מחקר ישראלי: הסלולרי עלול לעורר תאים סרטניים
חוקרים ממכון ויצמן מצאו כי קרינה הזהה לזו שנפלטת מטלפונים סלולריים גורמת לתאי מוח להתחלק, מאפיין של מחלת הסרטן. החשש: די ב-5 דקות שיחה כדי לעורר חלוקה פראית של תאים סרטניים
חברות הסלולר קידמו מחקרים שטענו בשנים האחרונות כי השימוש בסלולרי בטוח, אולם מחקר ישראלי חדש מטיל צל חדש על הקרינה הזו: חוקרים ממכון ויצמן מצאו כי קרינה הדומה לזו הנפלטת מהסלולרי מעוררת תאי מוח במעבדה להתחלק. לדעת החוקרים, העובדה הזו מעוררת שוב את החשש כי הסלולרי מסרטן.
מחלות סרטן מתאפיינות בחלוקת תאים פראית שיוצאת מכלל בקרה. החומר אותו מצאו החוקרים, המעורב בתהליך חלוקת התאים, עלול להצביע על פוטנציאל להפיכת תאים סרטניים בהשפעת הקרינה הסלולרית.
יותר ממיליארד איש ברחבי העולם משתמשים בטלפונים הניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים. מחקר שנערך בשנת 1990 על ידי חוקרים בריטיים קבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים. אלא שבשנים
ומנגד
מחקר רחב היקף קובע: הסלולרים אינם גורמים סרטן
איתי גל
על אף חששות שהובעו בשנים האחרונות, קובע המחקר הגדול ביותר שנערך עד כה, ושכלל אלפי אנשים מחמש ארצות באירופה: השימוש בסלולריים אינו מסוכן לאדם. עם זאת, המומחים עדיין ממליצים להגביל את השימוש ככל האפשר, כמקדם בטיחות
מחקר שפורסם בחודש אוגוסט השנה על ידי המכון לחקר הסרטן בלונדון בו השתתפו יותר מ-4,000 נבדקים מחמש ארצות באירופה, מצא כי השימוש בטלפון נייד בטוח לפחות במהלך 10 שנות השימוש הראשונות בו, והוא אינו מעלה את הסיכון לגידול מוחי מסוג "נוירומה אקוסטית".
מחקר אחר שפורסם אשתקד בו עקבו חוקרים בדנמרק אחר יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, גילה כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים. לדברי החוקרים, התוצאות הבהירו כי אין חשש משימוש בסלולרי ללא דיבורית בשימוש קצר או ארוך טווח.
הפעם חשפו חוקרים הישראלים תאי אדם ותאי חולדה במעבדה לקרינה נמוכה של 875 מגהרץ. המדובר בתדר הדומה לזה המשמש בטלפונים סלולרים רבים. הקרינה הזו החלה לתת את אותותיה, ולגרום לתשדורת בין התאים. בתוך חמש דקות, מצאו החוקרים כי התאים החלו ליצור את החומר ERK, חומר טבעי המעורר צמיחה וחלוקת תאים.
פרופ' רוני סגר, חוקר סרטן ממכון ויצמן שעמד בראש צוות החוקרים, אמר כי רמות הקרינה בה עשו שימוש היו עשירית מזו הנפלטת ממרבית הטלפונים הסלולרים.
במאמרם בגליון החדש של כתב העת Biomechanical אמרו החוקרים כי התגובה הזו שהופעלה בתאים לא נגרמה בגלל פליטת חום ממכשיר ההקרנה, וכי המדובר בדרך חדשה בה טלפונים סלולריים עשויים לפגוע בבריאות. עם זאת אף אחד מהתאים שהחלו להתחלק כתוצאה מהקרינה לא הפך לסרטני, אולם זאת במהלך תקופת המחקר בלבד.
סלולרי. מסרטן או לא?
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים