שר החוץ הפלסטיני: אנאפוליס זה לא פסטיבל
בדיון באוניברסיטת תל-אביב אמר שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מלכי, כי ועידת השלום תהיה "תהליך התחלתי שיראה את הדרך" אך הזהיר: "אחרי שנות האיבה, איש לא מצפה שנתגבר בקלות". ומה באשר לבטחון ישראל? "הערבות לבטחון היא מדינה פלסטינית", אמר
"אנאפוליס איננה פסטיבל, אלא תהליך התחלתי שיראה לנו את הדרך". כך אמר הערב (יום ה') שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל מלכי, בדיון שנערך באוניברסיטת תל-אביב, לקראת הוועידה בארצות הברית.
בדיון, אותו יזמו מרכז פרס לשלום, קרן פרדריך אברט והמכון לדיפלומטיה ושיתוף פעולה אזורי, השתתפו גם השר עמי איילון, שר החוץ לשעבר סילבן שלום והשר הפלסטיני לשעבר לענייני אסירים, הישאם עבד אל ראזק. אל מלכי אמר שאסור להחמיץ את ההזדמנות בוועידת אנאפוליס: "זו הזדמנות היסטורית בשבילנו ובשביל ישראל, לכונן מתווה לתהליך אמיתי שיוכל להוביל אותנו להתמודדות עם הסוגיות המהותיות: הגבולות, ההתנחלויות, ירושלים, הפליטים, הביטחון והמים".
לדברי השר הפלסטיני, הסכם שלום שינסה לשים קץ לסכסוך בין הצדדים, יבשיל רק לאחר שישראל והפלסטינים יגיעו לפתרון בשש הסוגיות, בתהליך ממושך וסבלני. "אנאפוליס היא רק ההתחלה - לא סוף. אחרי שנות האיבה, איש לא מצפה שנתגבר על כך בקלות ויידרש זמן עד שייבנה האמון המחודש. נצטרך לעבוד קשה מאוד בעיקר אחרי הוועידה".
שר החוץ הפלסטיני מתח ביקורת על כך, שלמרות הדרישה הישראלית מהפלסטינים לעמוד בהתחייבויותיהם, הישראלים לדבריו אינם עומדים בהתחייבויותיהם שלהם. "אולי לא ביצענו את כל ההתחייבויות, אבל ביצענו את החלק הארי שבהן. בצד הישראלי, לעומת זאת, לא נעו קדימה. אנו מתקדמים בעניין פירוק הקבוצות המזויינות ולרפורמות ברשות, אבל בצד הישראלי אנו ממשיכים לקרוא דוחות על הרחבת התנחלויות והחלטות ממשלה על פירוק מאחזים בלתי חוקיים שאינן מבוצעות".
"הערבות לביטחון ישראל - מדינה פלסטינית"
בהתייחסו ליום שלאחר ועידת אנאפוליס, קרא שר החוץ הפלסטיני לחיזוק הכלכלה הפלסטינית והפיכתה לכלכלת פיתוח מכלכלת סיוע. "חשוב שהפלסטינים יראו דיבידנדים מהתהליך כדי שיתנו בו אמון בבו הזמן", אמר. לדברי אל מלכי, המחלוקות הנוכחיות סביב הוועידה, היא ברצונה של הרשות הפלסטינית, להכניס למבוא ההתחלתי גם את יוזמת השלום הערבית, לצד מפת הדרכים.
בסיום דבריו ביקש שר החוץ הפלסטיני להתמקד בעניין הביטחון, עניין אותו דורשת כתנאי להתקדמות המשא ומתן. "הערבות היחידה של ישראל לביטחון הוא הקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצידה. העמדה הישראלית כי ביטחון קודם להסכם שלום איננה נכונה משום שהדברים קשורים זה בזה. כל עוד הישראלים לא יתנו לרשות הפלסטינית מרחב פעולה ולפלסטינים לא תהיה מדינה עצמאית, ישראל תאלץ להתמודד עוד 60 שנה עם בעיות ביטחון".
ח"כ סילבן שלום (ליכוד) אמר כי הוא מטיל ספק ביכולת של הנשיא הפלסטיני, מחמוד עבאס (אבו מאזן), להגיע להסכמה ולקבל פחות ממה שסירב, בזמנו, יאסר ערפאת. "אני מאמין לפלסטינים שהם אומרים מה שהם חושבים ולהיפך. אני מקווה מאד שאתבדה לאחר הוועידה". השר עמי אילון (עבודה) אמר בדיון כי לא יאוחר מספטמבר בשנה הבאה, יש להגיע להסכמה על עקרונות הסכם הקבע וליצור תהליך מדיני שמימושו מותנה במפת הדרכים, כל עוד מכהן הממשל האמריקני הנוכחי.