שתף קטע נבחר

 

79% מהחילונים: נחגוג לילדינו בר מצווה דתית

סקר ynet-גשר: 90% מבני המצווה יציינו יום ההולדת ה-13 בעלייה לתורה והנחת תפילין, ורובם יקיימו את הטקס בבית כנסת אורתודוכסי. וגם: מי מוותר על חגיגת בת מצווה?

תוצאות מפתיעות: 90% מנערי הבר מצווה יציינו את הגעתם למצוות בטקס דתי, הכולל עלייה לתורה והנחת תפילין - כך עולה מהסקר השבועי של ynet יהדות ועמותת גשר. על פי הנתונים, גם הציבור החילוני מעדיף לחגוג יום הולדת 13 בדרך המסורתית, ורובם יעשו זאת בבתי הכנסת האורתודוכסים. ביחס לבנות המצווה הסיפור כבר שונה, ויש רבים שהיו מוותרים על החגיגות. סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון "מותגים" וכלל 500 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת דוברת העברית בישראל.

 

בתשובה לשאלה "האם כחלק מחגיגות בר המצווה יעלה ילדך לתורה ויניח תפילין" השיבו 90% בחיוב ו-10% בשלילה. בניגוד לתחושות הראשוניות, בניתוח התוצאות התברר ש-79% מהנשאלים החילונים אמרו שיחגגו בדרך המסורתית, ו-21% בלבד הודו שיוותרו. בקרב המסורתיים, הדתיים והחרדים יחגגו 100% בעלייה לתורה והנחת תפילין.

 

והיכן ייערך הטקס הדתי? מהסקר מתברר שבתי הכנסת האורתודוכסים שולטים. 65% מהמרואיינים השיבו כי יציינו שם את האירוע, לעומת 26% שבחרו בכותל המערבי. האלטרנטיבה שמציעים הרפורמים והקונסרבטיבים עדיין לא ממריאה – רק 6% אמרו שיעלו לתורה בבתי הכנסת של קהילות אלה.

 

מפילוח להגדרות דתיות מפתיעים שוב החילונים – 67% מהם יחגגו בבית כנסת אורתודוכסי, 19% בכותל ורק 10% בקהילות רפורמיות או קונסרבטיביות. בציבור המסורתי בולטים 36% שבחרו בכותל המערבי, ואצל החרדים יחגגו 81% בבית הכנסת.

 

החרדים לא חוגגים

אז הבנים חוגגים בקבלת צ'קים ומתנות, והבנות בהחלט יכולות לחוש מקופחות. החיוב במצוות אמנם מוקדם אצלן בשנה וחל מגיל 12, אך יש מי שלא מוצא הצדקה לחגיגות. בשאלה השלישית התבקשו הנשאלים לציין מהי הדרך הנכונה ביותר לדעתם לחגוג לבנות בת המצווה, והתשובות מצביעות על חלוקה שווה בין היצירתיים, ה"רגילים" ואלה שלא יחגגו. 33% אמרו כי יש למצוא תוכן רוחני שישלב בין היהדות לבגרות הבת, 28% מעדיפים מסיבה באולם, ומנגד 30% סבורים כי "אין צורך בחגיגה יותר מדי גדולה".

 

ניתוח התוצאות מלמד כי החילונים מעדיפים מסיבה (30%) בעוד הדתיים והחרדים מחפשים יותר את התוכן הרוחני (52% ו-53% בהתאמה). במקביל, מתברר ש-40% מהחרדים לא רואים צורך בחגיגות – יותר מכל המגזרים האחרים.

 

"לשדר בית פתוח"

מנכ"לית גשר מפעלים חינוכיים, שושי בקר, קראה בעקבות התוצאות לריכוז מאמץ של כלל בתי הכנסת בקבלת החוגגים, ביום האירוע עצמו ובתהליך ההכנה אליו. לדבריה, "הרצון הרחב כל כך להתחבר לפרק המשמעותי של בר מצווה באופן משפחתי חוצה את כל הזרמים, וזוהי הזדמנות לחבר את ההורים והאחים אל המורשת ולחבר בין דתיים לחילוניים". בקר הדגישה כי התפקיד אינו מוטל רק על הרבנים והגבאים, ועל הקהילה כולה לשדר אווירה של "בית פתוח".

 

על בנות המצווה אמרה מנכ"לית גשר: "אין ספק שאנו נמצאים בתהליך של העצמת מעמדן של הבנות ומציאת הדרך הייחודית לחגוג את בת המצווה. הקישור בין גיל 12 לבת המצווה וליהדות עדיין חלקי, והיעדר הטקס של עליה לתורה והנחת תפילין על פי הגישה האורתודוכסית מביאה רבים לאתר דרכים יצירתיות משלהם לחבר בין היהדות לבגרות. תפקיד הקהילות הינו לסייע לבנות למצוא את החיבור ולהציע אותם למשפחה בישראל".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בר-מצווה. בכותל
צילום: ששון תירם
בבית הכנסת
צילום: לע"מ
הבר-מצווה המיתולוגית. אלכס חולה אהבה
בקר. לחבר
צילום: מוטי חקשור
מומלצים