שתף קטע נבחר

מיאנמר: חודשה הגישה לאינטרנט, העוצר הוקל

למעלה משבועיים ללא חיבור לרשת האינטרנט במיאנמר הגיעו אל קיצן, במקביל להקלה בעוצר הלילי שהוטל מאז החלו בחודש שעבר כוחות הביטחון בדיכוי גל המחאה. גורם מקומי: הרשויות כנראה מאמינות שעצרו את כל הפעילים המובילים

החונטה הצבאית השולטת במיאנמר (לשעבר בורמה) חידשה היום (א') את גישת הציבור לרשת האינטרנט, לאחר שזו הופסקה לפני למעלה משבועיים, כדי למנוע העברת תמונות ומידע על האופן שבו פוזרו ההפגנות ההמוניות למען הדמוקרטיה. במקביל צומצמו שעות העוצר הלילי משמונה לארבע. עם זאת, מעצר פעילי האופוזיציה ומשתתפי ההפגנות נמשך.

 

"החיבור לאינטרנט הושב, אך עדיין לא החלטנו אם לפתוח את האינטרנט קפה שלנו", אמר בעל עסק בבירה לשעבר, ינגון. העוצר שהוטל ב-25 בספטמבר והונהג מדי לילה מתשע עד חמש לפנות בוקר, צומצם ונאכף בין השעות 23:00 ל-3:00 בלבד. גורם רשמי לשעבר ברשויות המקומיות העריך כי הסיבה להקלות נובעת מכך ש"ברשויות מאמינים שעצרו את כל הפעילים המובילים" בקרב האופוזיציה.

 

כוחות הביטחון של מיאנמר המשיכו במעצר משתתפי ההפגנות ופעילי אופזיציה בכירים, למרות הגעתו לאזור היום של שליח האו"ם המיוחד לענייני מיאנמר, אברהים גמברי, וגינוי מועצת הביטחון של האו"ם בשבוע שעבר. מועצת הביטחון הודיעה אז כי היא "מגנה בחריפות את השימוש באלימות נגד מפגינים שקטים במיאנמר ומדגישה את החשיבות של שחרורם המיידי של כל העצורים והאסירים הפוליטיים במדינה", בהן מנהיגת האופוזיציה, אונג סן סו צ'י.

 

כלי התקשורת הרשמיים במיאנמר, המשמשים שופר לשלטון הצבאי, תיארו את החלטת מועצת הביטחון כ"מצערת". עוד טענו כלי התקשורת הרשמיים כי חברי המועצה "התעלמו לחלוטין מהעובדה שהמצב במיאנמר לא מהווה איום על השלום האזורי או הבינלאומי וגם לא על הביטחון".

 

בימים האחרונים שוחררו רבים מהעצורים, אך רבים עוד יותר נעצרו במקביל לשחרורם. אתמול נעצרו ארבעה פעילי אופוזיציה בכירים, שהיו ממשתתפי ההתקוממות נגד החונטה ב-1988, שבמסגרת דיכויה נהרגו על-פי הערכות כ-3,000 בני אדם. לארבעה, שכבר נכלאו במיאנמר בעבר בין חמש ל-15 שנים, צפויים עונשי מאסר ארוכים. יתכן גם כי בין משתתפי המחאה האחרונה שנעצרו יש כאלו שדינם כבר נסגר במשפטים סגורים. "עד כה שמענו על כמה גזרי דין שניתנו לנזירים, גברים וסטודנטים שהשתתפו במחאות", אמר גורם המקורב למשפחות של פעילים שנעצרו.

 

שליח האו"ם המיוחד למיאנמר, אברהים גמברי, יצא לביקור באסיה, כדי לתדרך את מדינות האזור על פעילותו לקראת ביקור נוסף שהוא מתכנן לערוך במיאנמר לפני סוף החודש. בביקורו הקודם במיאנמר ערך פגישה נדירה עם ראש החונטה, הגנרל תאן שוואה ושתי פגישות עם מנהיגת האופוזיציה סו צ'י. בינתיים מינתה החונטה איש קשר לשיחות בינה לבין מנהיגת האופוזיציה, אולם במפלגתה סירבו לתנאי שהציבו הגנרלים לקיום השיחות - קריאה לעולם שלא להטיל סנקציות נגד המשטר.

 

בתוך כך, העיתון המיאנמרי הרשמי, "האור החדש", טען כי העיתונאי היפני קנג'י נגאי (50) שנהרג בעת שניסה לתעד את פיזור ההפגנות השקטות, הוא שאשם במותו. "זו הייתה תאונה, העיתונאי לא נורה במכוון", נכתב במאמר המערכת של העיתון. "עובדה היא שהעיתונאי היפני הזמין אליו את הסכנה כשהתרועע בין המפגינים", נכתב. העיתון גם הלין על כך שנגאי נכנס למדינה באשרת תייר ולא כעיתונאי: "אם היה מתנהג כתייר, הטרגדיה הייתה נמנעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים ברחובות ינגון. העוצר הוקל
צילום: איי פי
שליח האו"ם גמברי, שב לאזור
צילום: איי אף פי
מומלצים