אז מה זה מטבח בריא באמת?
פיליס גלזר מסבירה ששמירה על מטבח בריא לא מתמצה רק בקניית מזונות בריאים, אלא בהקפדה על עוד הרבה פרטים קטנים ומגישה מתכון לקראת הימים הקרים שאולי יגיעו אלינו יום אחד
פעם, הסתכלתי על מטבח בריא ברמת המאקרו: חשבתי שמטבח בריא הוא רק עניין של המזונות שמחזיקים בארונות ובמקרר, ושל אלו שלא מחזיקים. היום, אחרי לא מעט שנים והרבה מחשבה, הבנתי שבעצם אני צריכה להסתכל על הנושא ברמת המיקרו, והמיקרו הזה הולך ונעשה יותר ויותר קטן.
פעם, דיברו המדענים על ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים (אחרי שהתחלנו לסבול מכך שחומרי הגלם הבסיסיים הפכו למזונות מעובדים) - היום זה כבר פסה. עכשיו המילים החמות בתחום הן "פיטונוטריאנטים", "פיטוסטרולים", "איזופלבנואידים", "אנטיאוקסידנטים" ופיגמנטים שמצויים בפירות וירקות.
פעם, הסתדרנו עם כמה סירים ומחבתות, חלקם מאלומיניום והשתמשנו במחבתות טפלון בשמחה. היום, כבר ידוע שמזונות חומציים שמבושלים בכלי אלומיניום גורמים להפרשת כמויות קטנות של אלומינום למזון, דבר שעלול לסכן את הבריאות, כך שאנחנו קונים כלי מטבח מנירוסטה אופנתית שמגיעה אלינו מארצות זרות על גבי ספינות משא גוזלות נפט. היום אנחנו מפחדים מטפלון. או שלא.
אני חושבת שבסופו של דבר, מטבח בריא מורכב מהמון מרכיבים. מעבר לסוגי האוכל, טיב הכלים או אופיין של שיטות הבישול, יש המון אלמנטים קטנטנים כמו: יעילות המקרר והיכולת שלו לשמור על טמפרטורות נכונות לקירור והקפאה, כדי שלא יתפתחו חיידקים, סוג הכלים בהם מבשלים, מאחסנים ומחממים מזון, טיבם של חומרי הניקוי שמשתמשים בהם במטבח (שנספגים דרך העור, מערכת הנשימה או המזון) וכו'.
שאעזוב אותכם בלי מתכון? חס וחלילה. להלן מתכון מחמם לימים הקרים המתקרבים ובאים...
מרק גריסים עם פטריות שיטאקה ושמפיניון
מרק דל שומן ועשיר מאד בחלבון, תודות לשילוב בין הגריסים לעדשים. ברפואה העממית גריסים נחשבים למחזקים, במיוחד את הקיבה ופטריות שיטאקה מיובשות נחשבות ליעילות למערכת החיסונית, והן מכילות חומרים אנטי-סרטניים ומחזקי לב.
המרכיבים (10 מנות):
1 כוס גריסים
1/4 כוס עדשים
2 עלי דפנה
6 פטריות שיטאקה
2 כוסות מים רותחים
4 גבעולי תימין טריים
1/2 1 כפות מלח ים
1/2 כפית פלפל
10 כוסות מים
1 כוס פטריות שמפיניון טריות
3 גבעולי סלרי או שומר קטן פרוס דק
1 גזר מגורר
1 כף שמן זית
אופן ההכנה:
- שוטפים את הגריסים בקערה עם מים עד שהמים צלולים. מבררים את העדשים. משרים את השיטקה ב-2 כוסות מים רותחים עד שהן רכות. מסננים, אך שומרים את המים ומורידים את הגבעולים (הם קשים אך אני אוהבת ללעוס אותם!).
- בסיר גדול שמים גריסים, עדשים, עלי דפנה, מלח, פלפל , 2 גבעולי תימין ו-10 כוסות מים. מביאים לרתיחה, מכסים חלקית ומבשלים על אש נמוכה 30 דקות. מורידים קצף מלמעלה.
- חותכים את פטריות השיטאקה לרצועות ומוסיפים לסיר יחד עם פטריות השמפיניון, יתרת התימין והסלרי. ממשיכים לבשל 30 דקות.
- מורידים מן האש, בוחשים פנימה את גזר המגורר, מכסים ומעמידים בצד 5 דקות. מוציאים את עלי הדפנה והטימין ומגישים.
קוראים שואלים
גילה שואלת: האם ניתן לתת ברוקולי לתינוק בין חצי שנה? אם כן באיזו צורה מומלץ?
פיליס עונה: אני לא ממליצה. ברוקולי נוטה לגרום לגזים למבוגרים והוא לא מתאים עדיין למערכת העיכול העדינה של תינוק בן חצי שנה. חכי לפחות כמה חודשים, יש לו את כל החיים לפניו.
ורדית שואלת: האם זה נכון שלא רצוי לצרוך גרעיני חמניות או שמן חמניות, משום שהם מעלים את רמת האומגה 6 בגוף וגורמים לחוסר איזון בין האומגה 3 לבין האומגה 6?
פיליס עונה: נכון שיש בחמניות פי 30 אומגה 6 מאומגה 3, אך החמניות גם מהוות מקור עשיר לויטמין E שתורם לבריאות הלב ולמינרלים כמו סלניום ומגנזיום. בחמניות יש גם פיטוסטרולים שעוזרים להורדת רמות כולסטרול. בעיות האומגה 6 של האמריקאים וגם שלנו נובעות בעיקר מצריכה של מזון מתועש שמכיל שמנים צמחיים מסוגים שונים ומאכילת ג'אנק פוד גדוש שומנים, שמהווה חלק ניכר מהתפריט היומי.