לעבוד בדוכן קבב (אילוסטרציה)
צילום: שלום בר-טל
מומלצים