זליכה: אולמרט משקר - וברור לאן הירשזון הולך
בדיון בפרשת החשב הכללי בוועדה לביקורת המדינה, גולל זליכה את פרשת המכרז בבנק לאומי: "הזהירו אותי שאהרוס את משרת החשב הכללי - והנבואה הזאת התגשמה". לטענתו, הניסיונות להדיחו החלו רק אז: "מפברואר 2006 ועד עצם היום הזה לא חדל ראש הממשלה - במישרין או באמצעות הירשזון, שכולנו יודעים איפה הוא ולאן הוא הולך - ממאמציו לפטרני". בצעד חסר תקדים, הגיעה כל צמרת האוצר לדיון - כדי להתייצב נגד זליכה
אחרי שהונחה על שולחנו של מבקר המדינה, הגיעה ההתגוששות בצמרת האוצר גם לכנסת. החשב הכללי ירון זליכה, השר רוני בר-און וגם המבקר, מיכה לינדנשטראוס, התייצבו בצהריים (יום ג') שלושתם בוועדה לביקורת המדינה, לדיון בנושאים כמו יחסי עבודה, מרות - וגם שחיתות.
זליכה - מי ש"פוצץ" את פרשת המכרז בבנק לאומי ומשמש עד מרכזי נגד ראש הממשלה בפרשה - סיפר כיצד ביקש לעצור את "המהלכים הקלוקלים" בזמן אמת. לדבריו, הבהירו לו בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים: "אם תמשיך להתקומם, אתה תישאר לבד ותהרוס את משרת החשב הכללי". כעת, אומר זליכה, "הנבואה הזאת התגשמה".
החשב עורר סערה כשקבע כי אולמרט, בכך שהוא טוען כי כבר ניסה לפטרו, "משקר קבל עם ועולם". הוא הוסיף, ברומזו לתיקים נוספים שמתנהלים נגד צמרת המדינה: "מאז פברואר 2006 ועד עצם היום הזה לא חדל ראש הממשלה - במישרין או באמצעות אנשי אמונו, אחד מהם אברהם הירשזון, שכולנו יודעים איפה הוא ולאן הוא הולך - ממאמציו לפטרני". ח"כ עתניאל שנלר התפרץ כלפיו: "לא ייתכן שפקיד מדינה ידבר כך בכנסת".
"חייבים להפסיק את העיסוק בנושא זליכה - זה מזיק לתפקוד המשרד", ביקש מנכ"ל האוצר, יורם אריאב. השר, רוני בר-און, הכחיש בתוקף את הטענות לפיהן ראש הממשלה עצמו היה מעורב בהליכים לסיום כהונתו של ירון זליכה: "אין שחר לדברים".
"עשינו כמיטב יכולתנו"
החשב הכללי אמר לנוכחים בדיון כי עוד בנובמבר 2005 התעוררו בו חשדות שמתנהלים במכרז דברים חמורים. "אני וחבריי ניסינו להתלונן בזמן אמיתי והדבר לא עלה בידינו, אבל עשינו כמיטב יכולתנו לעצור את ההתרחשות". זליכה אמר כי מה שהטריד אותו הוא שבהיסטוריה יירשם שתחת אחריותו "נתפר" המכרז של בנק לאומי.
זליכה סיפר כי חרף אזהרות עוזריו על "הרס תפקיד החשב", באותה שעה הוא חש שהתערבותם מאחורי הקלעים הצילה את המכרז. הדילמה שעמדה בפניו היתה האם להסתפק בתוצאה, או לשתף את היועץ המשפטי לממשלה ואת מבקר המדינה במה שהתרחש מאחורי הקלעים. על מזוז הוא לא סמך, כדבריו, והופעת מבקר המדינה לינדנשטראוס שחרט על דגלו את המלחמה בשחיתות השלטונית עוררה בו אמון, והוא הלך אליו ומסר את הידוע לו בראשית 2006. צעד זה פתח את החקירה נגד אולמרט, אבל פתח גם את מסעו של אולמרט נגדו במטרה לפטרו.
לדברי זליכה, אי-הארכת החוזה שלו היא הניסיון הרביעי להעביר אותו מתפקידו. ניסיונות קודמים נעשו על ידי אולמרט ושר האוצר הירשזון "מדי יום ביומו", כדבריו. זליכה חזר ואמר כי מצב הדברים הוא שכהונת החשב הכללי איננה קצובה בהחלטת ממשלה ובחוזה העבודה שלו. "כאן מנסים לקצב רק אותי", הוסיף.
החשב הכללי סיים את דבריו באומרו שאין בכוונתו להמשיך לכהן זמן רב מדי, אלא רק תקופה מסוימת כדי להשלים את הרפורמה שהתחיל בה במסגרת מאבקו בשחיתות השלטונית. הוא לא השיב לשאלת יו"ר הוועדה, ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל), אם החליט לבחור במאבק משפטי, או לבקש רק את הגנת מבקר המדינה כחושף שחיתויות. אורלב רמז כי יש מקום להתערבות הוועדה רק אם יבחר בדרך השנייה.
חברי הוועדה שהשתתפו בדיון היו חלוקים בדעתם; מחציתם דרשו את הגנת המבקר, ואחרים התנגדו לעצם הדיון. ח"כ שנלר אף טען ששר האוצר היה צריך לפטר מזמן את החשב הכללי נוכח הדברים הקשים שהוא מטיח בראש הממשלה.
"המצב הזה חייב להיפסק"
ישיבת הוועדה התאפיינה בהופעה חסרת תקדים של כל הצמרת המקצועית במשרד האוצר, בראשות המנכ"ל אריאב. זו הייתה הפגנה חסרת תקדים שנועדה, לדברי המשתתפים, להביע שאט נפש מהתנהלות החשב הכללי כמי שניתק את עצמו מהמערכת, לא פעל בשיתוף פעולה ועשה הכול כדי לשבש את עבודת האוצר בכל דרך, בכך שהוא מאשים את כל ראשי האגפים כמושחתים, ופוגע ביכולתם לעבוד ולתפקד באופן סדיר.
הופעת צמרת המשרד נועדה לומר שהם לא נבחרי ציבור, אלא משרתי ציבור שמבקשים למלא את תפקידם באופן מיטבי. אריאב הביע זאת בפומבי באמרו כי "בנוכחותם יש אמירה שהמצב הזה חייב להיפסק - כי אין לנו משרד אוצר אחר. כולנו חיים בעולם של קדנציות, שלוש-ארבע שנים הן פרק זמן סביר לכהונה, ואף אחד לא נאחז בקרנות המזבח".
אריאב ציין כי בכניסתו לתפקיד המנכ"ל בינואר השנה ניסו לספר לו על האווירה העכורה, אבל הוא לא רצה לשמוע אלא רק לנסות לקיים עבודת צוות, והשקיע בכך עבודה רבה. ואמנם, הייתה התקדמות מסוימת - אבל מאוחר יותר התברר שהוא איננו יכול לנהל מערכת שמתפקדת בהרמוניה, ומה שקרה לא אפשר לקיים עבודת צוות כלל.
מנכ"ל משרד האוצר סיים את דבריו באומרו כי המסר שצריך לצאת מהוועדה הוא מעצם הופעת הצמרת המקצועית של המשרד הוא "שהמערכת חוזרת לשפיות ועולה מחדש על הפסים כדי לעבוד בצורה הרמונית - לא תחת זרקורים, אלא כיחידה מתואמת, ולא כפי שהאוצר נראה היום".
"הפרקליטות - הבאה בתור"
עוד לפני הדיון בוועדה, עלתה פרשת זליכה בכנס פגרה מיוחד של מליאת הכנסת. שר האוצר ציין כי ב-18 השנים האחרונות, למעט במקרה אישי אחד, לא הוארכה כהונתו של החשב הכללי מעבר לזמן הקצוב לו בחוזה. בר-און הזכיר כי הדרגים הגבוהים ביותר במשרד המשפטים קבעו כי הפסקת החוזה היא בתחום סמכותו - וציטט גם את חוות דעתה של היועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד נורית אלשטיין, לפיה אין מקום לצו הגנה מטעם המבקר, שימנע את הליכתו של זליכה. לחיזוק דבריו, חשף השר מסמך בחתימתו של זליכה, בו הוא קורא לקיים רוטציה של בעלי התפקידים הבכירים.
בר-און, אורלב ולידנדשטראוס (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ זהבה גלאון (מרצ) קראה להגן על החשב והזהירה: "מי שמאפשר לפגוע בכל אותם מנגנונים אפקטיביים, כמו מוסד החשב הכללי, ימצא עצמו אחר-כך צריך להגן על מוסד הפרקליטות, שיהיה דבר הבא בתור". ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה) לא התרשמה מחוות הדעת של אלשטיין, והטיחה בבר-און: "אם תסכים לקבל את חוות דעתה המנומקת בעניין חוק ההסדרים, אני אשקול לדון איתך בחוות הדעת הנוכחית שלה על החשב הכללי". השר לא נשאר חייב: "זה טריק יפה. שום דבר מחוק ההסדרים לא יעבור את דלתה של כנסת ישראל, אם היועץ המשפטי לממשלה לא יאשר זאת".
יחימוביץ' הזכירה כי החשב הכללי הנוכחי היה מינוי של יריבה הפוליטי, בנימין
נתניהו, ולפיכך, אין לחשוד במניעיה להתייצב כעת לימינו: "אני וירון זליכה לא אכלנו מאותו מסטינג. אני גם לא דואגת לירון זליכה, הוא אדם מוכשר במקצועו ואני מניחה שהשוק הפרטי מחכה לו בזרועות פתוחות - והוא לא יישאר מחוסר עבודה. אני דאגת לנו כמדינה שוחרת חוק".
לדברי יחימוביץ', "הדחה של ירון זליכה בעיצומה של חקירה של פרשיית שחיתות נגד ראש ממשלה מכהן, היא מסר קשה והרסני למי שמבקש לשמור על שלטון החוק בישראל".