שתף קטע נבחר

 

עיראק לטורקיה: אל תפלשו, פיתחו במשא ומתן

ממשלת עיראק קראה לטורקיה לפתוח מייד במשא ומתן כדי להגיע להבנות שימנעו פלישה צבאית לשטחה במסגרת פעולה רחבה נגד המורדים הכורדים. ראש ממשלת טורקיה הגיב כי הוא מקווה שלא ייאלץ להורות על פלישה, אך הזהיר: "מי שלא מרחיק עצמו מהמחבלים, עשוי להיפגע מהמאבק נגד הטרור"

סגן נשיא עיראק, טארק אל-האשמי, הגיע היום (ג') לביקור באנקרה בניסיון לשכנע את טורקיה שלא לפלוש לצפון עיראק במסגרת פעולה צבאית רחבה נגד המורדים הבדלנים הכודרים. ראש ממשלת טורקיה, רצ'פ טאיפ ארדואן, אמר כי קבלת אישור מהפרלמנט לפלוש לעיראק, אין פירושו בהכרח שארצו אכן תצא למבצע הצבאי.

 

ממשלת טורקיה ביקשה אתמול מהפרלמנט לאשר את מבצע מעבר לגבול למיגור הטרור הכורדי. הפרלמנט צפוי לדון בנושא מחר. בינתיים, החששות מפני פלישה טורקית לעיראק גרמו לעלייה חדה במחירי הנפט ולמכירת חבית במחיר של 88 דולרים.

 

"אני מקווה בכנות שלא נאלץ לעשות זאת. בקשת אישור הפעולה, אין משמעה שהפלישה תבוא מייד לאחר מכן, אך נהיה מוכנים לפעול בזמן המתאים, בהתאם לנסיבות", אמר ארדואן בנאום שנשא בפני חברי מפלגתו. "זה נוגע להגנה עצמית", אמר ארדואן והוסיף: "על הממשלה המרכזית בעיראק והממשלה האזורית בצפון עיראק להפריד בינם לבין ארגון הטרור. אלו שלא יכולים להרחיק עצמם מהטרור, לא יוכלו להימנע מלהיות מושפעים מהמאבק נגד הטרור".

 

וושינגטון, בעלת בריתה של טורקיה, קראה לה לגלות איפוק. אולם אנקרה מצדה טענה כי ארה"ב ועיראק לא עשו די כדי להיאבק בכ-3,000 המורדים הטורקים היוצאים מבסיסיהם בצפון עיראק לתקיפות בדרום-מזרח טורקיה במסגרת מאבקם למדינה עצמאית. ארה"ב נשענת על סיוע לוגיסטי מצד טורקיה לפעילויותיה הצבאיות בעיראק ואפגניסטן וכבר החלה להיערך לפגיעה אפשרית בסיוע.

 

עשרות חיילים טורקים ואזרחים נהרגו בשבועות האחרונים בעקבות ההסלמה בתקיפות מצד מורדי "תנועת הפועלים הכורדית" (ה-PKK). עקב כך גבר הלחץ על ממשלת טורקיה לפעול. ההרוג האחרון הוא קצין שעלה היום על מוקש בדרום-מזרח טורקיה. אנקרה מאשימה את ה-PKK באחריות למותם של למעלה מ-30 אלף בני אדם מאז פתח הארגון במאבק לעצמאות.

 

"אנחנו מוכנים לפתוח באופן מיידי בשיחות דחופות עם גורמים בכירים מממשלת טורקיה, כדי לדון בכל הנושאים שעל הפרק ולספק ערבויות שיסדירו את היחסים בין שתי המדינות", הודיעה לשכתו של ראש ממשלת עיראק, נורי אל-מליכי, בתום ישיבת ממשלה מיוחדת שכונסה בנושא. במקביל, הנציב הגבוה באו"ם לענייני פליטים, אנטוניו גוטרז, הזהיר כי מפני משבר פליטים חדש בצפון עיראק.

 

אל-מליכי הודיע על שליחת צוות של גורמים פוליטיים וביטחוניים מ"דרג גבוה" לטורקיה בניסיון להקל על המתיחות. בהודעה לא נמסר מתי תצא המשלחת לאנקרה. הוא הוסיף כי ממשלתו עודנה מחויבת למיגור פעילויות הטרור "שמבצעים המורדים הכורדים נגד שכנתנו, טורקיה".

 

פרשנים ודיפלומטים העריכו כי הסבירות לפעולה הצבאית הטורקית התגברה בעקבות ההצבעה בשבוע שעבר בוועדת יחסי החוץ של בית הנבחרים, שבה אושרה הצעת חוק המגדירה כרצח עם את הטבח שביצעו הטורקים בארמנים בתקופת מלחמת העולם הראשונה. בעקבות ההצבעה החזירה טורקיה את שגרירה בארה"ב להתייעצויות. לדעת פרשנים, ההחלטה החלישה את יכולתו של הבית הלבן להשפיע על מהלכי אנקרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל-מליכי: מוכן לשיחות דחופות
צילום: איי פי
ארדואן: אולי לא נאלץ לפלוש
צילום: רויטרס
מורדים כורדים בצפון עיראק
צילום: איי אף פי
מומלצים