טורקיה: לא נמתין לעד שבגדד תפעל נגד הכורדים
"כעת אנו בעמדת המתנה, אך על עיראק לדעת שאנו יכולים להשתמש במנדט לפעולה מעבר לגבול בכל זמן", הזהיר ארדואן בתום פגישה עם מקבילו הבריטי בלונדון. קודם לכן התחייב שר החוץ העיראקי: "לא ניתן לאף תנועה, כולל מפלגת הפועלים הכורדית, להרעיל את היחסים בין המדינות". בתוך כך הודיעה אנקרה כי לא תסכים להפסקת אש עם המורדים
ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר היום (ג') בתום פגישה עם מקבילו הבריטי, גורדון בראון, בלונדון כי ארצו לא תוכל להמתין לנצח לפעולה מצד ממשלת עיראק נגד המורדים הכורדים. זאת לאחר ששעות קודם לכן התחייב שר החוץ העיראקי, הושיאר זבארי, כי ארצו תסייע לטורקיה לפעול נגד המחתרת הבדלנית הכורדית בצפון המדינה.
"כעת אנו בעמדת המתנה, אך על עיראק לדעת שאנו יכולים להשתמש במנדט שנתן הפרלמנט לפעולה מעבר לגבול בכל זמן", אמר ארדואן במסיבת עיתונאים משותפת עם בראון. הוא הוסיף כי טורקיה וממשלת עיראק סיכמו על מנגנון לטיפול במורדים הכורדים. "חיכינו במשך 14 חודשים כדי שהמנגנון הזה יישא פרי, אך זה לא קרה ולא נוכל להמתין לנצח", ציין ארדואן. ארדואן הוסיף כי ארצו עלולה גם להטיל סנקציות על ייצוא סחורות מסוימות לעיראק. ראש הממשלה הבריטי מצדו גינה את תקיפות המורדים הכורדים בטורקיה והבטיח להגביר את המאמצים לטיפול בהסרת האיום.
אלפים הפגינו היום באיסטנבול במחאה על תקיפות הכורדים (צילום: AP)
מוקדם יותר נועד שר החוץ העיראקי עם מקבילו הטורקי, שהגיע לביקור פתע בבגדד. "הבטחתי לשר שממשלת עיראק תעזור לטורקיה באופן פעיל להתגבר על האיום הזה. הסכמנו שעמדתנו צריכה להיות מאוחדת במאבק בטרור. לא נאפשר לאף תנועה, כולל מפלגת הפועלים הכורדית (PKK), להרעיל את היחסים בין שתי המדינות", אמר זבארי בתום הפגישה עם עלי בבג'אן. "נשתף פעולה עם ממשלת טורקיה כדי לפתור את הבעיות שעמן טורקיה מתמודדת בדיאלוג ישיר".
גם ראש ממשלת עיראק נורי אל-מליכי התחייב לפעול נגד מעוזי המחתרת. "ה-PKK הוא ארגון טרור וקיבלנו החלטה לסגור את משרדיהם ולמנוע מהם לפעול על אדמת עיראק", אמר. "נפעל גם להגבלת פעילותה של המחתרת, המאיימת על שלומן של עיראק ושל טורקיה", הוסיף.
60 אלף חיילים הוצבו בגבול
שר החוץ הטורקי מצדו דחה את האפשרות שארצו תסכים להפסקת אש עם המורדים הכורדים. אתמול אחר הצהריים הודיע נשיא עיראק, ג'לאל טלבאני, כורדי במוצאו, כי המורדים הכורדים צפויים להודיע בשעות הקרובות על הפסקת אש. אולם בלילה הכחישו זאת המורדים הכורדים והודיעו כי מבחינתם, הפסקת האש שהוכרזה ביוני עדיין בתוקף.
חייל טורקי בסיור בדרום-מזרח טורקיה, סמוך לגבול עיראק (צילום: AFP)
בבג'אן אמר בתום פגישתו עם זבארי בבגדד כי ישנן כמה דרכים להיאבק בטרור וטורקיה תבחר את דרכה בהתאם להתפתחויות. בין הצעדים שבאפשרות טורקיה לנקוט, אמר בבג'אן, "דיאלוג פוליטי, דיפלומטיה, כלי כלכליים ותרבותיים וכן צעדים צבאיים". באשר להפסקת האש אמר: "הפסקת אש אפשרית רק בין מדינות וכוחות רגילים, הבעיה היא שכאן אנו מתמודדים עם ארגון טרור".
במקביל המשיך צבא טורקיה להזרים כוחות לכיוון הגבול העיראקי, על רקע האיום הטורקי לפלוש לשכנתה כדי לפעול שם נגד תשתית "מפלגת הפועלים הכורדית" (PKK), ארגון המורדים הכורדים המוגדר בטורקיה, ארה"ב ומדינות אחרות כארגון טרור. עשרות כלי רכב צבאיים נעו לעבר הגבול כשעליהם ציוד ארטילרי ותחמושת. לפי משרד ההגנה האמריקני, 60 אלף חיילים כבר הוצבו לאורך הגבול בין טורקיה לעיראק.
ההסלמה האחרונה חלה ביום ראשון, אז ארבו מורדים כורדים לחיילים טורקים בדרום-מזרח טורקיה והרגו 12 מהם. הצבא הטורקי הודיע כי בחילופי האש שהתפתחו בגזרה הרגו החיילים 34 מורדים כורדים. לטענת המורדים הכורדים, הם הצליחו לחטוף שמונה חיילים טורקים. טורקיה אישרה כי שמונה חיילים נעדרים.
הכורדים: חטפנו 8 חיילים
היום הציג אתר אינטרנט כורדי תצלומים, שעל פי הטענות נראים בהם שמונת החיילים הטורקים שחטפו לוחמי המחתרת הכורדית בקרב הקשה שהתחולל ביום ראשון. באחד מהתצלומים נראו שמונה גברים לבושי מדים על רקע דגל ה-PKK, ובאחר נראו השמונה לוגמים תה.
"החיילים מוחזקים כבני ערובה בידינו", אמר מפקד בכיר בארגון המורדים הכורדי, בהוז ארדל, לסוכנות הידיעות הפרו-כורדית "פיראט", הפועלת מבלגיה. "מצבם הבריאותי טוב. אחד מהם נפצע קלות, אך הוא זוכה לטיפול רפואי", הוסיף ארדל. מדובר בחטיפה הגדולה ביותר שביצע ה-PKK מאז 1995, אז חטפו שמונה חיילים טורקים והחזיקו בהם בצפון עיראק במשך שנתיים לפני ששוחררו.
ברקע מנהלת ארצות הברית מאמץ דיפלומטי מוגבר למנוע פלישה טורקית לעיראק. אזור צפון עיראק נחשב לרגוע ביחס לשאר המדינה וארה"ב אינה מעוניינת בפתיחת חזית לחימה חדשה שם.
ארה"ב קראה למנהיגי עיראק לנקוט צעדים נגד המורדים הכורדים כדי למנוע פלישה טורקית. אמש שוחח נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, עם מנהיגי שתי המדינות. בוש הביע "דאגה עמוקה" בפני נשיא טורקיה, עבדאללה גול, נוכח התקיפות נגד החיילים הטורקים והבטיח לעבוד ביחד עם טורקיה כדי להיאבק במבצעי ה-PKK. דובר מחלקת המדינה האמריקני, שון מקורמק, אמר כי ארה"ב גם קראה לטורקיה שלא לפלוש לעיראק עד שתינתן לעיראק הזדמנות להתמודד עם המורדים הכורדים.