מחאת "גרינפיס": קברים מול משרד התשתיות
פעילי "גרינפיס" קשרו עצמם בשלשלאות וחסמו את הכניסה למשרד התשתיות, במחאה על הכוונה להקים תחנת כוח פחמית באשקלון. הם טוענים שתחנה נוספת בעיר תזהם ותפגע בבריאות התושבים. הם מצטטים מחקר של בית החולים ברזילי שקשר בין תחלואת לב, ריאה וסרטן לזיהום מהתחנה שכבר פועלת בעיר
ההחלטה להקים תחנת כוח פחמית באשקלון, המעוררת מרגע קבלתה התנגדויות רבות, הביאה הבוקר (ה') כמה עשרות פעילים של ארגון "גרינפיס ישראל" לחסום בגופם את הכניסה למשרד התשתיות בירושלים. לאחר שקשרו עצמם זה לזה בשרשראות ברזל, קראו המפגינים לשר התשתיות, בנימין (פואד) בן-אליעזר, לחזור בו מכוונתו להקים את התחנה, ולקדם חלופות אנרגיה פחות מזהמות. עד מהרה הגיעו למקום כוחות משטרה ובמהלך פינוי ההפגנה נעצר אחד המפגינים.
במסגרת המחאה כיסו המפגינים את רחבת הכניסה למשרד בתלוליות עפר, המדמות קברים טריים, עליהם נכתב: "תושב אשקלון ז"ל". בהמשך קיימו המפגינים תהלוכת אשכבה מדומה, כשעל פניהם מסיכות בדמותו של השר. "המטרה היא לגרום למשרד התשתיות ובעיקר לשר בן אליעזר לעצור לרגע ולחשוב על ההשלכות הנוראיות שיהיו לתחנה פחמית נוספת באשקלון", אמרה נילי גרוסמן, מנהלת קמפיין האנרגיה והאקלים ב"גרינפיס ים-תיכון".
עוד בנושא:
- עשרות מחו על הקמת תחנת כוח פחמית באשקלון
- מועצת אשקלון מתנגדת להקמת תחנת כוח פחמית
- מחאה: "פואד - לרדת בגדול מהתחנה הפחמית!"
- בן אליעזר: עדיפות לאומית לאנרגיה מתחדשת בנגב ובערבה
גרוסמן ציינה כי לאחרונה פרסם בית החולים ברזילי באשקלון מחקר המעיד על קשר בין תחלואת לב, ריאה וסרטן לזיהום הנובע מהתחנה הפחמית הפועלת בעיר. "זה אומר דבר אחד ברור: הפחם הורג. הפחם הוא סוג הדלק המזהם והמסוכן ביותר לבני אדם ולסביבה. הגיע הזמן שמשרד התשתיות יפנים זאת ויקדם אנרגיה סולארית שהיא מתוצרת הארץ, ולא מנוצלת עדיין כלל בישראל", אמרה גרוסמן.
"תהלוכת אשכבה לתושבי אשקלון". המפגינים היום (צילום: גיל יוחנן)
הפחם הורג
מחקר דומה התפרסם לאחרונה גם בכתב העת של ההתאחדות הרפואית בארצות הברית (JAMA), ומסקנותיו הראו כי ישנו קשר סיבתי ברור בין הסיכון למות מסרטן ריאות או מחלות לב לבין זיהום אוויר. מחישובי החוקרים עולה כי כל עלייה של ריכוזי חלקיקים בשיעור של עשרה מיקרוגרם למטר מעוקב, מעלה את הסיכון למוות ממחלות אלה בשיעור של עד 8 אחוזים. מחקר זה הינו המקיף ביותר שנעשה בתחום זה בארצות הברית, ועיקר התמקדותו היתה בזיהום אוויר מתמשך שמקורו בעיקר בתחנות כוח הפועלות באמצעות פחם ובכלי רכב המונעים בדיזל.
בהחלטה להקים תחנת כוח פחמית באשקלון, שכושר ייצור החשמל שלה יהיה כ-1,200 מגהוואט, מבקשים במשרד התשתיות להתמודד עם הצריכה הגוברת לחשמל. בדברים שנשא בפני הנהלת התאחדות התעשיינים לאחרונה, ציין בן אליעזר כי כושר הייצור של חברת החשמל עומד היום על 10,500 מגהוואט, וכי ניתוח הצרכים לעשור הבא (עד 2020) מלמד כי יהיה צורך בכ-8,000 מגהוואט נוספים. בחודש דצמבר האחרון החליט דירקטוריון חברת החשמל להאיץ את הקמת את התחנה באשקלון, ובימים אלה מצויה ההחלטה בשלבי אישור סופיים בוועדה לתשתיות לאומיות.
"גרינפיס": פואד אומר דבר אחד ועושה אחרת
"ועדה זו כבר התכנסה מספר פעמים בהרכב חסר ומבלי לדווח על דיונים עקרוניים לנציגת ארגוני הסביבה, ואף לעיתים בהיעדר נציג המשרד להגנת הסביבה", מתקוממים ב"גרינפיס". עוד הם אומרים כי "הוועדה טרם נתנה פומבי ל'תסקיר ההשפעה על הסביבה', אותו היא מחויבת לערוך כחלק מהליכי האישור".
פעילי גרינפיס בהפגנה (צילום: גיל יוחנן)
גרוסמן הוסיפה ואמרה: "נוכח התנהלות הוועדה עד כה, אנו חוששים כי המועד הפורמלי להגשת התנגדויות הציבור יחלוף מבלי שאיש יידע על כך, כל זאת לאחר שאפילו ראש עיריית אשקלון, רוני מהצרי, הביע התנגדות חריפה למהלך".
טענה נוספת אותה העלו המפגינים כוונה לדברים שנשא בן אליעזר בכנס של המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה (מכון הנפט) בתל אביב, לפני כשבוע. "אנו ניצבים בפני משבר עולמי חמור באיכות הסביבה", הצהיר השר, והוסיף, "השימוש הבלתי מבוקר במקורות אנרגיה ובמשאבים יקרים הביא לזיהום האוויר והמים, לפגיעה מתמשכת במערכת האקולוגית, ולצריכה לא שקולה על חשבון העתיד".
גרוסמן אומרת כי השר מקדם את התוכנית להקמת התחנה מחד, ומאידך מצהיר על רצונו לקדם מעבר לאנרגיות חלופיות. "אנו פונים לפואד, כשר וכאיש ציבור ותיק בעל שאיפות פוליטיות, ואומרים לו: אל תיזכר בתודעת הציבור הישראלי כשר התשתיות שאומר דבר אחד ועושה אחרת".