שתף קטע נבחר

 

ניו-יורק טיימס: ישראל תקפה כור שנבנה בסוריה

העיתון "ניו-יורק טיימס" מדווח מפי גורמים שנחשפו לדו"חות מודיעיניים כי מטוסי חיל האוויר תקפו ב-6 בספטמבר כור גרעיני שהורכב בחלקו, ככל הנראה מדגם צפון קוריאני. על פי הדיווח, הכור נועד לשמש מאגר לדלק גרעיני

האתר שמטוסי חיל האוויר תקפו בסוריה ב-6 בספטמבר היה כור גרעיני שהורכב בחלקו, ככל הנראה על בסיס דגם של כור צפון-קוריאני שנועד לשמש כמאגר לדלק גרעיני. כך דיווח אמש (שבת) העיתון "ניו-יורק טיימס" מפי גורמים אמריקנים וזרים שנחשפו לדו"חות המודיעיניים. לדברי הגורמים, הכור אותר מוקדם יותר השנה בצילומי מודיעין.

 

העיתון האמריקני דיווח שישראל העבירה את הצילומים לידיעת ארה"ב, מבלי שדנו בשאלה מדוע סוכנויות הביון האמריקניות החמיצו את השלבים המוקדמים של בניית הכור הסורי. האתר היה בשלבי הקמה ראשוניים ורחוק מהשלמה, כפי שהיה הכור העיראקי שהושמד ב-1981.

 

גורמים אמריקנים וישראלים מאמינים שסוריה ניסתה להעתיק את הכור הגרעיני הצפון-קוריאני ביונגביון. עד כה, נמנעה ארה"ב מלהצהיר בפומבי על מעורבותה של צפון-קוריאה בפרויקט סורי, כדי לא לחבל במו"מ עמה, לאחר שפיונגיאנג הביעה מחויבות לפרק את הכור הגרעיני שלה. על פי הדיווח, בכירים בממשל בוש שוחחו באחרונה עם בכירים בממשל הצפון-קוריאני בנושא הסורי בפגישה עמם בבייג'ינג.

 

על אף שהכור בסוריה התבסס על מודל צפון-קוריאני, גורמים אמריקנים וזרים נמנעים מלומר אם צפון-קוריאה מכרה או העבירה תוכניות של כור לסורים, או שמומחים צפון-קוריאנים היו במקום בעת ההתקפה הישראלית. פיונגיאנג העבירה סיוע לתוכנית הטילים הבליסטיים הסורית, אבל במקרה הזה היה מדובר בראיות ראשונות לשיתוף פעולה גרעיני בין שתי המדינות.

 

וושינגטון: ויכוח בנוגע לתגובה 

בקרב ממשל בוש התגלעה מחלוקת בנוגע לנחיצות תקיפה צבאית ישראלית של כור שטרם הושלמה בנייתו. בכירים בוושינגטון טענו שהתקיפה בוצעה בשלב מוקדם מדי. בין היתר, דווח כי מזכירת המדינה, קונדוליזה רייס, ושר ההגנה, רוברט גייטס, סברו שאין איום מיידי. לפי דעה זו היו חולפות שנים לפני שהסורים היו יכולים להשתמש בכור לייצור דלק גרעיני. רייס וגייטס הביעו דאגה מההשלכות של תקיפה מקדימה כזו בהיעדר איום מיידי.

 

"לא היתה מחלוקת בנוגע לראיות. עם זאת, היה ויכוח גדול באשר לתגובה", אמר גורם אמריקני רשמי שהיה בסוד המגעים בין ישראל לארה"ב בקיץ האחרון. עוד נמסר כי סגן הנשיא, דיק צ'ייני, העלה בפגישות בממשל את הסתייגותו מהשלמת המו"מ עם הצפון-קוריאנים, בשעה שהם מספקים ציוד וידע לסוריה. בפועל, הממשל האמריקני נמנע מאיזכור הקשר הצפון-קוריאני לאחר התקיפה, כנראה כדי לא לפגוע במשא ומתן עם פיונגיאנג.

 

גורם ישראלי בכיר, שסירב להתייחס לאופי המטרה שהותקפה, אמר שהתקיפה "נועדה לחדש את מהימנות כושר ההרתעה הישראלי", ובכך לאותת לסורים שישראל לא תעבור לסדר היום אפילו על פוטנציאל סורי לנשק גרעיני. גורמים אמריקנים אמרו שהתקיפה כוונה גם כמסר לאיראן. יצויין, כי מלבד סוריה, אף מדינה ערבית לא גינתה את התקיפה.

 

בתחילת החודש הותר לפרסם כי צה"ל תקף מטרה בעומק סוריה. באופן רשמי, גם בישראל וגם בארה"ב ממשיכים שלא להגיב על האירוע. דוברת בבית הלבן, דנה פרינו, אמרה שהממשל לא יגיב על סוגיות מודיעיניות הנוגעות לתקיפה הישראלית.


פורסם לראשונה 13/10/2007 23:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מטוסי חיל האוויר
צילום: רויטרס
האם אסד רצה כור גרעיני
צילום: איי פי
מומלצים