הולכים לבג"ץ: "הרבנות תמוטט את החקלאות"
למרות תמיכתה המסורתית ב"היתר המכירה" קובעת הרבנות כי כל רב יוכל לקבוע את מדיניותו בעניין. רב העיר הרצליה כבר ניצל זאת כדי לדרוש כשרות מהודרת בכל המסעדות שבאחריותו, 10 רבנים נוספים כבר "בונים" על התקדים. החשש: קריסת החקלאים והמסעדנים ותשלום כפול של הצרכנים על ירקות מיובאים. האם בג"ץ יתערב?
דקה לשמיטה: התנגדות החרדים להיתר המכירה אינה דבר חדש, אך האם מתגלים סדקים ראשונים דווקא בעמדה המסורתית של הרבנות הראשית לישראל והרב קוק בעניין? אחרי שהחליטו ברבנות לעשות שימוש בהיתר גם בעידן הרב יונה מצגר, נאמנו של הרב אלישיב, קבעה באחרונה מועצת הרבנות הראשית כי תתיר לכל אחד מהרבנים המקומיים לקבוע את מדיניותו בסוגייה.
רב העיר הרצליה, הרב יצחק יעקובוביץ', כבר ניצל את זכותו, וכעת הוא דורש ממנהלי בתי המלון והמסעדות שבאחריותו להשתמש בפירות וירקות מיובאים כתנאי לקבלת תעודת כשרות, כפי שפירסם לראשונה העיתונאי אוהד לוביאנקר ב"קול הרצליה". חוקיות המהלך, שמכפיל את הוצאות בעלי העסקים ומאיים למוטט את החקלאים בארץ, תידון בימים הקרובים בבג"ץ.
"שנת שחיטה"
איל ישראלי, מנכ"ל חברת "אסיף" לשיווק פירות וירקות, שהגיש את הבג"ץ, טוען כי מדובר בהחלטה שרירותית שלמעשה כופה על הצרכנים והמסעדנים כשרות מהודרת שאינם חפצים בה, ובעלות גבוהה. לדבריו, עלות התוצרת המיובאת יקרה לעיתים פי שניים מהמקומית, מה שעלול להביא לקריסה של עסקים רבים.
"ההחלטה הופכת את שנת השמיטה לשנת השחיטה", אמר ישראלי ל-ynet והוסיף: "מאז קום המדינה היה נהוג לתת לבתי האוכל את זכות הבחירה בשנת השמיטה בין כשרות רגילה לכשרות מהודרת, והיום אונסים רבני ערים את כל האוכלוסייה בעירם לצרוך ולשלם עבור תוצרת חקלאית מיובאת".
בעקבות החלטת הרב יעקובוביץ' עתר מנכ"ל "אסיף" לבג"ץ נגד הרב עצמו וכן נגד הרבנות הראשית שלא כופה עליו את היתר המכירה. ישראלי סיפר כי הוא חש כמי שמייצג בעתירה זו את חקלאי ישראל והמסעדנים כולם, שהם מהנפגעים העיקריים של המהלך. עוד הוא הוסיף כי נודע לו על רבני ערים נוספות המעונינים ללכת בדרכו של הרב יעקובוביץ', והם ממתינים שבג"ץ יאשר את התקדים. בין הערים הזכיר ישראלי את ירושלים, נתניה, רעננה, ראשון לציון, רחובות, פתח תקווה, עפולה, אשדוד ובת ים.
אורן אלפי, בעל מסעדת "סלסלט" בהרצליה-פיתוח, סיפר ל-ynet כי משגיח הכשרות מטעם הרבנות דרש ממנו לרכוש את הסחורה מארבעה ספקים מסויימים כתנאי למתן תעודת הכשרות לשנת השמיטה. לדבריו, אמר לו הספק הקבוע כי המשמעות היא הכפלת מחירי הפירות והירקות מ-17,000 שקל בחודש לכ-35אלף שקל - "לא תהיה לי ברירה, אלא לבטל לגמרי את הכשרות ומי שיסבול אלה הלקוחות. לא יעלה על הדעת שעגבניה שיוצאת מהנגב מגיעה לבני-ברק והיא כשרה, ממשיכה להרצליה הופכת לטריפה ובחיפה היא נעשית שוב כשרה. הכל נובע מדילים וממסחרה בין הרבנות לספקים. בני-ברק לא פחות דתית מהרצליה".
"היתר המכירה – הוראת שעה בלבד"
בתשובתו לעתירה טוען הרב יעקובוביץ' באמצעות בא כוחו, עו"ד יעקב וינרוט, כי רוב הפוסקים שללו את היתר המכירה, וגם הרבנים שהנהיגו אותו הדגישו כי מדובר בהוראת שעה בלבד. לדבריו, זהו גם המצב המתואר בחוזר שהפיצה הרבנות הראשית לרבנים, למרות שהיא עצמה תומכת בהיתר. בנוסף מדגיש וינרוט כי מדובר בסוגיה הלכתית טהורה, ובסמכותו של ה"מרא דאתרא" להכריע ולקבוע מדיניות משלו בעניין. פרקליטו של הרב קרא לשופטים שלא לשלול ממרשו את שיקול הדעת שהעניקה לו הרבנות הראשית.פרקליטות המדינה המייצגת את הרבנות הראשית בעתירה ביקשה משופטי בג"ץ הארכה של יום אחד, והיא צפויה למסור היום את תשובתה לדברים.
גורם ברבנות אמר ל-ynet כי אכן מדובר ב"תקדים בעייתי" שעלול להפוך את מדיניות הרבנות הראשית ללא רלוונטית. עם זאת סבור הגורם כי מדובר במהלך חוקי ומזכיר: "לפני מספר חודשים התירה מועצת הרבנות הראשית לרבנים מקומיים להחמיר כהבנתם בכשרות מוצרי הבשר. במקרה ההוא, שדומה מאוד למקרה שלנו, בג"ץ אישר את ההחלטה וסירב להתערב".
הרב גלעד קריב מהתנועה הרפורמית מסר בתגובה כי "התנהלותן של הרבנויות המקומיות בעניין השמיטה היא עדות נוספת להתחרדות הממסד הרבני ולהתנתקות החד צדדית שלו מצרכיה ואתגריה של החברה הישראלית ובמיוחד ממצוקתן של המשפחות הנזקקות אשר תידרשנה לשלם מחירים גבוהים בהרבה בעבור רכישת הירקות והפירות".