ישראל לקראת התנתקות מוחלטת מהמערכת הבנקאית בעזה
בעקבות הכרזת הקבינט לביטחון לאומי כי רצועת עזה היא שטח עוין, הודיע בנק הפועלים כי הוא מפסיק את כל הפעילות הבנקאית עם בנקים ברצועה, ובנק דיסקונט בוחן נקיטת מהלך דומה; יתר הבנקים הישראלים, ובהם בנק לאומי, אינם מקיימים פעילות כזו כבר מספר חודשים
בנק הפועלים הודיע הבוקר (ג') כי לאור החלטת הממשלה להכריז על רצועת עזה כטריטוריה עוינת, הוא מפסיק את הפעילות הבנקאית עם בנקים שמקום מושבם ברצועת עזה. מדובר בהפסקת כל העברת כספים בין ישראל לרצועה שהתבצעה דרך הבנק לרבות, פעילות סליקת הכספים.
בשבוע שעבר הכריז הקבינט לביטחון לאומי על רצועת עזה כשטח עוין לבקשת שר הביטחון, אהוד ברק, לקראת אפשרות של הטלת סנקציות כלכליות בהן צמצום הדלק וצמצום החשמל לרצועה.
בנקים אחרים, ובהם בנק לאומי, אינם מקיימים פעילות כזו כבר מספר חודשים, ובנק הפועלים ובנק דיסקונט הם הבנקים היחידים המקיימים כיום פעילות בנקאית מול בנקים ברצועה.
בנק דיסקונט מתקדם גם הוא לקראת ניתוק הפעילות באופן דומה, ומסר כי "נערך דיון כולל בשאלה האם להפסיק את מתן השירותים הבנקאיים, אך החלטה בנושא טרם התקבלה".
גורמים המקורבים לנושא אמרו ל-ynet כי בחודשים האחרונים מנסים הבנקים לנתק עצמם מהפעילות הפיננסית שהם מקיימים מול הרצועה, ואשר חושפת אותם לתביעות בעניין הלבנת הון לפי חוק איסור מימון פעילות טרור.
החלטת הקבינט מהשבוע שעבר האיצה את קבלת ההחלטה על ההתנתקות הפיננסית שקיבל בנק הפועלים. החלטת הקבינט לא התייחסה במפורש להשלכות הפיננסיות של ההכרזה על עזה כישות עוינת, אלא לאפשרות להטיל סנקציות כלכליות על הרשות כמו הגבלות על העברת טובין, צמצום דלק וחשמל. בימים הקרובים צפוי הקבינט להתבקש להבהיר את החלטתו.
מבנק ישראל נמסר בתגובה: "הפסקת הפעילות ברצועה על ידי בנק הפועלים היא תוצאה של פרשנות שנקט בה הבנק בתגובה להחלטת הקבינט. במקרה הזה משרד האוצר או הממשלה צריכים לתת את האמירה המפורשת לגבי הצדדים הפיננסים של החלטתם. בשלב הזה בנק ישראל אינו צד בעניין".