הצעת חוק: ראש ממשלה נחקר ייצא לנבצרות
יצחקי ואורלב יוזמים הצעת חוק לפיה ראש ממשלה, נשיא, שר או יו"ר כנסת, שנפתחה נגדם חקירה פלילית - ייצאו אוטומטית לנבצרות של שלושה חודשים. זה גם פרק הזמן במהלכו תחויב המשטרה להגיש את המלצותיה - אישום, או כלום
כמה ימים לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, לפתוח בחקירה פלילית נגד אהוד אולמרט בפרשת הבית ברחוב כרמיה - מתגבשת הצעת חוק, לפיה מצב שכזה יוציא את ראש הממשלה באופן אוטומטי לנבצרות.
את ההצעה יזמו יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ זבולון אורלב (מפד"ל), ויו"ר הקואליציה לשעבר, ח"כ אביגדור יצחקי (קדימה). הסנקציות המוצעות בחוק יחולו לא רק על ראש ממשלה אלא גם על שרים, נשיא המדינה ויו"ר הכנסת.
בנוסף, על-פי ההצעה, תוגבל חקירת המשטרה לשלושה חודשים בלבד ובסיומה ייאלצו החוקרים והפרקליטות להכריע בגורל התיק. על פי הצעת החוק, באישור מיוחד של היועץ המשפטי לממשלה ניתן יהיה להאריך את משך החקירה רק בחודש אחד.
ח"כ יצחקי אמר היום (ב') ל-ynet: "לא ייתכן שכל הזמן יהיו פה ראשי ממשלה תחת חקירה ואזהרה. במיוחד במדינה כמו ישראל. חקירה גוזלת זמן רב, צריך להתייעץ עם עורכי דין ולהשקיע בזה מחשבה רבה. כמי ששירת כמנכ"ל משרד ראש ממשלה ראיתי כמה זמן חקירה גוזלת מראש ממשלה. לא יכול להיות שראש ממשלה יישב מול ראש מוסד, ייקבל דיווח על נושאים ביטחוניים, ויחשוב מה הוא צריך להגיד מחר בחקירה".
ח"כ אורלב הוסיף: "כיום אין בחוק שום סנקציה כנגד ראש ממשלה או שר החשוד בפלילים, אשר מתנהלת נגדו חקירה משטרתית. למעשה יכולה להתנהל במשך שנה שלמה חקירה פלילית כנגד ראש ממשלה, וזהו מצב פסול שאותו אנו מעוניינים לשנות באמצעות חקיקה. ראש ממשלה במדינה כמו ישראל צריך להיות ממוקד ועסוק במשרה מלאה בענייני המדינה בלבד".
יו"ר ועדת ביקורת המדינה הוסיף כי כאשר ראש הממשלה נמצא בחקירה פלילית, הדבר גורם לפגיעה חמורה ביכולת תפקודו. "אם למשל היה חוק כזה טרם התפוצצה פרשת קצב הוא היה יוצא לנבצרות אוטומטית וחוסך מכולנו את הבושה", אמר ח"כ אורלב. "אך כמובן שהחוק מיועד בראש ובראשונה לפתור את הבעייתיות הרבה ביותר והיא - ראש ממשלה תחת חקירה, או במצב הקיים היום - תחת מספר חקירות".
לגבי התקופה המוגבלת בה המשטרה תצטרך לחקור את המקרה, אמר ח"כ אורלב: "כדי שהחוק יהיה מאוזן וסביר, הצענו להגביל את המשטרה והפרקליטות להכריע בגורל תיק החקירה בתוך שלושה חודשים לכל היותר. בזמן הזה אגב, הנחקר יעמוד לרשות החוקרים כל אימת שיידרש ולא יוכל להתחמק בטענות של נושאים מדיניים וביטחוניים בוערים. בתום שלושת חודשים יוכלו החוקרים לבקש הארכה חד פעמית של חודש אחד בלבד מהיועץ המשפטי לממשלה. לאחר מכן הם יחויבו להכריע - לכאן או לכאן".
- למגיבים: סמנו תחילה אם אתם "בעד" או "נגד" הצעת החוק