שתף קטע נבחר

משבר המזון בעולם: יותר מ-850 מיליון רעבים

מדי שנה מצטרפים למעגל הרעבים בעולם 4 מיליון בני אדם. כך עולה מנתונים שפרסמה היום סוכנות המזון של האו"ם, לרגל יום המזון העולמי. הגורמים התורמים להתרחבות הרעב הם תופעות אקלימיות כגון בצורת, העלייה במחירי התבואות והדלק וסכסוכים אלימים בעולם

שילוב של בצורת, עימותים ועליות מחירים הביא לעלייה במספרם של הרעבים בעולם - וארגוני סיוע תרים אחרי פתרונות ארוכי-טווח נוספים כדי להתמודד עם משבר המזון העולמי.

 

לרגל יום המזון העולמי שחל היום (ג'), הודיע האו"ם כי מספרם של בני האדם הרעבים מסביב לעולם עולה מדי שנה בכ-4 מיליון איש בממוצע. במקביל, מחירי הדלק העולמיים גאו, והביאו עימם עלייה בעלויות התחבורה והשילוח הימי.

 

מתוכנית המזון של האו"ם, WFP, נמסר כי מחיר הדגנים עלה בשיעור של 50 אחוזים במהלך חמש השנים האחרונות. לטענת מומחים, העלייה נובעת מהגידול באוכלוסיית העולם - בייחוד באזורי הערים, שבהם לא מיוצר מזון - בשילוב עם יבולים כושלים ועלייה בדרישה למוצרי דגנים במדינות שניזונות בעיקר מאורז, כגון סין והודו.

 

גם עימותים באזורים שונים בעולם - בייחוד באזורים העניים שבהם, כגון דרפור שבסודן - הביאו ליצירת משברי פליטים, ומומחים מזהירים כי התחממות כדור הארץ עלולה לעורר עימותים נוספים על המשאבים הקיימים - ולפגוע באסטרטגיות העולמיות להתמודד עם המשבר.

 

"מדובר ב'סערה המושלמת'", אמר דובר WFP סניף אפריקה, פטר סמרדון. "כל הגורמים הללו מזינים אחד את השני". לדבריו, האזור שנפגע באופן החמור ביותר הוא האזור שנמצא דרומית למדבר הסהרה באפריקה, שם 21 מתוך 36 המדינות זקוקות לסיוע במזון.

 

תוכנית המזון של האו"ם הביעה דאגה מהמצב בסומליה, שם הצליח השילוב של בצורת ועימות מזוין ליצור את אחד המשברים ההומניטריים הגדולים בתולדותיה. העובדה שהשוק המרכזי בבירה מוגדישו נסגר בעקבות הלחימה פגעה קשות באספקה לתושבי העיר ובפרנסתם.

 

גם בדרומה של יבשת אפריקה, משברי המזון בזימבבווה, בלסוטו ובסוואזילנד נגרמו כתוצאה משילוב של בצורת - ומחלת האיידס, שהביאה למותם של איכרים רבים ופגעה בתפוקה החקלאית. המצב בזימבבווה הוחרף גם בעקבות האינפלציה הגבוהה ביותר, שהביאה להתמוטטותה של הכלכלה במדינה. מדינות נוספות באפריקה הסובלות מרעב: הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ואזור אוגדן באתיופיה.

 

למרות שהעימותים בעולם מחמירים את מצוקת המזון מסרי לנקה ועד קולומביה, בסופו של דבר, הסיבה העיקרית לרעב היא העוני המעמיק. "אם כדור הארץ מפיק די אוכל כדי להאכיל את כל תושביו, מדוע 854 מיליון בני אדם נאלצים ללכת

לישון רעבים?" תהה מנהל ארגון המזון והחקלאות של האו"ם, ז'אק דיוף.

 

האפיפיור, בנדיקטוס ה-16, אמר כי על העולם לשקול להפוך את הזכות לאוכל לזכות אוניברסלית לכל בני אדם, בלי אבחנה או אפלייה. במקביל ארגוני סיוע טענו לאחרונה כי הגיע הזמן לעבור מתוכניות קצרות טווח של חלוקת מזון - לתוכניות ארוכות-טווח חסכוניות יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קבצנים בניו דלהי
צילום: איי אף פי
ילדים רעבים במיאנמר
צילום: איי אף פי
מומלצים