סוף לאנטנות סלולריות בבתי מגורים ומרפסות
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה את תקנות חוק הקרינה הבלתי מייננת ואסרה להתקין אנטנות סלולריות בתוך דירות מגורים ובמרפסות. כמו כן יידרשו החברות להציב שילוט אזהרה ליד אנטנות ונקבעו עונשי מאסר למפירי התקנות. חברות הסלולר: זו פגיעה אנושה ביכולתנו להמשיך ולפרוש את הרשת; פעילי סביבה: יש בתקנות "חורים" מדאיגים
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שמה היום קץ להתקנת אנטנות סלולריות בבתי מגורים ומרפסות. הוועדה אישרה הבוקר (ד') פה אחד את התקנות לחוק הקרינה הבלתי מייננת, שהגיש השר להגנת הסביבה גדעון עזרא.
התקנות קובעות שלא תותקנה אנטנות סלולריות נוספות בבתים ועל מרפסות. עם זאת הוחלט כי במקרים חריגים, בהעדר חלופות אחרות ועל פי המלצה מקצועית, יוכל השר להגנת הסביבה לאשר התקנת אנטנה על מרפסות גג.
עוד בנושא:
- מומחים: תקנות קרינת הסלולר "חסרות שיניים"
- ארבע ערים מונעות התקנת אנטנות סלולריות
- מה אפשר לעשות נגד האנטנות של השכן?
- יוזמה: חברה ממשלתית תנהל את אנטנות הסלולר
התקנות קובעות עוד כי החברות הסלולריות יידרשו להזהיר את הציבור באמצעות שילוט שיותקן ליד כל אנטנה בדבר סכנות מאנטנות, טווחי ביטחון וחשיפה ממושכת. בנוסף, נקבעו עקרונות של שיתוף הציבור, כולל דיווח סדיר ומעקב של הכנסת אחר נושא הקרינה הבלתי מייננת על בסיס שנתי.
עוד אושרו עונשי מאסר וקנסות למנהלי חברות המפרים את התקנות, וכן חיוב מודדי הקרינה לדווח על קשר כלכלי משמעותי עם חברות הסלולר, כדי למנוע אינטרסיים אישיים.
חברות הסלולר: זו פגיעה אנושה
מפורום החברות הסלולריות, המייצג את החברות בישראל, נמסר כי מדובר בהחלטה שמשמעותה פגיעה אנושה ביכולתן להמשיך להקים ולפרוש את הרשת הסלולרית, וכי הפחתה במספר האנטנות משמעותה קרינה חזקה יותר שתיפלט מהמכשירים הסלולריים. "פירושה של ההחלטה היא העלאה של רמות הקרינה והשידור, בשל חוסר היכולת להקים מתקני שידור". החברות טוענות עוד נמסר כי החברות הסלולריות מתכוונת להיאבק בתקנות בכל האמצעים.אבי דבוש, רכז הפורום לסלולריות שפויה - ארגון גג המאגד עשרות ועדי פעולה מקומיים, את הארגונים הסביבתיים הגדולים ועמותות נוספות בהובלת "שתיל", אמר בתגובה: "טוב שהתקנות אושרו בוועדה, שכן מצב זה עדיף ממצב בו אין תקנות. יחד עם זאת נושאים רבים לא הוסדרו בתקנות, ובראשם יידוע הציבור על התקנת אנטנות וביטול הפטור מהיתר בניה למתקני גישה אלחוטיים".
דבוש מתייחס לסוג אנטנות מסויים הקרוי מתקני גישה אלחוטיים, שכדי להקימם לא נדרשות החברות הסלולריות לקבל מראש היתר בניה מהוועדה המקומית לתיכנון - בשונה מנוהל הקמת אנטנה סלולרית רגילה. גורמים במשרד להגנת הסביבה אמרו לאחרונה כי חברות הסלולר מעדיפות להתקין מתקני שכאלה משום שאין הן נדרשות לאישורים מיוחדים.
ועם זאת, לאחרונה הודיעו ארבע ערים - ירושלים, רעננה, הרצליה ואשדוד - כי לא יאפשרו לחברות להתקין בתחומן מתקני שכאלה ללא אישור מראש. מנגד, בית המשפט לעניינים מקומיים בכפר סבא קבע כי החוק מתיר לחברות להתקין את המתקנים ללא היתר בניה.
ח"כ חנין: טוב שהכנסת לא התכופפה בפני אינטרסים
יושב ראש ועדה הפנים והגנת הסביבה, ח"כ אופיר פינס, אמר בתגובה: "סוף סוף, לאחר למעלה מ-20 שנה, נקבעו האיזונים הדרושים בין האינטרסים הכלכליים לבין הגנת בריאות הציבור", פינס הוסיף כי זכותו של הציבור לשקיפות ושיתוף בתחום הסלולרי.
ח"כ דב חנין, החבר בוועדה, רואה באישור התקנות צעד קדימה בדרך להגנת הציבור והבטחת שקיפות בנושא האנטנות הסלולריות. "חשוב במיוחד האיסור על התקנות אנטנות סלולריות בדירות מגורים, כולל מרפסות, וכן מנגנון העדכון השוטף של ספי הבטיחות בקרינה הסלולרית. המאבק בנושאים אלה היה קשה, וטוב שהכנסת והמשרד להגנת הסביבה לא התכופפו בפני אינטרסים של החברות הסלולריות.
"עכשיו צריך להמשיך ולהבטיח את זכותו של הציבור להתנגד להקת אנטנות סלולריות, באמצעות ביטול הפטור השערורייתי לצורך בהיתר בנייה למתקני גישה אלחוטיים", דברי חנין.