ראשי האוניברסיטאות: הסמסטר הנוכחי בסכנה
בוועד ראשי האוניברסיטאות משדרים פסימיות בנושא המו"מ מול האוצר. יו"ר הוועד: "הפערים בין הסגל ובין האוצר ענקיים, צריך פה שלושה חודשים של משא ומתן". יו"ר הסגל האקדמי הבכיר: "אנחנו תמהים למה הסטודנטים יושבים בשקט". במקביל, אין התקדמות גם בעניין שביתת המורים העל-יסודיים
שבוע שלישי לשביתת המרצים ואין סימנים לאופטימיות. גם אתמול בערב (א') ישבו נציגי הסגל הבכיר של האוניברסיטאות ביחד עם נציגי האוצר, ולא נרשמה שום התקדמות בין הצדדים. "הממונה על השכר עצמו, אלי כהן, לא בא לפגישה. הוא אמר לנו כבר בתחילת השביתה שמבחינתו אנחנו יכולים לשבות כל הסמסטר, לא איכפת לו", אמר ל-ynet, יו"ר הסגל האקדמי הבכיר, פרופ' צבי הכהן.
בעיית שכר המרצים הבכירים מעיקה על ציבור הסטודנטים זה 15 ימים. אנשי הסגל טוענים כי השיחות מתקיימות בדרג חסר השפעה אמיתית. פרופ' הכהן : "למשנה לממונה על השכר במשק, עמו נפגשתי, אין מנדט לחרוג מעבר להוראות שניתנו ואני יכול לדבר איתו מעכשיו ועד ביאת המשיח. בין השורות, הם מכירים בזה שיש שחיקה אבל הם אומרים: אנחנו לא יכולים לתת לכם את הכסף כי כל אחד ירצה גם".
פרופ' הכהן הביע את מורת רוחו מוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה), על כך שלא עמדו מאחורי הסגל הבכיר במאבק ולא התמידו במאבקם, הנמשך מאז 2001.
יו"ר ור"ה, פרופ' משה קווה, ציין כי מאבקם של המרצים מוצדק: "היום הפערים בין הסגל ובין האוצר ענקיים, אי אפשר לפתור את זה בכמה ימים, פה צריך שלושה חודשים של משא ומתן".
פרופ' קווה, מודאג מהימשכות השביתה ומהנפגעים העיקריים שלה – הסטודנטים. ככל שעוברים הימים והשביתה נמשכת, התואר שלהם נמצא בסכנה וזאת לאחר שנתיים קודמות שבהן נפגעו לימודיהם מהמלחמה ומשביתת הסטודנטים.
"אנחנו נכנסים לרגע הקריטי של הדקה התשעים", אמר יו"ר ור"ה והוסיף: "בוא נשכח את החשבונות הקטנים, מי אמר, מה אמר ואיך, בואו נפשיל שרוולים. אם תוך זמן מינימאלי של יום-יומיים לא נראה שזה נגמר - הסמסטר כולו בסכנה".
פרופ' הכהן טוען כי גם הסטודנטים יכולים לעשות מעשים שיעזרו לסיום השביתה, "אנחנו באמת תמהים למה הסטודנטים יושבים בשקט. בוודאי שהם יכולים להשפיע. השאלה היא אם הם רוצים לסבול או שהם רוצים ללמוד. הם יכולים ללחוץ שלא תהיה הוראה חלקית, כי הם נפגעים מזה".
יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת ת"א, גיל גולדנברג, טוען כי כן נעשים צעדים מכיוונם, אבל תגובות אין. "הבעיה היא שהקשר שלנו עם הממשלה הוא חד צדדי. יש זילזול מוחלט מהצד של הממשלה". גולדנברג מציין עוד כי בימים האחרונים נשמעים קולות באוניברסיטה שקוראים להשבתת מגן לטובת הסטודנטים, דבר שימנע את "גרירת" הסמסטר לשבועות הנוספים, על חשבון תקופת המבחנים.
שביתת המורים: מרתון פגישות
ובעוד נמשכת המחלוקת באוניברסיטאות - הסתיימה עוד פגישה בניסיון לפתור את המשבר עם ארגון המורים. הפגישה נערכה אמש בהשתתפות שרת החינוך יולי תמיר, מנכ"ל האוצר ירום אריאב, הממונה על השכר אלי כהן, וראש אגף התקציבים באוצר קובי הבר.
בישיבה הציגו הנוכחים את עמדת הממשלה בכל הנוגע לרפורמה שנחתמה עם הסתדרות המורים ואת ההצעות השונות שהוצעו לארגון המורים, במטרה להביא לסיום השביתה. עתה החלה הפגישה עם מזכ"ל הסתדרות המורים, יוסי וסרמן.
מוקדם יותר אתמול, נענה יו"ר מרכז השלטון המקומי, עדי אלדר, לבקשת יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, וביקש מבית הדין לעבודה לדחות ביממה את הדיון להוצאת צווי מניעה למורים השובתים, שהיה צפוי להתקיים הערב.
את הזמן הנוסף שניתן עד הדיון בהוצאת צווי המניעה, מנצלים כעת הצדדים להמשך משא ומתן, בסיועו של יו"ר ההסתדרות. אולם גורמים בהסתדרות אמרו כי הפגישה האחרונה בין בכירי האוצר, שרת החינוך ויו"ר ההסתדרות הסתיימה ללא תוצאות. לדברי הגורמים, האוצר לא היה מוכן להיכנס למתווה של צעדים רוחביים והקשיח את עמדותיו, ולכן לא נמצאו פתרונות יצירתיים למשבר בחינוך העל-יסודי. עיני צפוי לכנס מחר סדרת התייעצויות על מנת להחליט בנוגע להמשך צעדי ההסתדרות.