מסתמן: אין המלצות אישיות בדו"ח וינוגרד
מהלכי המלחמה, החלטות הקבינט, תפישת הביטחון ואפילו האתוס הישראלי - כל אלה ייכללו בדו"ח הסופי על מלחמת לבנון השנייה. ואולם ל-ynet נודע כי המלצות אישיות, המחייבות - לטענת הצמרת המדינית והצבאית - מכתבי אזהרה, לא צפויות להיות שם. המשמעות: הדו"ח יתפרסם בתוך חודשים אחדים, ותוכנו יישאר ל"משפט הציבור"
ועדת וינוגרד צפויה לפרסם בתוך שבועות אחדים - עד סוף 2007 - את הדו"ח הסופי אודות מלחמת לבנון השנייה. הוא יכלול ניתוח מקיף של מהלכי המלחמה ומערך השיקולים שהנחה את הדרג המדיני והצבאי. חברי הוועדה לא צפויים לחסוך את שבט ביקורתם מהתנהלות הרשויות בזמן המלחמה, ואולם, ככל הנראה, המלצות אישיות נגד מי מהבכירים בממשלה או בצבא לא יהיו בדו"ח.
בחודשים האחרונים טרודה המערכת המדינית, הביטחונית, המשפטית והפוליטית בישראל בשאלה מרכזית אחת: האם הקו החריף, שאפיין את דו"ח הביניים של ועדת וינוגרד, יתמיד ואף יחמיר. לאחר שהרמטכ"ל הקודם, דן חלוץ, וגם שר הביטחון בזמן המלחמה, עמיר פרץ, יצאו מהתמונה, נותרה אישיות מרכזית אחת "על הכוונת". אמירה מפורשת נגד יכולתו של ראש הממשלה לכהן הייתה עשויה לגלגל מהלך פוליטי, ולמעשה, לשלוח אותו הביתה.
לקראת פרסום הדו"ח טענו בצמרת המדינית והצבאית, כי אם ייכללו בדו"ח מסקנות אישיות - הרי שלפי חוק, יש להקדים להן מכתבי אזהרה לגורמים הרלוונטיים. בנושא זה אף עתרה לבג"ץ הסניגורית הצבאית הראשית, אל"מ אורנה דויד. חברי הוועדה השיבו באופן מעורפל, ורמזו כי מי שעלול להיפגע באופן אישי מהדו"ח, יקבל הזדמנות נאותה לשטוח את טיעוניו. אלא שנראה כי הם סבורים שממילא, לא יהיה בכך צורך.
ל-ynet נודע כי חברי הוועדה סבורים שמוטב להימנע מהצורך במכתבי אזהרה ובסחרור של המערכת הפוליטית והמשפטית לזמן ממושך. במקום זאת, עדיף לפרסם מסקנות ולקחים ליישום מיידי, וללא דיחוי נוסף. גם הפעם - כמו בדו"ח הביניים, שנראה כי היה חריף עוד יותר מזה הסופי - מעדיפה ועדת וינוגרד להשאיר את מסקנותיה ל"משפט הציבור".
חברי ועדת וינוגרד (צילום: גיל יוחנן)
הדו"ח הסופי יכלול היבטים שונים הנוגעים למוכנות הצבאית, להפעלת הכוח, להכשרת
המפקדים ולתפישת הביטחון של ישראל. הוא ייגע בהחלטות של הדרג המדיני במהלך המערכה, בכלל זה ההחלטה על הפסקת האש במועצת הביטחון - ומבצע העומק האחרון, שבכל זאת יצא לדרך אחריה. עוד על הפרק: היחסים שבין דרג צבאי למדיני; האתוס הכללי של החברה הישראלית והקשר בינו לבין אתגרי המדינה; הטיפול בעורף; והתאמת המהלכים שביצע צה"ל לרוח המשפט הבינלאומי, קרי - סוגיית "פשעי המלחמה", כפי שפורסם כאן לראשונה.
ועדת וינוגרד סירבה להגיב לפרטים המתפרסמים כאן. מהוועדה נמסר כי בימים אלה נמשכת מלאכת גיבוש הדו"ח הסופי אודות מלחמת לבנון השנייה.
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, מסרה בתגובה: "ועדת וינוגרד היא כרוניקה של אימפוטנטיות ידועה מראש. ראש הממשלה מינה את חוקריו ובכך דן למוות את החקירה. מדובר בסטירת לחי לציבור, לא ייתכן שמי ששלח חיילים ואזרחים להיהרג בקלות דעת ובפזיזות לא ייתן את הדין על כך. בכך הכישלון הופך להיות יתום".