שתף קטע נבחר
 
צילום: ויז'ואל/פוטוס, איי פי

גרעין באלג'יר: כמו יהלום באוזנו של קבצן

אלג'יריה הצהירה על פרוייקט שאפתני בתחום הגרעין האזרחי - הקמת עשרה כורים לייצור חשמל. לכאורה, מדובר בצעד מתבקש - פסיעה בדרכן של מצרים, ירדן, וסעודיה. יש רק בעיה לוגית אחת - אלג'יריה עשירה מאוד בנפט ולא סובלת ממחסור באנרגיה, אלא במזומנים. כך שהיא צריכה גרעין כמו שקבצן זקוק ליהלום

גם אלג'יריה ברשימת המדינות השואפות להקים כור גרעיני? אם מסתמכים על ההצהרות הרשמיות שיצאו השבוע מכיוון אלג'יריה, מתברר כי גם היא לוטשת עיניים לעבר תחום האנרגיה הגרעינית. השבוע דווח בעיתון האלג'יראי "א-שורוק" כי אלג'יר החליטה לבנות עשרה כורים גרעיניים לייצור חשמל. לפי הדיווח, הכורים הראשונים יוקמו בתוך עשרים שנה "בתיאום עם מדינות ידועות ומובילות בתחום ובראשן ארצות הברית" איתה חתמה המדינה על הסכם לשיתוף פעולה בתחום הגרעין למטרות שלום רק לפני מספר שבועות.

 

אלג'יריה מנסה לשוות להודעה זאת רצינות ולאותת כי אין היא מסתפקת בדיבורים בלבד. בהקשר זה דווח כי האלג'יראים כבר החלו בהתייעצויות בדרג גבוה גם דרום אפריקה כדי לדון בשיתוף הפעולה בתחום הגרעין. נושא זה אף עמד במוקד ביקורו של שר האנרגיה והמחצבים של אלג'יריה, שקיב חליל, ביום שני האחרון בדרום אפריקה. חליל יצא ליוהנסבורג בלוויית פמליה של מומחים לביקור בן יומיים כדי לדון בנושא.

 

בהודעה של משרדו של חליל נאמר כי מטרת הביקור נועדה "להעלות את רמת שיתוף הפעולה בין שתי המדינות בתחום הגרעין למטרות אזרחיות וכי בביקור יוקצה זמן לדיון במנגנונים להעברת טכנולוגיה גרעינית מדרום אפריקה לאלג'יריה. זאת הסיבה בגינה נלוו לשר בכירים מתחום האנרגיה ואשר בגינה הם ביקרו בכמה אתרים ומרכזים של אנרגיה גרעיני בדרום אפריקה".

 

אולם בכך אין מסתכמים הדברים. עוד דווח השבוע כי כהכנה לפרוייקט הגדול הזה כבר החלו באלג'יריה בהכנות תחוקיות וארגוניות. השר חליל הדגיש בנושא זה לפני כמה ימים כי הממשלה עמלה על חוק חדש שיאושר לפני סוף השנה ואשר יעסוק במנגנונים שיאפשרו את השימוש בטכנולוגיה זו, דבר שיאפשר לאלג'יריה לבנות ולפתח כורים גרעיניים לייצור אנרגיה, כדי לענות על הביקוש ההולך וגדל לחשמל.

 

בחוק ייקבע עוד מה יהיה סוג הכורים ואתרי הקמתם, תוך הדגשה כי מדובר בכורים למטרות שלום שנועדו לייצור חשמל. אלג'יריה, שמחזיקה עתה בשני כורים ניסיוניים וקטנים, מצפה להתחיל בפרוייקט השאפתני בתוך שלוש שנים.

 

מדוע כור אם יש נפט?

לא מדובר בהודעה חריגה בהתחשב בעובדה שמספר מדינות ערביות הצהירו בחודשים האחרונים על רצון דומה. מצרים הכריזה על פרוייקט שאפתני בתחום זה, גם ירדן אותתה שהיא רוצה כורים לייצור חשמל, וכך גם סעודיה, מדינות המפרץ, ואפילו מרוקו לא פסלה את הרעיון. מדובר היה בתהליך כמעט צפוי לנוכח ההתקדמות בפרוייקט הגרעין האיראני. מדינות ערב מביטות בעיניים כלות במעמדה האזורי המתחזק של איראן ואינן רוצות להישאר מאחור אל מול הענק שעולה ממזרח. אז מה עושים? כרגע, מכריזים על רצון ל"גרעין אזרחי למטרות שלום".

 

אלא מה, שממש כמו באיראן, גם בחלק ממדינות ערב מדובר בצעד עם "כשלים לוגיים מסויימים" בלשון המעטה. איראן, וחלק מאותן מדינות, מצהירות כביכול על רצונן ב"כורים אזרחים להפקת אנרגיה" וזאת בשעה שאיראן, למשל, היא אחת מיצואניות הנפט הגדולות בעולם. "מדינה שכזאת", יודעים לטעון בישראל, "ממש לא נמצאת בבעיות אנרגיה כלשהן".

 

וכך גם לגבי אלג'יריה עצמה. גם שם לא נרשמת מצוקה כלשהי בתחום האנרגיה בעתיד הנראה לעין. ההיפך הוא הנכון - האלג'יראים הם יצואנים מובילים בתחום הנפט והגז והמקורות רק הולכים וגדלים. זאת תודות להכשרת שדות נפט באזור הדרום העשיר במחצבים. ממש כמו איראן, גם באלג'יריה, צוואר הבקבוק בתחום האנרגיה טמון בהקמת תשתיות להפקת נפט וגז, הטמונים בכמויות ענק במעמקי האדמה.

 

מצד שני, אלג'יריה היא מדינה ענייה, שלמרות הגז והנפט הרבים אינה מצליחה לעלות על פסים של צמיחה. "כור גרעיני לייצור אנרגיה באלג'יריה שקול ליהלום באוזנו של קבצן", אומר גורם העוקב אחר הנושא, "הם לא באמת צריכים את זה וזה לא יעזור להם. לקופתה של אלג'יריה זורם הון עתק אבל רובו ככולו נעלם בשל השחיתות, המנגנון הצבאי, וחוסר הניצולת של המערכת. זאת הסיבה שאלג'יריה אינה מככבת מבחינה כלכלית".

 

הכוונה: להשיג מעט יוקרה וגאווה

לדברי הגורם העוקב אחר הנושא, זהו ניסיון להשיג מעט יוקרה על רקע הצעצוע החדש שכולם מדברים עליו במזרח התיכון. "הם כבר הצהירו בעבר על רצונם בכך, וברור שזהו ניסיון להשיג יוקרה ומעמד יותר מאשר צורך אמיתי באנרגיה". אלג'יריה היא מדינה שנשלטת במידה רבה על ידי הצבא, הטרור חזר להכות בה, וגם הנשיא החזק, עבד אל-עזיז בוטפליקה, נמצא כנראה בערוב ימיו בשל המחלה הקשה ממנה הוא סובל. מועמד חזק שיירש אותו אינו נראה באופק. זו כנראה הדרך האלג'יראית להפגין מעט עוצמה.

 

"לא סביר שהאלגי'ראים באמת רוצים להתחרות באיראן ולהשיג פצצת גרעין, אבל ישנה מגמה להוכיח שגם הערבים יכולים ולא רק האיראנים או הפקיסטנים. אלג'יריה תמיד ראתה את עצמה כחיל החלוץ בעולם הערבי ויכול להיות שזהו גורם נוסף שדוחף אותה", הוא מוסיף.

 

כשמצרים וירדן הצהירו על נכונותן, בישראל חייכו בחצי פה. "בינתיים זה רק דיבורים. כשהן יקימו את הכור הראשון, תרים טלפון" אמרו גורמים שונים. ומה הפעם? מצד אחד, אלג'יריה לא שונה מהותית מאחיותיה, אבל מצד שני, ובדיעבד, התברר שמדינה אחרת מהמגרב, לוב, התקדמה מאד בפרוייקט הגרעין שלה בטרם החליט קדאפי לזנוח את הפרוייקט.

 

כך או כך, למען האמת, אין הבדל מהותי בין אלג'יריה של היום לבין עיראק של סוף שנות השבעים שהחליטה לרכוש כור מהצרפתים. אם יוחלט להפקיד את המזומנים הדרושים ולעשות זאת באופן גלוי ומתואם, ניתן יהיה להקים כור. האם האלג'יראים באמת רציניים בהצהרותיהם? - הם יצטרכו להחליט בעצמם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נשיא אלג'יריה. רוצה גרעין
צילום: איי פי
מומלצים