לקראת הכרעה: בג"ץ דן במשבר השמיטה
אחרי דחיות ועיכובים ידון היום בג"ץ בעתירות נגד הרבנות הראשית לישראל שאינה כופה על רבני הערים הענקת תעודות כשרות לתוצרת חקלאית ישראלית על פי היתר המכירה. וגם: במפד"ל הציבו אולטימטום לרבנים הראשיים, אז למה הם מעדיפים שהשופטים לא יתערבו?
כמעט חודש אחרי שהחלה שנת השמיטה, ידון הבוקר בג"ץ לראשונה בעתירות שהוגשו נגד הרבנות הראשית לישראל שאינה מאפשרת הענקת תעודות כשרות לכל בעלי עסקים הסומכים על היתר המכירה.
כזכור, במסגרת ההערכות לשנת השמיטה החליטה מועצת הרבנות הראשית לצמצם ככל האפשר את השימוש בהיתר השנוי במחלוקת שאינו מקובל על פוסקי ההלכה החרדים. בהמשך החליטה המועצה במשאל טלפוני כי כל רב מקומי יוכל לקבוע מדיניות עצמאית בסוגיה על פי השקפת עולמו, וכי הרבנות הארצית לא תכפה את דעתה בעניין.
בעקבות ההחלטה הודיעו 12 רבנים כי לא יכירו בהיתר המכירה, והתנו את הענקת תעודות הכשרות שבאחריותם ברכישה של תוצרת חקלאית מיובאת.
הרקע
"הרבנות תמוטט את החקלאות"
קובי נחשוני
למרות תמיכתה המסורתית ב"היתר המכירה" קובעת הרבנות כי כל רב יוכל לקבוע את מדיניותו בעניין. רב העיר הרצליה כבר ניצל זאת כדי לדרוש כשרות מהודרת בכל המסעדות שבאחריותו, 10 רבנים נוספים כבר "בונים" על התקדים. החשש: קריסת החקלאים והמסעדנים ותשלום כפול של הצרכנים על ירקות מיובאים. האם בג"ץ יתערב?
בשתי עתירות שונות שהוגשו נגד החלטת מועצת הרבנות הראשית טענו חברת "אסיף" לשיווק תוצרת חקלאית ומועצת הצמחים כי רבני הערים כופים על הציבור צריכת מוצרים בכשרות מהודרת ויקרה ומסרבים להעניק כבעבר תעודות כשרות בסיסיות, והכל בגיבוי של הרבנות הראשית לישראל.
"ההחלטה הופכת את שנת השמיטה לשנת השחיטה", אמר ל-ynet מנכ"ל "אסיף", איל ישראלי, והסביר: "עלות התוצרת המיובאת יקרה לעיתים פי שניים מהמקומית. בעלי עסקים רבים נאלצים לוותר על תעודות הכשרות, ומי שנשאר כשר נאלץ לשלם, יחד עם הלקוחות, סכומים יקרים ומיותרים".
העותרים הזכירו עוד כי מדובר בשנת השמיטה הראשונה בה לא עושה הרבנות הראשית שימוש גורף בהיתר המכירה.
את הניצחון הקטן הראשון העניקה לעותרים פרקליטות המדינה, שהודיעה לבג"ץ כי לא תייצג את הרבנות בעתירה זו בשל חילוקי דעות מהותיים בין הצדדים. "החלטת הרבנות הראשית בלתי סבירה" הסביר היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז. בעקבות המשבר דחו בבג"ץ את הדיון בעתירה עד שישיבו לה נציגי הרבנות.
בכתב התגובה טוען עו"ד אילן בומבך, המייצג את מועצת הרבנות הראשית לישראל, כי יש לשמר את מרחב שיקול דעתם של הרבנים המקומיים. עוד טוענת הרבנות כי מדובר בעניין הלכתי מובהק והיא קוראת לבג"ץ שלא להתערב: "לא ניתן לכפות על רב מקומי להתעלם ממה שהוא לדעתו בגדר טריפה".
לפני כשבועיים הודיע ארגון רבני צהר כי אם לא יימצא פיתרון שיאפשר שימוש בהיתר המכירה יוקם גוף כשרות חלופי, עוקף רבנות, שיעניק "תעודות פיקוח" במקומות בהם הרבנות המקומית מסרבת לעשות זאת. בארגון הסבירו כי מדובר בהתארגנות של עשרות מרבני הציונות הדתית שהתכנסו לדיון חרום בסוגיה, ו"צהר היא רק המטריה".
חברי סיעת המפד"ל קיימו גם הם כמה ישיבות חירום בשבועות האחרונים, ובתחילת השבוע אף נפגשו עם הרבנים הראשיים בעניין. הח"כים הציב אולטימטום לנציגי הרבנות והבהירו כי אם לא יוחלט בתוך שלושה ימים על שינוי המדיניות הם יאלצו לתמוך ביוזמת צהר ואף "להביא להתארגנות רחבה יותר" בציונות הדתית. בעקבות הפגישה תכונס בשבוע הבא מועצת הרבנות הראשית לדיון נוסף בסוגיה.
עם זאת אמר ל-ynet ח"כ ניסן סלומינסקי כי לקראת הדיון היום הוא מצפה שבג"ץ דווקא יתמוך בעמדת הרבנות. "אני רוצה ששינוי ההחלטה יגיע מהמועצה ולא מהשופטים", הסביר. "אם השופטים יתערבו בענייני כשרות זה יהיה אולי לטובתנו, אבל בפעם הבא זה יהיה לטובת הרפורמים".
השופטת בייניש. בג"ץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים