דמשק מציגה: חשמל (לא זורם) באוויר
עזבו את המתיחות מול ישראל. את הציבור הסורי מעניין משבר אחר לגמרי: משבר חשמל כמוהו לא ידעו מעולם. הפסקות החשמל אורכות בין ארבע לעשר שעות, מדי יום. "עד מתי נישאר מפגרים?!", תמה האקר סורי שפרץ לאתר של משרד החשמל. ואם זה לא מספיק, כ- 4,000 איש מתים מדי שנה בערים הגדולות בסוריה מזיהום אוויר
הפסקת חשמל בסוריה - לא מה שהכרתם כאן בישראל. "מהו סדר היום של האזרח הסורי בזמן הפסקות החשמל? בלילה, מטבע הדברים, תבלה לאור פנס או נרות. אין פסול גם באור הירח. באופן זה, שואפים שלטונות סוריה המגוחכים להשיב את הפוריות לנפשותינו שהתערערו. כידוע, בילוי לאור הירח מחייה את נפשותינו ומעשיר את דמיוננו. לעומת זאת, שעות הצהריים הן הזמן הגרוע ביותר להפסקת חשמל רצינית, בפרט כשאנו מצויים בקיץ בוער. השעות בין אחת לארבע או חמש, הופכות אותך לרוצח מטורף... אתה מקלל את אמך ואביך שהביאוך לסוריה". על המונולוג הזה חתום אחמד מולוד אל-טיאר, סורי מהעיר אל-רקה.
המונולוג, שראה אור באתר אינטרנט אופוזיציונרי סורי בתחילת חודש יולי, הוא רק דוגמה אחת למציאות הסורית שאיננה נחשפת לעין החדשות - מציאות בה הפסקות חשמל הן עניין שבשיגרה.
בשאר אסד ואשתו אסמה אירחו מאות יתומים בחג הרמדאן (צילום: רויטרס)
בתקופה האחרונה התעכבנו כאן דווקא על מצוקות "האזרח הקטן" במדינות הסובבות אותנו - ממצוקת המים במצרים דרך משבר דומה בירדן שהביאה עד לידי משבר פוליטי של ממש, אולם בימים בהם המצב בדמשק מתוח למדי - מעניין לבחון דווקא את שגרת החיים שם.
המכון לחקר כלי התקשורת במזרח התיכון, "ממר"י", פרסם לאחרונה מסמך מרתק העוסק בהפסקות החשמל התכופות בקיץ האחרון בסוריה. המסמך עוסק בהרחבה במשבר החשמל ממנו סובלת סוריה מראשית הקיץ - משבר כמוהו לא ידעה מזה שנים רבות המתבטא בהפסקות חוזרות ונשנות בזרם החשמל, הנמשכות בין ארבע לעשר שעות ביום בממוצע. המשבר פגע במרקם חייהם של האזרחים, והסב נזקים כבדים למשק הסורי.
בתחילה, הבטיחה הממשלה הסורית כי מדובר במשבר זמני הנובע מהעלייה בדרישה לחשמל עקב החום, וצפוי להיפתר תוך שבועות ספורים. ראש ממשלת סוריה, מוחמד נאג'י אל-אוטרי, אף הציב אולטימטום של שבועיים לשר החשמל, אחמד ח'אלד אל-עלי, כדי לפתור את המשבר. אולם, כאשר התארך המשבר והשבועות הפכו לחודשים, החלה להופיע בתקשורת הסורית ביקורת חריפה כלפי הממשלה, ובמיוחד כלפי ראש הממשלה ושר החשמל.
אפילו כלי התקשורת הממסדיים עסקו במשבר החשמל. יומונים סוריים ממסדיים קראו למקבלי ההחלטות במדינה לפעול ביתר שאת בכדי למצוא פיתרון לליקויים בשירותים הציבוריים במדינה, בכללם גם משבר החשמל. מאמרי ביקורת נוקבים יותר הופיעו ביומונים ובאתרי אינטרנט סורים, כולל אתרי אופוזיציה, אשר ייחסו את המשבר לשחיתות ציבורית, תכנון לקוי וקראו להפרטת שירותי החשמל במדינה.
"המים מאללה, אבל החשמל באחריות הממשלה"
סנא יעקוּבּ, בעלת טור קבועה ביומון הסורי הממסדי "תשרין", ביקשה לשמש פה לביקורות העממיות כשכתבה בתחילת חודש יולי: "לאור התמונה העגומה העולה לנגד עיניהם של התושבים - החל ממשבר המים והחשמל ועד לרחובות צרים, מהמורות ואבק, חיות ובקר בתוך השכונות, חרקים, חולדות וביוב המזהם את מה שמסביבו - אומרים האנשים למקבלי ההחלטות ולמבצעיהן: 'מתי תדברו אמת ותקיימו את הבטחותיכם? האם לנצח נישאר נתונים לרחמים שלכם?!"
והיא לא היחידה. בסוף אותו החודש קרא מאמר מערכת ביומון הסורי "אל-ווטן" להפרטת שרותי החשמל בסוריה: "מה התועלת בכך שכל חברי הממשלה מדגישים את 'שיפור' רמת החיים של האזרח, כשמדובר בסיסמאות בלבד? האזרח הסורי מעלה את השאלות הללו בכל יום ובכל שעה, בניסיון לקבל הסבר על המתרחש. המים באים מאללה, אבל החשמל הוא באחריות הממשלה... מה נאמר למשקיע, לתייר ולמהגר? האם נאמר להם כי התכנון הלקוי, ההתעלמות והשחיתות הם סיבות המשבר? מוטב שהממשלה - במקום לפזר הבטחות, לאיים ולהציב אולטימטומים - תפנה את מקומה ותאפשר למגזר הפרטי לספק את שירותי החשמל".
במקביל, אנשי האופוזיציה הסורית עושים שימוש בנושאים אלה, כדי לשוב ולחבוט במשטר הסורי. מתנגד המשטר וחבר הפרלמנט הסורי לשעבר, מוחמד מאמון אל-חומסי, הפועל מחוץ לסוריה, היה רק אחד מאנשי האופוזיציה שהתבטא ברוח זו. "עד מתי יזלזל המשטר באינטליגנציה של האזרחים וברגשותיהם, תוך התעלמות מן העובדות ומן המציאות להן הוא אחראי במלואן... בעיית החשמל בסוריה היא אחת הבעיות ממנה סובל העם הסורי, והיא נובעת מהניהול הלקוי של המדינה, מהתכנון הקלוקל ומהשחיתות שהכתה בכל שרותי המדינה...", כתב בתחילת אוגוסט.
"עד מתי נישאר מפגרים?!"
הביקורת הלכה ורתחה עד שהגיעה לשיאה בראשית אוגוסט, כאשר הפכה ב-2 בחודש למחאה עממית של ממש. באותו היום פרץ האקר לאתר האינטרנט של משרד החשמל, וכתב בעמודו הראשי: "אני מודה לכל עובדי משרד החשמל, ובמיוחד לשר החשמל, שלא הציע עד כה שום פיתרון וזנח את המדינה ואת העם שמסרו לידיו משרה זו. אני שב ומודה על המאמץ הכביר מצד כל האחראים על התחזוקה במשרד החשמל, מאמץ הממחיש את אי יכולתם לשאת באחריות ולהחזיק במשרותיהם הרמות. עד מתי נישאר מפגרים? עד מתי?".
אולם לצערם של התושבים, חשמל איננו הבעיה היחידה המעסיקה אותם. בעקבות המלחמה אשתקד דיווחנו כאן על מצוקת המקלטים השוררת בצידו הסורי של הגבול. לפי הדיווחים, רבים החלו לנסות ולארגן להם מקלטים אישיים, בשל העובדה שהמקלטים הציבוריים אינם ממלאים עוד את ייעודם.
והנה עוד צרה סורית. השבוע דיווח אתר אופוזיציה כי בנוסף לכל אלה כ-4,000 סורים מתים מידי שנה בשל זיהום אוויר. לפי הדיווח, סובלות הערים הגדולות בסוריה כמו דמשק, חלב והאחרות, משיעורי זיהום גבוהים הגורמים לבעיות בריאות קשות ומחלות כרוניות. "מי שרוצה להבחין בזיהום שהצטבר, מספיק שיילך לג'בל קסיון (הצופה אל דמשק - ר.נ.) ויביט אל דמשק כדי שיבחין בעין בלתי מזויינת כדי הפכו שמיה של העיר לעננה אחת שחורה, שכן כבר לא ניתן לראות את כמה מסממניה הראשיים של העיר", נכתב.
"אחד המחקרים שפורסמו במקצת כלי התקשורת הצביעו על כך שמספר בני האדם במתים מדי שנה מזיהום האוויר בדמשק, חלב, חומס, חמאת, טרטוס ובניאס מגיע לכ-4,000 מדי שנה", נכתב.
כנראה שמה שעובד בישראל יכול לעבוד גם בסוריה - מתיחות ביטחונית יכולה לסייע לראשי המדינה להסיט את תשומת הלב מבעיות היומיום, או כפי שקורה במקרה הסורי - לפחות עד הפסקת החשמל הבאה.