עתירה: על המדינה להתיר מעבר לחולים פלסטינים
עמותת "רופאים לזכויות אדם" עתרה לבג"ץ בטענה כי המדינה מסרבת לאפשר מעבר ל-11 חולים "שמצבם עונה על הקריטריונים ההומניטאריים שקבעה בעצמה". לטענתם, בשבעה מקרים קודמים מתו חולים בשל עיכוב במעברים
על המדינה לאפשר מעבר של חולים בסכנת חיים לטיפול בישראל, בגדה המערבית ובירדן - כך טוענת עמותת "רופאים לזכויות אדם" בעתירה שהגישה היום (ה') לבג"ץ.
בעמותה טוענים כי המדינה סירבה לאפשר מעבר לחולים שונים, "למרות העובדה שמצבם עונה על הקריטריונים ההומניטאריים שנקבעו על-ידי המדינה". במרכז העתירה ניצבים 11 חולים פלסטינים הזקוקים לטיפול מציל חיים, לטענת העותרים, שאינו קיים בבתי החולים ברצועת עזה.
בין החולים כמה הסובלים מבעיות רפואיות קשות: חולה בן 20 הסובל מגידול במוחו וזקוק בדחיפות לניתוח מציל חיים בבית חולים בירושלים המזרחית; צעיר בן 21 הסובל מגידול סרטני באשכיו וגרורות סרטניות נוספות; צעיר בן 28 הסובל מגידול ממאיר בבלוטת הלבלב; צעיר בן 25, חולה סרטן במצב קריטי שהופנה לטיפול רפואי בבית חולים ברמאללה; תושב עזה בן 37 הסובל ממום בלב, שמעברו לישראל אושר, אך לאחר שסרב לשתף פעולה עם השב"כ נמנעה כניסתו.
העותרים טוענים, כי על פי ניסיון העבר "במקרים קודמים מתו חולים בשל עיכוב המעבר לטיפול בישראל". לפי נתוני העמותה, "בשבעה מקרים מדגמיים מהתקופה האחרונה, מצאו חולים קשים את מותם כתוצאה ממניעת הכניסה לישראל, וממנגנון התניית הכניסה לישראל, בשיתוף פעולה עם השב"כ שמעכב את הטיפול הרפואי אף בחולים הזקוקים לו ביותר".
בעמותה דורשים גם מהשב"כ להפסיק מיד את התניית המעבר לטיפולים רפואיים בישראל בשיתוף פעולה עמם.
רכז פרויקט שטחים כבושים בעמותת "רופאים לזכויות אדם", רן ירון, אמר: "פעם אחר פעם אנו נתקלים באכזריותה של המערכת, שמאז ספטמבר החמירה את מדיניותה כלפי החולים בעזה".
לדבריו, "לא זו בלבד שרשויות הביטחון מונעות את כניסת החולים לטיפול מציל חיים בישראל כפי שמתחייב על פי החוק הבינלאומי, היא גם יוצרת בצורה צינית לחץ על האוכלוסייה החלשה ביותר במטרה לגייס משתפי פעולה לשורותיה".