"איך אדם גוסס מסרטן מהווה סיכון ביטחוני?"
בעקבות עתירה שהגיש ארגון "רופאים לזכויות אדם" לבג"ץ, בדרישה לאפשר כניסתם לישראל של חולים פלסטינים מרצועת עזה, שמצבם קשה במיוחד, הורה בג"ץ למדינה לבחון אפשרות להתרת כניסתם של שבעה חולים שכאלה, לקבלת טיפול רפואי
נאא'ל אל-כרדי (21) תושב עזה, הסובל מהתפשטות גידול סרטני בגופו וממחלת הצהבת, ונמצא על ערש דווי, ממתין כבר ארבעה חודשים להחלטת המדינה האם לאשר העברתו לטיפול רפואי בישראל, שנמנעת כעת משיקולי ביטחון. היום (ב') הורה בג"ץ למדינה לבחון בתוך שבוע ימים את נושא העברתם של שבעה חולים פלסטינים, תושבי הרצועה.
החלטת בג"ץ בנושא התקבלה בעקבות עתירה שהוגשה בנושא על-ידי ארגון "רופאים לזכויות אדם", שחבריו מביעים פליאה: "חלק מהאנשים על סף מוות והמדינה טוענת שהם מהווים סיכון?"
ביום חמישי האחרון עתר הארגון בדרישה להורות למדינה לאפשר מעבר של חולים בסכנת
הבוקר, זמן קצר לפני הדיון בעתירה, הודיע השב"כ מטעם המדינה כי הוא מתיר את כניסתם לישראל של ארבעה מתוך 11 החולים הקשים, לצורך קבלת הטיפול. בהמשך הדיון נתן בג"ץ למדינה שבוע ימים כדי לשקול בשנית את כניסתו של מי מהחולים ניתן להתיר. לדברי נציגי הארגון, בדיון בבג"ץ צוינה העובדה כי במנגנון האחראי, האוסר ומאשר כניסה לישראל, אין רופא.
אחד החולים הקשים ביותר ברשימה, שכניסתו עדיין אסורה על פי השב"כ, הוא נאא'ל אל-כרדי, תושב עזה, הסובל מגידול סרטני באחד מאשכיו. אל-כרדי עבר טיפולי כימותרפיה בבית החולים שיפא בעזה, ובסוף חודש יולי האחרון המליצו רופאיו להפנותו לבית החולים איכילוב בישראל, לצורך בדיקה שתקבע האם הוא זקוק להמשך טיפול. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים, נמנעה כניסתו של אל-כרדי בלווית אמו לישראל. זאת, על אף חוות דעת רפואית של מנהל היחידה לרדיותרפיה במכון האונקולוגי בבית החולים בילינסון, פרופ' אייל פניג.
העיכוב במתן הטיפול החמיר את מצבו. אל-כרדי במיטת חוליו
לאחר שלא עלה בידיו של אל-כרדי לצאת את עזה, החמיר מצבו. לפני מספר ימים דיווחו רופאיו בבית החולים שיפא, כי זוהו גרורות סרטניות בכבד וכי התפתחה בגופו צהבת חסימתית.
על פי חוות דעתה של ד"ר גילי ארז, מבית החולים הדסה עין כרם, שהסתמכה על מסמכים רפואיים מבית החולים שיפא, מצבו של אל -כרדי הולך ומחמיר וכי היעדר טיפול יניב כאבים בלתי נשלטים והידרדרות, עד כדי סכנת חיים.
לכך נוספה חוות דעת של ד"ר רות סטנליקוביץ' מבית החולים הדסה הר הצופים, לפיה טיפול רפואי דחוף הוא הסיכוי היחידי להצלתו.
אף על פי כן, החליט השב"כ למנוע את כניסתו של אל-כרדי לישראל, בטענה לסיכון ביטחוני. בארגון "רופאים לזכויות אדם" מציינים כי אל-כרדי אינו מסוגל עוד לדבר ולעמוד על רגליו, ותמהים מדוע סבור השב"כ כי הוא עלול להוות סיכון כלשהו.
לדברי רן ירון, נציג הארגון, "ההחמרה במצבו של אל-כרדי היא תוצאה של התמהמהות במשך ארבעה חודשים. בשב"כ ובצבא אין מושג בעניינים רפואיים, וזה ידוע, אבל נוכח מצבו הפיסי והבריאותי, כפי שניתן להתרשם מהתמונה - תמוה מאד עד כמה אדם במצבו עלול להוות סיכון כלשהו".